Kirja-Suomi 2017 teemaviikko: Sankareita

Kirja-Suomi 2017 teemaviikko: Sankareita

Sankarit ja tulevaisuuden tekijät, keitä he ovat? Kirjoja on kirjoitettu monenlaisista sankareista, esittelemme heistä muutaman.

Itsenäinen Suomi täyttää tänä vuonna 100 vuotta. Kirjat ovat aina olleet tärkeä osa suomalaista kulttuuria ja saavat tänä vuonna erityistä huomiota Kirja-Suomi 2017 -hankkeen avulla. Tarkoitus on edistää lukemista ja kirjallisuuden näkyvyyttä erilaisten tapahtumien ja ohjelmien muodossa.

Joka kuukausi sisältää yhden teemaviikon, jonka aikana käsitellään tiettyyn aihepiiriin liittyvää kirjallisuutta. Viikon aikana jaetaan tietoa ja lukuvinkkejä ajankohtaisesta kirjallisuudesta. Toukokuun teemaviikko käsittelee aihetta Sankareita ja tulevaisuuden tekijöitä.

Tietoa hankkeesta löytyy sen kotisivulta sekä sosiaalisesta mediasta esimerkiksi Facebookissa sekä hashtageilla #kirjasuomi ja #kirjavieköön.

Katariina Vuori: Kiskan mamma

Kiskan Mamma kertoo evijärveläisen naisyrittäjän Edith Kasken elämästä. Palattuaan 1920-luvulla Amerikasta Järviseudulle miehensä Akselin kanssa Edith alkoi pyörittää limonaditehdasta. Miehensä kuoleman jälkeen tämä sisukas viiden lapsen yksinhuoltaja laajensi bisneksiään myös elokuvateatteri- ja kioskitoimintaan. Iitin kiska oli paikka, johon mentiin silloin, kun karkkihammasta kolotti tai ihminen kaipasi kuuntelijaa.

’Se oli oikeen semmonen paikka. Se oli se emäntä semmonen ihiminen, että niitä ei montaa Evijärvellä oo. Eikä tuu toista. Sillä oli ystäviä. Sitä sanottiinki Kasken mammaks.’

Lisätietoja kirjasta ja kirjailijasta

Veijo Valkiainen: Lääkintäkersantti

Kirjailijan isä, Toivo Valikainen, taisteli jatkosodassa ja toimi rintamalla lääkintämiehenä. Lääkintämiesten tehtävä sodassa etulinjalla tai sen välittömässä läheisyydessä on aihe, jota on käsitelty sotakirjallisuudessa hyvin vähän. Valkiainen haluaa nostaa teoksellaan esiin ne sodassa olleet, joiden tehtävää ei ole käsitelty sodan jälkeen paljoa, mutta joiden merkitys sodassa oli kuitenkin suuri. Lääkintämiehet näkivät haavoittumisia ja kuolemaa ja usein piti tehdä vaikea valinta siitä, mennäkö auttamaan oman hengen uhalla ja kuka apua tarvitsee kipeimmin.

Lisätietoja kirjasta ja kirjailijasta

Hanna Lehtonen: Väsynyt äiti

Äiti on arjen sankari, joka tekee, osaa, auttaa, hoitaa ja neuvoo usein koko elämän ajan. Mutta mitä, jos äiti ei jaksa? Tämä kirja kertoo yhden väsyneen äidin tarinan.

Kirjassa kerrotaan vanhemmuuden sudenkuopista, joihin ainakin yksi äiti astui, kaksikin kertaa. Yhdessä osassa käsitellään unettomuutta ja siitä selviytymistä. Vinkeistä ruuhkavuosien ensimetreille kirjailija kertoo omien kokemustensa kautta.

Kirjan tarkoitus on auttaa muita uupuneita vanhempia – sekä isiä että äitejä – ja tavoitteena, että vanhempien väsymyksestä puhuttaisiin entistä avoimemmin, jotta kynnys avun pyytämiseen madaltuisi ja perheet voisivat saada apua entistä varhaisemmassa vaiheessa.

Lisätietoja kirjasta ja kirjailijasta

Lähetä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Voit käyttää näitä HTML-tageja ja attribuutteja: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>