Väärän tiedon puu

Väärän tiedon puu

Mallintava tieto ja kulttuurin elämästä vieraantuneisuus

Sami Alanne

Historia, uskonto & humanistiset tieteet

Pehmeäkantinen

172 sivua

ISBN-13: 9789528057758

Kustantaja: Books on Demand

Julkaistu: 30.06.2021

Kieli: suomi

Värillinen sisältö: Kyllä

Arvostelu::
0%
19,99 €

sis. alv. / Toimituskulut

Julkaise oma kirjasi!

Julkaise oma kirjasi BoD:n kautta painettuna kirjana ja e-kirjana.

Lue lisää
Kirja tarkastelee mallintavaa tietoutta useasta näkökulmasta kriittisesti, miten se ohjaa laajasti ihmisten valintoja ja käsitystä tietämisestä syrjäyttäen itsekokemuksellisuuden ja subjektiivisuuden elämässä. Tutkielman mukaan representaationaalinen tietäminen, mallintaminen ja laskeminen johtavat kokemuksellisuuden sivuuttamiseen tieteessä ja kulttuurissa. Ihminen luulee tietävänsä, mutta tutkii olematonta. Kirja on tiedon pirstaloitumisen ja sen seurauksena merkityksellisyyden ja sivistyksen häviämisen tutkielma osana laajaa yleistävää ajattelua tieteessä, kulttuurissa ja yhteiskunnassa. Kirja kuvaa teknillis-taloudellisen hyötyajattelun seurauksia historiassa ja ajassamme kaikkialle tunkevana ajattelun mallina. Se uhkaa esimerkiksi luontoa ja lopulta ihmisen olemassaoloa ulkoistavalla, subjektiivisen itsekoetun kieltävällä sekä samalla hävittävällä toiminnalla. Kirjan avaamissa tulevaisuuden näkymissä teknologinen apriori tiedostamaton ohjaa ihmistä ja kokemusta osana teknologista maailmassa olemisen tapaa. Se johtaa yleiseen ihmisen mallinnukseen ja tekoälyn robotiikkaan, mikä ei pohjaa enää ihmiseen itsekokemuksellisena subjektina.

Kirja soveltuu kaikille filosofisesta, psykologisesta ja yhteiskunnallisesta ajattelusta kiinnostuneille lukijoille. Kirja pyrkii löytämään uusia ajattelu- ja toimintatapoja ihmisyyteen ajankohtaisissa teemoissa, jossa maailma on globaalissa kriisissä. Ilmiöitä käsitellään kiinnostavalla tavalla kulttuurin ja taiteen, kuten musiikin, kirjallisuuden ja elokuvan, avulla. Kirja pohjautuu fenomenologiseen ja psykoanalyyttiseen ajatteluun soveltaen ranskalaisen filosofin ja kirjailijan Michel Henryn (1922 - 2002) materiaalista fenomenologiaa. Tutkielma on ensimmäinen suomenkielinen johdatus hänen ajatteluunsa.
Sami Alanne

Sami Alanne

Kirjailija, MuT, FM Sami Alanne on psykoanalyytikko ja musiikkiterapian dosentti ja tutkija Taideyliopiston Sibelius-Akatemiassa, Tutkimusinstituutissa ja Taidekasvatuksen tutkimuskeskus CERADASSA. Dosentti Sami Alanteen tutkimusalueita ovat mm. traumat, pakolaisuus, mielenterveys ja psykoterapia musiikin, taiteen, kulttuurin, filosofian ja yhteiskunnan näkökulmista. Lisäksi hän työskentelee lasten, nuorten ja aikuisten kouluttajapsykoterapeuttina ja musiikkipsykoterapeuttina pääkaupunkiseudulla. Alanne teki väitöskirjan ajankohtaisesta aiheesta pakolaisten musiikkipsykoterapiasta (2010) ja hän on kirjoittanut teoksen Musiikkipsykoterapia. Teoria ja käytäntö (2014), mikä oli ensimmäinen suomenkielinen syventävä alan tietokirja. Lisäksi häneltä on ilmestynyt vuosien varrella useita artikkeleita ja kirjoituksia suomeksi ja englanniksi. Alanne on esitelmöinyt laajasti Suomessa ja kansainvälisesti tieteellisissä konferensseissa.

Twitter: Sami Alanne@AlanneSami
Instagram: https://www.instagram.com/explore/tags/samialanne/

Barbarismista takaisin vai Elämään

Psykoterapia-lehti 01/2022

maaliskuuta 2022

Sami Alanteen teksti osoittaa laajaa ja ymmärtävää perehtymistä fenomenologiaan ja hermeneutiikkaan. Se innostaa lukijaa omakohtaiseen pohdiskeluun annettujen ajatusmallien mekaanisen opettelun sijasta. Psykoterapeuttien koulutuksessa kirja voisi vapauttaa lukijan kulloisenkin muodissa olevan psykoanalyytikon ajatusten orjallisesta jäljittelystä ja palauttaa terapeutin yhteisen elämyksen kokijaksi potilaan kohtaamisessa. Teos on toiveikkuutta herättävä todiste siitä, että yhä on olemassa psykoterapeutteja, jotka ovat kiinnostuneita oman työnsä filosofisesta perustasta ja ympäröivästä kulttuurista potilaiden koetun maailman osatekijänä. Ymmärrys ja koetun elämän jakaminen säilyvät ehkä sittenkin tulevaisuudessakin psykoterapian ytimenä. Barbarismista voidaan ehkä vielä joskus palata Elämään.

Kirjoita oma arvostelu
Kirjaudu sisään täällä kirjoittaaksesi arvostelun.
Search engine powered by ElasticSuite