Kirja-Suomi 2017 teemaviikko: Historian kirjoissa

Kirja-Suomi 2017 teemaviikko: Historian kirjoissa

Suurin osa historian opeistamme olemme saaneet kirjoista: joko koulun oppimateriaalista tai historiaa käsittelevistä tietokirjoista. Teokset ovat yhteiskunnallisesti tärkeitä tiedonlähteitä ja helmikuun teemaviikolla nostamme esiin suosituksiamme BoD:n historiallisesta valikoimasta.

Itsenäinen Suomi täyttää tänä vuonna 100 vuotta. Kirjat ovat aina olleet tärkeä osa suomalaista kulttuuria ja saavat tänä vuonna erityistä huomiota Kirja-Suomi 2017 -hankkeen avulla. Tarkoitus on edistää lukemista ja kirjallisuuden näkyvyyttä erilaisten tapahtumien ja ohjelmien muodossa.

Joka kuukausi sisältää yhden teemaviikon, jonka aikana käsitellään tiettyyn aihepiiriin liittyvää kirjallisuutta. Viikon aikana jaetaan tietoa ja lukuvinkkejä ajankohtaisesta kirjallisuudesta. Tammikuun teemaviikko on ”Kirjalla kuntoon!” ja haluamme myös BoD:lla nostaa esiin kauttamme julkaistuja kirjoja, joissa käsitellään hyvinvointia.

Tietoa hankkeesta löytyy sen kotisivulta sekä sosiaalisesta mediasta esimerkiksi Facebookissa sekä hashtageilla #kirjasuomi ja #kirjavieköön.

Ilkka Huovio: Keisarin Kesäjuna 1876

Kirja kertoo keisari Aleksanterin junamatkasta Pietarista Helsinkiin 14.7.1876. Matkan tarkoituksena oli tutustua suuriruhtinaskustansa Suomen ensimmäiseen taideteollisuusnäyttelyyn ja kyseinen junamatka antoi Suomen kulttuuri- ja taide-elämän kehittämiselle suunnan, joka tuli vahvistumaan seuraavina vuosikymmeninä. Mukana matkalla olivat mm. keisarin perhe sekä politiikan ja kulttuurialan henkilöitä.

Kirjailija Ilkka Huovio on filosofian tohtori ja perehtynyt opinnoissaan ja tutkimuksissaan sodan ja rauhankysymyksiin.

Lisätietoja kirjasta ja kirjailijasta

Matti Taina: Hyvästi Inkeri

Matti Taina on puoliksi inkeriläinen ja lapsuuden Inkerin matkat sukulaisten kanssa sekä kuulemansa tarinat elämästä Inkerinmaalla innostivat kirjoittamaan historiallisen teoksen aiheesta. Tarina alkaa Luumäeltä, josta kirjailijan isoisä lähti Inkerinmaalle etsimään onneaan. Kirjassa seurataan perheen elämää läpi Venäjän vallankumouksen, Stalinin vainojen ja toisen maailmansodan ja se käsittelee mm. inkeriläisten elämään vaikuttaneita poliittisia ja sotilaallisia tapahtumia, heidän Neuvostoliitossa ja Suomessa kohtaamaansa vainoa sekä inkeriläisten Suomeen siirtymistä ja pakoja Ruotsiin.

”Hyvästi Inkeri on kunnianosoitus rohkeille isovanhemmilleni Matille ja Eevalle sekä sitkeille inkerinsuomalaisille.” 

Osta verkkokaupasta

Heikki Kellomäki: Suuri tukkiryntäys ja uiton 100 vuotta Näsijärven latvavesillä

Historiallisen Satakunnan koilliskolkassa Näsijärvellä oli tukkiaarre, joka pitkän aikaa sijaitsi liian kaukana sahatavaran vientisatamista. 150 vuotta sitten tilanne muuttui, Porin ja Pohjanmaan rannikon sahojen ostot toivat seudulle rahavirtoja ja sitä myötä jo yli 100 vuotta jatkuneen tukkiryntäyksen.

Kirja kertoo yhtäkkisen muutoksen syistä sekä sen ajan metsäkauppatavoista. Uittomiesten haastattelut elävöittävät tarinaa, joka muilta osin perustuu arkistolähteisiin.

Osta verkkokaupasta

Lisää vinkkejä historiallisista kirjoista löydät Kirja-Suomen teemaviikko-sivustolta.

  1. Juha Jäävalo at 04.03.2017, 21:51 :

    Varsin oivallista historiallista ja yhteiskuntaopillista luettavaa, sangen huokeaan ja kilpailukykyiseen hintaluokkaan kirjallisuuden teemaviikkona. Mainioita ostoksia niin ystäville, kuin omaankin kirjahyllyyn laitettaviksi.

Lähetä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Voit käyttää näitä HTML-tageja ja attribuutteja: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>