Omakustantamisen suosio jatkaa kasvuaan – Suomalaiset julkaisevat omia kirjojaan ennätystahtiin

26.6.2019

Moni suomalainen haaveilee oman kirjan julkaisemista. Digitaalisen julkaisemisen ansiosta se on nykyään mahdollista helposti ja nopeasti. Omakustanteiden suosion jatkuva kasvu näkyy julkaistujen teosten kasvavassa määrässä. BoD:n uusien nimekkeiden määrä kasvoi viime vuonna kaksinumeroisella prosenttiluvulla edellisvuodesta.

Books on Demand GmbH eli BoD tarjoaa jokaiselle mahdollisuuden julkaista oma kirja ja saada se myyntiin kirjakauppoihin niin Suomessa kuin kansainvälisesti. Yhä useammat kirjailijat tarttuvat tähän mahdollisuuteen. Julkaistavien uusien nimekkeiden määrä on kasvanut vuosi vuodelta niin Suomessa kuin kansainvälisesti. Suomessa julkaistujen nimekkeiden määrä kasvoi vuonna 2018 yli 10 %:lla edellisvuodesta. Yhteensä BoD:n palvelimella on tällä hetkellä lähes 6000 saatavilla olevaa suomalaista nimekettä, lisäksi e-kirjoja on lähes 2500.

Digitaalisen julkaisun kasvu on Euroopan laajuinen kehityssuunta. Tarvepainatettujen kirjojen kysynnän kasvun ansiosta BoD:n paino sai vuonna 2018 ennätysmäärän toimeksiantoja.  Kirjatilausten määrä kasvoi viimeisellä vuosineljänneksellä yli 20 % edellisvuodesta ja koko vuoden aikana painettiin yhteensä yli 4 miljoonaa kirjaa. Etenkin kirjakauppojen tekemien tilausten määrä kasvoi, mikä näkyy kirjailijoille maksetuissa palkkioissa - BoD maksoi kansainvälisesti asiakkailleen yhteensä yli 5,5 miljoonaa euroa kirjailijanpalkkioita vuodelta 2018.

”Eri julkaisumuodot, omakustantaminen ja perinteinen kustantaminen, täydentävät toisiaan. Suomen kaltaisella pienellä kielialueella omakustanteiden ja digitaalisen julkaisemisen ansiosta on mahdollista julkaista kirjoja myös aihepiireistä, jotka kiinnostavat vain pienempää lukijakuntaa, mikä tukee kirjallisuuden monimuotoisuutta, toteaa BoD:n Suomen myynti- ja markkinointipäällikkö Saara Golombek. Omakustantajia motivoi kirjan julkaisuun halu päättää kirjan sisällöstä ja säilyttää oikeudet itsellä. Ammattimainen ote julkaisuun lisääntyy ja yhä useammat omakustantajat käyttävät ammattilaisten apua kirjan toteutuksessa, käy ilmi BoD:n kolme vuotta sitten tekemästä laajasta omakustantajatutkimuksesta.

BoD-kirjailijoiden joukossa on niin esikois- ja useita teoksia julkaisseita harrastelijakirjailijoita, kuin myös perinteisten kustantamojen kautta julkaisseita ammattilaisia. Omakustanteina julkaistaan kaikenlaista kirjallisuutta romaaneista runokirjoihin ja tietokirjoista lastenkirjoihin. Yksi BoD- kirjailijoista on helsinkiläinen Outi Lempa teoksellaan ”Kotikosmetiikan raaka-aineet ja valmistus”. ”Kotikosmetiikka ja luonnonmukainen elämä ovat olleet harrastuksiani koko aikuisikäni. Huomasin, että kosmetiikan luonnollisista raaka-aineista ei suomeksi ole juurikaan saatavilla tietoa ja netistä löytyy paljon virheellistä tietoa. Minulle oli vuosien varrella kertynyt laajat muistiinpanot kosmetiikan eri ainesosista ja olen myös opiskellut yrttiterapeutiksi, joten päätin julkaista aineiston kirjan muodossa.”

Omakustantaminen oli Outi Lempalle tietoinen valinta: ”Omakustanne oli selkeä päätös, sillä halusin itse määritellä kirjani sisällön. Kustantamoilla on myös tietty julkaisusuunnitelma ja -aikataulut ja olisin voinut joutua odottelemaan kirjani julkaisua. Koska tutkimus- ja kirjoitustyö oli jo kestänyt vuosia, halusin saada tekstini heti julkaistua,” kertoo Lempa. Outi Lempalle oli tärkeää, että kirja julkaistiin ammattimaisesti: käsikirjoitus kävi kustannustoimittajalla ja graafikko taittoi kirjan ja suunnitteli sen kannen.

BoD™ - Books on Demand GmbH - on digitaalisen kirjanjulkaisun markkina- ja teknologiajohtaja Manner-Euroopassa ja omakustannepalveluiden edelläkävijä. Suomessa yritys on toiminut vuodesta 2007. BoD tarjoaa niin kirjailijoille kuin kustantamoille mahdollisuuden julkaista oma kirjansa sekä painettuna että e-kirjana ja huolehtii välityksestä kirjakaupoille ja kirjastoille. Kirjan ja e-kirjan saa myyntiin edullisimmillaan 69 euron kertamaksulla. Taloudellinen riski on minimaalinen, sillä digitaalipainon ansiosta kirjoja ei tarvitse painaa varastoon, vaan ne painetaan vasta tilauksesta, yhdestä kappaleesta alkaen. BoD toimii Suomen lisäksi Saksassa, Itävallassa, Sveitsissä, Ranskassa, Espanjassa, Ruotsissa, Tanskassa ja kansainvälisesti sen yli 45 000 kirjailijaa ja reilut 2600 kustantamoasiakasta hyötyvät maailmanlaajuisista myyntikanavista, jotka sisältävät kaikki tärkeimmät kirjakaupat ja verkkokirjakaupat. Kirjailijalla on vapaus päättää itse kirjan sisällöstä, toteutustavasta ja hinnasta.  BoD tarjoaa kirjan toteutukseen myös ammattimaisia palveluita kuten kannen suunnittelu, sisuksen taitto ja kustannustoimitus. Lisätietoja osoitteessa www.bod.fi

Lehdistön yhteydenotot:
Books on Demand GmbH
Saara Golombek
Mannerheimintie 12 B | 00100 Helsinki
Puh.: (09) 2516 6349
S-posti: saara.golombek@bod.fi
URL: www.bod.fi

Alla oleva kuvamateriaali vapaasti käytettävissä toimituksellisiin tarkoituksiin.

Kuvalähteenä tulee mainita © BoD - Books on Demand GmbH

Lisätietoja BoD:n Euroopan laajuisesta omakustantajatutkimuksesta täällä.

Download

Outi Lempa: Kotikosmetiikan raaka-aineet ja valmistus

Download

Saara Golombek

Download

Saara Golombek

Kirjautuminen myBoD-tilille