Näkyvyyttä kirjallesi kirjablogien avulla

Kirjablogien julkaisemat kirja-arvostelut ja suositukset antavat teoksille laajaa näkyvyyttä ja vaikuttavat seuraajien lukupäätöksiin. Hyvä suhde kirjabloggaajiin on kirjailijalle eduksi. Tästä artikkelista voit lukea kirjabloggaaja Riitan…

Olet julkaissut oman kirjasi, se on luetteloitu kirjakauppoihin ja tallennettu BoD:n tietokantaan valmiina painettavaksi tilauksen tullessa. Jotta lukijat löytävät sinun kirjasi kirjakauppojen laajoista valikoimista, on sen oltava esillä ja näkyvissä – sinun on siis huolehdittava siitä, että lukijat kiinnostuvat juuri sinun teoksestasi ja valitsevan sen tuhansien vaihtoehtojen joukosta.

Markkinointimahdollisuuksia on monia ja yksi varsin tehokas keino herättää lukijoiden mielenkiinto on saada siitä positiivisia arvioita ja suosituksia. Usein ihmiset päätyvät valitsemaan vaihtoehdoista sen, jota muut ovat suositelleet ja joka on saanut paljon huomiota – tämä pätee melkein kaikissa kuluttajien valinnoissa ja erityisesti kirjoille.

Kirjan esittely medioissa sekä positiiviset arvostelut parantavat kirjan näkyvyyttä ja herättävät lukijoiden mielenkiinnon. Perinteisten arvostelujen rinnalle ovat nousseet myös kirjablogit, joiden tärkeys sekä kirjailijoille että kustantajille on todella suuri. Kirjablogit keskittyvät kirja-arvosteluiden lisäksi myös monipuolisemmin kirjallisuuteen liittyviin aiheisiin ja hyvän suhteen luominen bloggaajaan voi olla pohjana myös muille yhteisille projekteille, kirjailijaesittelyille ja verkostoitumiselle.

Mikä on kirjablogi?

Kirjablogit sisältävät yleisesti julkaisuja kirjoihin ja kirjallisuuteen liittyen: kirja-arvosteluja, kirja-alan tapahtumia ja trendejä, haasteita ja kirjailijaesittelyitä. Kirjabloggaajat Suomessa ovat intohimoisia kirjallisuuden ystäviä, jotka kirjoittavat kirjablogia pääsääntöisesti sivutyönä tai harrastuksena. Päämääränä on jakaa lukukokemuksia, suositella teoksia, herättää keskustelua kirjoista ja kirjallisuudesta sekä mielenkiintoa niitä kohtaan.

Kirjablogi voi käsitellä yleisesti kirjallisuutta ilman rajattua teemaa tai se voi keskittyä ainoastaan arvosteluihin ja lukusuosituksiin. Kirjabloggaajat ylläpitävät blogiaan omasta innostuksestaan aihetta kohtaan ja siksi blogit ovatkin niin monipuolisia: jokainen bloggaaja kirjoittaa siitä, mikä häntä itseään kiinnostaa. Näin ollen kaikkien kirjallisuuden lajien ystävät löytävät varmasti omista lempigenreistään kirjoittavia blogeja, joiden aiheina ovat esimerkiksi fantasia, dekkarit, runoteokset, elämäkerrat tai lastenkirjat.
Monet lukijat ovat löytäneet suosikkibloginsa, joiden sisältö vastaa omaa mielenkiintoa kirjallisuutta kohtaan ja joita myös seurataan säännöllisesti kirjasuosituksien vuoksi. Kun lukija tuntee kirjabloggaajan maun kirjojen suhteen, on suositukseen helppo luottaa ja positiiviset arvostelut vaikuttavat näin suoraan blogin seuraajan kirjavalintoihin. Kirjablogit ovat siis erittäin tärkeitä vaikuttajia ja heidän kauttaan on mahdollista saada arvokasta näkyvyyttä omalle kirjalle.
Haastattelimme artikkelia varten Kirja vieköön -kirjablogin Riittaa, jonka kommentteja olemme lisänneet artikkelin aiheisiin liittyen. Riitta valitsee lukemansa kirjat oman mielenkiinnon sekä myös erilaisten haasteiden mukaan:

Luen paljon ja olen kirjallisuuden suhteen melko kaikkiruokainen, tosin fantasia ja nykyisin jännäritkin jäävät vähemmälle. Chick-lit tai romanttinen hömppä eivät myöskään kiinnosta, niitä luen joskus välipalaksi. Blogini Runosunnuntai on innostanut lukemaan nykyrunoutta. Tänä vuonna olen lukenut syyskuun loppuun mennessä 23 runokokoelma, viime vuonna 50. 

Luettavan valinnassa tärkein kriteeri on aiheen tai kirjailijan kiinnostavuus. Tutkin minua kiinnostavia kirjoja kustantajien uutuusluetteloista ja kirjoitan ne muistiin julkaisuaikatauluineen. Joko pyydän lukukappaleen tai varaan kirjastosta – jota käytän todella paljon! Kuulun myös useiden kustantajien tiedotuslistoille. (Riitta, Kirja vieköön -blogi)

Ensimmäinen askel

Kirjabloggaajia kontaktoidessa pätevät samat säännöt, kuin ottaessasi yhteyttä mihin tahansa lehden toimitukseen. Huolellinen, ammattimainen, ystävällinen ja personoitu yhteydenotto herättää vastaanottajan mielenkiinnon lukea kirjasi varmemmin, kuin nopeasti kasaan kyhätty massaviesti. Muista, että kirjabloggaajat ovat alansa ammattilaisia ja arvostus heidän työtään ja mielipidettään kohtaan on tärkeä osa yhteydenottoa. Bloggaajan on huomattava, että olet tehnyt valintasi ottaa häneen yhteyttä perusteellisesti ja tutustunut blogin sisältöön etukäteen.

Minusta tärkeintä on lähestyvä puhuttelu ja henkilökohtaisuus, se että viestissä kuultaa se, että kirjailija on todella kiinnostunut minun mielipiteestäni. Persoonaton massaviesti ei innosta ottamaan kirjaa lukuun. Tällaisesta epäinnostavasta, ilman personoitua puhuttelua tulleesta yksi esimerkki (en pyytänyt lukukappaletta!):”Minulle sanottiin, että kukaan ei lue enää nykyään runokirjoja. Kuitenkin menin sellaisen tekemään. Esikoisteokseni, xx on julkaistu x-kuussa 2018.”

Kirjabloggaajat elävät uutuuksien ja kirjojen tulvassa. Meillä ei todellakaan ole pulaa luettavasta, sen sijaan lukuajasta on. Kirjailijan yhteydenoton kiinnostavuutta lisää se, jos viestistä näkyy, että hän on edes jonkun verran tutustunut vastaanottajan blogin sisältöön. Kaikille ei kannata tarjota joka genreä, täsmäisku on parempi. (Riitta, Kirja vieköön -blogi)

Hyvä ensiaskel yhteydenottoon on ehdotus arvostelukappaleen lukemisesta ja mahdollisesti arvostelun kirjoittamisesta. Parhaassa tapauksessa luot bloggaajaan pitkäaikaisen suhteen: jos bloggaaja pitää kirjastasi ja kirjoittaa siitä positiivisen arvostelun, ovat mahdollisuudet saada hänet kiinnostumaan seuraavasta teoksestasi suuret. Hyvä suhde bloggaajaan voi myös poikia muita yhteistyömahdollisuuksia tai yhteisiä projekteja, joiden lähtökohtana on molempien osapuolien yhteinen mielenkiinto kirjoja ja kirjallisuutta kohtaan. Jos jokin kirja on kirjabloggaajan mielestä erityisen hyvä ja suosittelun arvoinen, saattaa kirja saada erityismaininnan blogissa tai sosiaalisen median kautta. Tässä tapauksessa bloggaajan valmiutta julkaista esimerkiksi postaus somessa, kirjailijaesittely tai muu lisämaininta vahvistaa myös kirjailijan jättämä positiivinen ensivaikutelma.
Minä luen usein monta saman kirjailijan kirjaa, jos ensimmäinen ihastuttaa, ja bloggaan niistä myös. Joistakin kirjailijoista on tullut Facebook-kavereita, joistakin läheisempiäkin ystäviä ja tapaamme myös henkilökohtaisesti silloin tällöin.

Valitsen joka kuukausi kuukauden elämyksellisimmät kolme kirjaa kategorioissa kotimainen kirjallisuus, ulkomainen kirjallisuus ja runous. Nämä kirjat saavat kuvineen toistamiseen julkisuutta blogissa. Valitsen vuosittain myös kauneimmat kannet. Näitä koostepostauksia luetaan todella hyvin!

Viime vuonna tein blogiini joulukalenterin, joka perustui Marjut Hjeltin toimittamaan teokseen ”Naisia Kansalliskirjastossa. Aarteita kirjaston kätköistä”. Normaalin lukuarvion lisäksi julkaisin siis 24 postausta kaikissa käyttämissäni somekanavissa: omassa Facebook-profiilissa, blogin Facebook-sivulla, Twitterissä ja Instagramissa. (Riitta, Kirja vieköön -blogi)

Ajattele siis yhtä kirja-arvostelua pidemmälle ja ota suunnitteluvaiheessa huomioon, että luot samalla mahdollisesti pohjan pitkäkestoiselle suhteelle. Suomessa on satoja aktiivisia kirjabloggaajia ja mahdollisuutesi ovat siis laajat. Tutustu eri kirjablogeihin ja niiden sisältöön, kartoita blogien aiheet ja bloggaajan mielenkiinnon kohteet. Ota yhteyttä kirjablogeihin, joiden aihepiiri ja tyyli sopivat yhteen oman kirjasi kanssa ja kerro bloggaajalle, miksi sinun kirjasi voisi kiinnostaa häntä. Perustele ehdotuksesi arvostelukappaleen lukemisesta blogiin liittyvän sisällön avulla ja osoita mielenkiintoa bloggaajan tekemää työtä kohtaan. Kirjabloggaajat ylläpitävät blogeja pääsääntöisesti harrastusmielessä ja heidän aikansa lukemiseen on rajoitettu – kirjavalinnat tehdään siis harkiten ja kirjailijan on tärkeää erottua joukosta positiivisesti.

Yhteistyöt ja blogien yhteisöllisyys

Useimmiten kirjailijat ja kirjablogit tekevät yhteistyötä kirja-arvostelujen muodossa, jolloin kirjailija ottaa yhteyttä bloggaajaan, esittelee teoksensa ja ehdottaa arvostelukappaleen lukemista. Jos bloggaajan mielenkiinto teosta kohtaan herää, voi maksuttoman arvostelukappaleen tilata suoraan BoD:lta. Bloggaaja julkaisee halutessaan teoksesta arvostelun blogissaan kirjan luettuaan, mutta ei missään nimessä ole siihen velvoitettu. Jos kirjablogissa julkaistaan kirjastasi positiivinen arvostelu, suosittelemme ehdottomasti lähettämään bloggaajalle kiitosviestin ja mahdollisesti jopa kommentoimaan blogikirjoitusta. Se sekä lämmittää bloggaajan mieltä, että näyttää blogin lukijoille, että olet kirjailijana aktiivinen ja seuraat niitä blogeja, joissa kirjoitetaan teoksestasi. Lisäksi se antaa sinulle mahdollisuuden rakentaa bloggaajan kanssa pysyvämmän suhteen.

Todella vähän kirjailijat kommentoivat kirjojensa bloggauksia, mutta sellainen harvinaisuus lämmittää mieltä kovasti. Lyhyt viesti, kommentti somekanavissa, pelkkä tykkäyskin tuovat iloa bloggaajan palkattomaan työhön. (Riitta, Kirja vieköön -kirjablogi)

Kirjabloggaajat ovat hyvin verkostoituneita keskenään ja tuntevat usein toisensa myös henkilökohtaisella tasolla. He tuntevat toistensa mieltymykset kirjallisuudessa ja seuraavat muita kirjablogeja – hyvä arvostelu yhdessä kirjablogissa voi siis hyvinkin johtaa muiden kirjabloggaajien mielenkiinnon heräämiseen ja useampiin arvosteluihin. Kirjabloggaaja Tiina Pasanen kertoi BoD:n Omakustantajapäivässä, että mielenkiinto tiettyä kirjaa kohtaan voi hyvin herätä myös, jos huomaa, että päinvastaisen maun omaava kirjabloggaaja ei ole pitänyt tietystä kirjasta. Jos bloggaaja ei arvostelun perusteella siis pitänyt lukemastaan, ei missään nimessä kannata lannistua – toisen kirjabloggaajan mielipide voi olla täysin päinvastainen!

Seuraan Kotimaiset kirjablogit -sivustoa päivittäin ja saan muista kirjablogeista paljon lukuvinkkejä, sillä vaikka itse seuraakin kirja-alaa tiiviisti, voi joku herkku mennä ohi silmien.

Meillä kirjabloggaajilla on myös oma salainen ja suljettu Facebook-ryhmä, jossa keskustelemme luottamuksellisesti kirja-alan asioista. Muutaman bloggaajan kanssa viestittelen myös siviilissä. Eri paikkakunnalla on myös bloggaajien yhteistapaamisia, pääkaupunkiseudulla kuukausittain.
(Riitta, Kirja vieköön -kirjablogi)


Jos kirjablogissa julkaistu arvostelu ei syystä tai toisesta miellytä sinua, suosittelemme silti hyväksymään bloggaajan mielipiteen. Älä missään nimessä aloita asiasta keskustelua blogin kommenttiosiossa tai lähetä vihaista viestiä bloggaajalle. Jos päädyt yhden kirjabloggaajan mustalle listalle, ovat mahdollisuudet kirja-arvosteluihin muissa blogeissa minimaaliset. Ota mielellään yhteyttä bloggaajaan ystävällisesti ja kysy tarkemmin hänen mielipiteensä taustaa asiallisesti. Arvostelu voi antaa sinulle arvokasta palautetta seuraavaa teosta työstäessäsi.

Monia mahdollisuuksia yhteisiin projekteihin

Kirjabloggaajien yhteisö on tiukasti verkostoitunut ja lukukokemusten jakamisen lisäksi heidän yhteinen mielenkiintonsa kirjallisuutta ja kirja-alaa kohtaan johtaa myös yhteisiin tapahtumiin ja tempauksiin. Lukuhaasteet, yhteiset lukemiseen innostavat projektit ja tapahtumat ovat yleisiä ja kirjailijana sinun kannattaa seurata näitä tarkasti sekä olla itse aktiivinen. Osallistumisellasi osoitat tuntemusta blogiyhteisön tapahtumista sekä mielenkiintoa heidän työtään kohtaan ja voit esimerkiksi tarjoutua auttamaan järjestelyissä tai jakamaan tietoa omien kanaviesi kautta.

Kirjablogien suuri merkitys on vaikuttanut myös muiden tahojen ja tapahtumien mielenkiintoon blogien luomaa sisältöä kohtaan. Kirjabloggajia tapaa nykypäivänä esimerkiksi julkaisutilaisuuksissa sekä muissa suurissa kirjallisuustapahtumissa, sillä blogien monipuolinen sisältö käsittelee usein myös mm. kirjallisuuden sijaa yhteiskunnassa, lukemiseen innostamista, kirjojen myyntitilastoja, kustantamoiden toimintaa ja muita tärkeitä Suomen kirja-alaan liittyviä aiheita. Vaikuttajina heidän mielipiteensä kiinnostavat ja kirjablogien kautta kiinnostuneet tahot voivat nostaa esiin heille tärkeitä aiheita.

Tämä on mielenkiintoista myös kirjailijalle. Yhteistyömahdollisuudet laajenevat, jos itselle läheinen kirjabloggaaja on esimerkiksi kutsuttu vierailemaan tai puhumaan tilaisuudessa, joka käsittelee esimerkiksi oman kirjan aihetta, kirjan julkaisua tai bloggaajan ja kirjailijan suhdetta. Näin ollen suhde kirjabloggaajaan ei siis perustu ainoastaan siihen, että kirjailija toivoo teokselleen hyvää arvostelua – läheinen yhteys kirjabloggaajaan voi avata ovia moneen eri suuntaan ja tarjota uusia mahdollisuuksia.

Kirjablogeissa suosittuja lukuhaasteita on pilvin pimein, kaikkiin ei edes ehdi osallistua. Osallistun kuitenkin vuosittain Helmet-lukuhaasteeseen. (Riitta, Kirja vieköön -blogi)


Kirjan kieliasusta: Kirja vieköön -blogin Riitan vinkki:

Lopuksi haluaisin muistuttaa omakustannekirjailijaa kieliasun tärkeydestä: Meillä kirjabloggaajilla on tarkat ja harjaantuneet silmät. Havaitsemme vähäisetkin oikeinkirjoitusvirheet ja huolimattomuudet. Myös kielelliset virheet katkaisevat hyvän lukuflown. Jos näitä virheitä alkaa teoksessa vilistä kohtuuttomasti (joissakin teoksissa näin todella on!) lukuelämys heikkenee ja arvio huononee. Bloggaaja voi siinä tapauksessa ärsyyntyä niinkin paljon, että jättää kirjan kesken. Meillä on kyllä korkea moraali ja pyrimme lukemaan ja bloggaamaan jokaisesta kirjasta, josta olemme itse pyytäneet lukukappaleen. Kustantajien tai kirjailijoiden oma-aloitteisesti lähettämät lukukappaleet ovat toinen juttu. Minkä kirjailija avukseen sitten ottaakin – kustannustoimittajan tai tarkkasilmäiset esilukijat – moitteettoman kieliasun tärkeyttä ei voi korostaa liikaa.

Kommenttia

  • Tässä on hyvä em tekstissä ollut vinkki, mikä pitänee paikkaansa kaikessa tuotteen promoamisessa.
    lainaus edellä:
    – Huolellinen, ammattimainen, ystävällinen ja personoitu yhteydenotto herättää vastaanottajan mielenkiinnon lukea kirjasi varmemmin

Vastaa

*Pakolliset kentät