Omakustanteet yhä suositumpia – Omakustantajapäivä jakaa parhaat opit

6.3.2018

Omakustantajapäivä on suunnattu kaikille omakustanteen julkaisseille tai sitä suunnitteleville kirjailijoille ja järjestetään neljättä kertaa lauantaina 10.3.2018 Kulttuurikeskus Korjaamolla, Helsingissä. Tapahtumassa on puhumassa markkinoinnin ja kirjallisuuden ammattilaisia, joiden puheenvuorojen kautta omakustannekirjailijat saavat monipuolista tietoa ja taitoa kirjan toteutukseen ja julkaisuun liittyen.

Omakustanteen julkaisu on nykyään helppoa, mutta itse julkaisu on vain yksi askel laajemmassa projektissa: omakustannekirjailija huolehtii myös kirjan toteutuksesta ja sen saattamisesta lukijoiden tietoisuuteen. Kirjailijalla on täysi päätösvalta kirjan sisuksesta, ulkonäöstä ja markkinoinnista ja julkaisuprosessi vaatii näin ollen monipuolista osaamista. Omakustantajapäivän tarkoitus on antaa omakustannekirjailijoille tietoa, taitoa sekä inspiraatiota oman kirjan toteutukseen ja julkaisuun. Tapahtuman järjestäjä BoD – Books on Demand seuraa tarkasti omakustanteiden kehitystä Suomessa ja muualla Euroopassa ja on kutsunut Omakustantajapäivään puhujia kirjailijoiden toiveiden ja tarpeiden perusteella.

Asiantuntijapuheenvuoroissa kuullaan sosiaalisen median ammattilaista Zaki Azedania, joka kertoo miten omaan kirjaansa voi markkinoida eri kanavien kautta verkossa. Espoon kaupunginkirjaston kirjastopalveluiden johtaja Oili Sivula kertoo, miten kirjasto palvelee myös kirjailijoita esimerkiksi lainauspalvelun ja erilaisten kulttuuritapahtumien avulla. Oili on myös mukana työryhmässä, joka toteuttaa kirjoittamista ja omakustanteen julkaisua tukevia työpajoja kirjastoissa. Sanataideopettaja Jenni Hurmerinta neuvoo, miten voi luoda itselleen sopivan kirjoitussuunnitelman ja löytää keinoja kirjoitusblokin selättämiseen ja kustannustoimittaja Hanna Matilainen antaa ohjeita virheettömän käsikirjoituksen toteutukseen. Lopuksi BoD-kirjailija Anne Meretmaa (Kosketettu, 2017) ja kirjoitusvalmentaja Piritta Maavuori keskustelevat yhteistyöstään Meretmaan kirjan toteutuksessa ja julkaisussa.

omakustanteet rikastuttavat kirjamarkkinoita

Omakustanteiden kasvava suosio on ohjannut kirjan julkaisua siihen suuntaan, että lukijat päättävät kirjan menestyksestä, eivät kustantamot. Tämä muutos rikastuttaa kirjamarkkinoita ja antaa jokaiselle mahdollisuuden menestyä kirjallaan. Ajankohtainen esimerkki on BoD-kirjailija Juhana Salosen teos Viiton – olen olemassa (2017), joka kertoo identiteettinsä kanssa kamppailevan kuuron nuoren kasvusta kulttuuristaan ylpeäksi, viittomakieliseksi aikuiseksi. Teos on saavuttanut kirjailijan omatoimisen markkinoinnin ansiosta suuren suosion niin lukijoiden kuin median keskuudessa ja helmikuussa sille luovutettiin Kuurojen Liiton tunnustuspalkinto ”Vuoden viittomakieliteko 2017”.

Lehdistön yhteydenotot:
Books on Demand GmbH
Vera Wunderlich
Mannerheimintie 12 B | 00100 Helsinki
Puh.: (09) 2516 6349
S-posti: vera.wunderlich@bod.fi
URL: www.bod.fi

Kirjautuminen myBoD-tilille