Kirja-Suomi 2017 Teemaviikko: Oman kylän kirja

Kirja-Suomi 2017 Teemaviikko: Oman kylän kirja

Heinäkuussa palataan juurille muistelemalla synnyinseutuja, paikallishistoriaa sekä kotikylien ja –kaupunkien nostalgiaa. Tällä teemaviikolla nostamme esille BoD-kirjailijoidemme omien kylien kirjoja.

Itsenäinen Suomi täyttää tänä vuonna 100 vuotta. Kirjat ovat aina olleet tärkeä osa suomalaista kulttuuria ja saavat tänä vuonna erityistä huomiota Kirja-Suomi 2017 -hankkeen avulla. Tarkoitus on edistää lukemista ja kirjallisuuden näkyvyyttä erilaisten tapahtumien ja ohjelmien muodossa.

Joka kuukausi sisältää yhden teemaviikon, jonka aikana käsitellään tiettyyn aihepiiriin liittyvää kirjallisuutta. Viikon aikana jaetaan tietoa ja lukuvinkkejä ajankohtaisesta kirjallisuudesta. Heinäkuussa teemana on oman kylän kirjat. Paikalliset historia- ja muistelmateokset vievät ajatukset nostalgisiin muistoihin synnyinseutujen maisemista.

Tietoa hankkeesta löytyy sen kotisivulta sekä sosiaalisesta mediasta esimerkiksi Facebookissa sekä hashtageilla #kirjasuomi ja #kirjavieköön. Heinäkuun teemaan liittyen voit jakaa lukuvinkkisi somessa hastagilla #omankylänkirjat.

Maarit Verronen: Sulhanen
Lapinniemen viimeinen saari

Helsingin Ruoholahdessa, Länsiväylän vierellä, Lapinlahden entisen sairaalan, Hietaniemen hautausmaan ja Salmisaaren voimalan naapurissa on pieni saari, Sulhanen. 1910 metriä Helsingin rautatieasemasta. ”Noin lähellä Helsingin keskustaa ei voinut, ei saanut olla saarta, josta ei mitään tiedetty.”

Tämä kirja kertoo Sulhasen tarinan myöhäiskeskiajalta nykypäivään. Saaren luona on kalastettu, metsästetty ja keräilty; siellä on vietetty kauppiaiden huvilaelämää, ja asukkaina on ollut salakuljettajia, tunnettu valokuvaaja, entisiä loikkareita ja monenlaista työväkeä, joutoväkeäkin. Nyt Sulhanen on kaikkien kaupunkilaisten yhteistä lähivirkistysaluetta.

Lisätietoja kirjasta

Ulla Kervinen: Terijoen Kuokkalan juurilla

Terijoen Kuokkalan juurilla kuvaa Karjalankankaan kylien Perä-Kuokkalan, Ollilan ja Länsi-Kuokkalan ja niiden asukkaiden historiaa ja elämää. Kirja kertoo Kuokkalan väen arkipäivästä, pyhistä ja juhlahetkistä. Siellä eläneet muistelevat, miten tultiin toimeen, mitä syötiin ja harrastettiin, miten pukeuduttiin ja hoidettiin terveyttä. Karjalankankaalla nähtiin pulakausia ja kesähuviloita, talonpoikauselämää ja kansainvälisyyttä.

Jännitystä elämään toi kahden valtion välissä kulkeva Rajajoki, jonka yli saatettiin uida seikkailumielessä Neuvostoliiton puolelle tai joutua vahingossa hiihtoretkellä. Seudun kansainvälisyys kasvatti hyväksymään vieraita kulttuureita ja tapoja. Näine eväineen väestö joutui jättämään kotinsa lopullisesti talvisodan puhjettua, sillä rajanläheiselle alueelle ei enää päästy palaamaan.

Lisätietoja kirjasta

Pia Voss-Höge:  Kutemajärven talouskaupan kauppa-auto

Valokuvakirja kertoo Kangasniemen Kutemajärven kauppa-auton ja sen asiakkaiden arjesta Etelä-Savon maaseudulla. Kirjaan on tallennettu monta hauskaa hetkeä, mutta myös mietteitä herättäviä asioita. Elämänilo ja helppous kohtaa yksinäisyyden ja pimeyden. Samalla se näyttää monien ihmisten onnistuneet pyrkimykset tehdä elämästä elämisen arvoinen.

Idea kuvareportaasiin katoavasta myymäläautoperinteestä syntyi valokuvauskurssilla. Kutemajärven talouskaupan kauppias innostui ajatuksesta heti, ja lopulta kurssitehtävästä kasvoi laajempi teos.

Lisätietoja kirjasta