Kirja-Suomi 2017 teemaviikko: tiede ja taide

Kirja-Suomi 2017 teemaviikko: tiede ja taide

Uuden oppiminen ilahduttaa iästä riippumatta, ja mikä olisikaan parempi tapa syventää ymmärrystään maailmasta kuin tarttumalla kirjaan? Tieto- ja taidekirjat ovat hyvin edustettuna myös BoD:lla, kuten lukuvinkkimme osoittavat.

Itsenäinen Suomi täyttää tänä vuonna 100 vuotta. Kirjat ovat aina olleet tärkeä osa suomalaista kulttuuria ja saavat tänä vuonna erityistä huomiota Kirja-Suomi 2017 -hankkeen avulla. Tarkoitus on edistää lukemista ja kirjallisuuden näkyvyyttä erilaisten tapahtumien ja ohjelmien muodossa.

Joka kuukausi sisältää yhden teemaviikon, jonka aikana käsitellään tiettyyn aihepiiriin liittyvää kirjallisuutta. Viikon aikana jaetaan tietoa ja lukuvinkkejä ajankohtaisesta kirjallisuudesta. Elokuun teemaviikolla pääosassa loistavat tiede ja taide. Samalla vietetään Tietokirjaviikkoa, joka huipentuu Tietokirja.fi-festivaaliin ja sunnuntain Lue tietokirjaa! -päivään.

Tietoa hankkeesta löytyy sen kotisivulta sekä sosiaalisesta mediasta esimerkiksi Facebookissa sekä hashtageilla #kirjasuomi ja #kirjavieköön.

Päivi Sarvikas (toimittanut): Fotosynteesi

Fotosynteesi on ensimmäinen suomenkielinen tietoteos mekanismista, joka tuottaa ihmiskunnalle ravinnon ja hengitykseemme tarvittavan hapen. Myös fossiilisten polttoaineiden sisältämä energia on fotosynteesin sitomaa aurinkoenergiaa. Kirja esittelee aihettaan aina syanobakteereista ja kasveista ilmaston vaikutukseen ja bioenergian tuotantoon. Aihe on ajankohtainen sillä ihmiskunnan tulevaisuus vaatii ekologisesti kestävän energian- ja ruoantuotannon kehittämistä.

Fotosynteesi on kattava ja ajantasainen tietoteos, jonka kirjoittajat ovat kansainvälisesti tunnettuja fotosynteesitutkimuksen huippunimiä.

Lisätietoa kirjasta ja kirjailijoista

Hannu-Pekka Lappalainen: Lukijan silmin.

Lukijan silmin kertoo teksteistä, lukijasta ja kirjoittajista: Mikä oli Franz Kafkan peruskysymys ja miksi hänen koko tuotantonsa käsittelee vain sitä? Miksi Betti Alver on suuri eurooppalainen kirjailija?

Kirjallisuuden tutkija ja opettaja Hannu-Pekka Lappalainen esittelee suomalaisen kirjakielen tienraivaajia ja runouden kuvien taustaa ja  jatkuvuutta Leinon, Kaijärven, Tynnin ja Mannerin teksteissä. Kirja tuo näkyville suomalais-virolaisia kirjailija- ja taiteilijayhteyksiä, erittelee Friedebert Tuglaksen tekstejä ja pohtii runouden toiselle kielelle kääntämisen mahdollisuuksia.

Lisätietoa kirjasta ja kirjailijasta

Erkki Kivi: Kuinka kuvat puhuvat

Kuinka kuvat puhuvat kertoo kaiken oleellisen elokuvan äänesta ja sen syntyprosessista – vaiherikkaasta ja monipolvisesta matkasta, joka alkaa äänisuunnittelijan ajatuksista ja joka päätyy lopulta osaksi elokuvan nautinnollista katsomiskokemusta. Lennokasta tekstiä ryydittävät runsas kuvitus ja Kiven pitkän elokuva- ja televisiouran varrella syntyneet humoristiset muistikuvat. Tallennetekniikan historiikkiosuudet kertovat omalla hauskalla tavallaan elokuvaäänen pitkästä ja vaivalloisesta tiestä arvostetuksi ja tärkeäksi osaksi elokuvailmaisua.

Lisätietoa kirjasta ja kirjailijasta

Lähetä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Voit käyttää näitä HTML-tageja ja attribuutteja: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>