Reissaajasta kirjailijaksi matkapäiväkirjan avulla

Kesälomat ovat nurkan takana ja matkat suunniteltu? Kirjoita matkapäiväkirja ja julkaise sisäpiirin vinkit matkakohteeseesi ilahduttaaksesi muita kohteesta kiinnostuneita.

“Traveling – it leaves you speechless, then turns you into a storyteller.” Matkailu on kiinnostanut ihmisiä jo ikuiset ajat, sen vahvistaa myös tämä löytöretkeilijä Ibn Battutan sitaatti 1300-luvulta. Kun kerran on löytänyt oman intohimonsa matkailua kohtaan, ei maailmanvaltauksesta tule loppua. On ymmärrettävää, että monet matkailijat haluavat kerätä muistoja kohteistaan valokuvien ja päiväkirjojen muodossa, nauttiakseen kauniista muistoista jälkeenpäin tai jakaakseen niitä muiden kanssa.

Kamera tai älypuhelin kuuluvat nykypäivänä jokaisen maailmanmatkaajan vakiovarusteisiin. Niiden avulla voi ikuistaa maisemia, auringonlaskuja, ihmisiä, erityisiä hetkiä ja tapaamisia. Mutta usein matkaaja haluaa muistaa kokemukset vieläkin yksityiskohtaisemmin kirjoittamalla niistä, käyttämällä sanoja ja kertomalla tarinan kokonaisuutta, jota kuva ei aina paljasta. Matkaajat tekevät siksi usein myös muistiinpanoja niistä asioista, joita kuvista ei voi nähdä: hajuista, makuelämyksistä, äänistä, tunteista ja keskusteluista paikallisten kanssa. Muistiinpanojen tai pidempien kirjoitelmien sekä kuvien avulla syntyy ajan myötä kokonainen päiväkirja – joko itselle tai myös jaettavaksi muiden matkaajien kanssa.

Kuvat ja teksti täydentävät toisiaan.
Täysi matkapäiväkirja on loistava perusta käsikirjoitukselle. Miksi et siis kirjoittaisi sitä puhtaaksi tietokoneelle ja antaisi myös muiden lukea kokemuksistasi toisenlaisen kulttuurin parissa? Matkapäiväkirjat ovat erityisen suosittuja, sillä ne sisältävät henkilökohtaisia kokemuksia ja sisäpiirin vinkkejä, joita ei yleispätevistä matkaoppaista löydy. Toisen samaan kohteeseen matkanneen henkilön kuvailut ja tiedot paikasta ovat arvokkaita matkan suunnittelulle.

Matkapäiväkirjan voi toteuttaa monella eri tapaa. Jotkut muistelevat illalla päivän tapahtumia hotellihuoneessa ja kirjoittavat kaiken esimerkiksi kannettavalle tietokoneelleen, toiset taas kirjoittavat muistiinpanojaan pitkin päivää aina mielenkiintoisen ja mieleenpainuvan asian tapahtuessa, jotta mikään yksityiskohta ei jää huomioimatta.

Matkustatko paljon ja haluat pitää kiinni kokemuksistasi ja muistoistasi? Olemme listanneet sinulle muutaman vinkin oman matkapäiväkirjan täyttämiseen.

mitä matkapäiväkirjan tulisi pitää sisällään:

  • Matkareitti: Kirjoita ylös jokainen pysähdyspaikka päivämäärän kera. Merkinnät antavat matkasta hyvän yleiskatsauksen ja auttavat sinua myöhemmin laittamaan asiat oikeaan järjestykseen.
  • Sisäpiirin vinkkejä: Mitkä paikat olivat erityisen kivoja tai tietystä syystä merkittäviä?
  • Hotelli, hostelli, asunto? Riippumatta siitä, missä asuit, kerro tästä ja majoituksen hintatasosta.
  • Makuelämykset: Missä söit? Ravintolassa vai katukeittiössä? Mikä paikallinen ruokalaji maistui erityisen hyvältä ja pitäisikö turistina ottaa jotain huomioon?
  • ”Hei, missä suunnassa sijaitsee…?” Kirjoita muistiin tärkeimpien sanojen ja lauseiden käännökset.
  • Henkilökohtaista: Hauskoja elämyksiä, mieleenpainuvia tarinoita paikallisista tai inspiroivia matkasitaatteja? Merkitse kaikki nämä muistiin!
  • Hyvä tietää: Miten pääsit paikasta A paikkaan B? Merkitse parhaat yhteydet, hinnat sekä matkan kesto.
  • Kulttuuri: Onko kohteessa nähtävyyksiä? Mitkä olivat näkemisen arvoisia? Kiinnostavaa on myös kertoa kohteiden pääsymaksuista.
  • Maksaminen: Mikä on maan valuutta ja onko kohteessa helppoa maksaa kortilla tai nostaa käteistä?
  • Tallenna pienet elämykset: Säästä pääsyliput, piirrokset, ruokalistat, flyerit, kuitit, kartat tai postikortit – ne auttavat sinua myöhemmin kertomuksen täydentämisessä. Voit myös käyttää näitä kuvamateriaalina mahdollista julkaisuasi varten.

esimerkkejä matkapäiväkirjoista:

Tomi Tölli: Havaintoja Afrikasta

Suomalainen matkaseurue ajaa yli 20 000 km Afrikan eteläisimmästä nurkasta Suomeen – 27-vuotiaalla linja-autolla. Seikkailu toteutettiin omin päin ilman oppaita ja tuloksena on unohtumaton matka ja mielenkiintoinen tarina kerrottavaksi Afrikasta kiinnostuneille.

Riitta Rusila: Miljoona askelta Aasiassa

Insinööripariskunta pakkaa reppunsa sekä menolippunsa ja lähtee kiertämään Aasiaa. Tutuksi tulevat Kiina, Tiibet, Intia, Nepal sekä Kaakkois-Aasia ja kirja on myös jaettu maiden perusteella eri osiin. Askelmittarit ovat aina käytössä ja mittari näyttää reissun päätteeksi yli miljoonaa askelta. 

Aku-Petteri Korhonen: Haute Route – Vuoristovaellus Chamonix’sta Zermattiin

Aku-Petterin ensimmäinen matkakertomus löysi lukijansa myös lähipiirin ulkopuolelta, jolle matkapäiväkirja oli alun perin tarkoitettu. Hän on julkaissut yhteensä viisi vaelluskertomusta suosituille reiteille Euroopassa.

Eija Kinnunen: Köyhän perä kestää

Pariskunnalla on jo kokemusta muutamasta pidemmästä pyöräretkestä. Kun edellisestä on vierähtänyt pidempi tovi, herää idea uudesta matkasta. Tällä kertaa reitti kulkee Kemistä Helsinkiin, matkaa karttuu n. 700 km. Kestävätkö kunnot, päät, pyörät, perät ja parisuhde?

Kun olet pitkään matkan päällä, ei kirjoittamiseen aina tahdo löytyä aikaa tai sopivaa tilannetta. Yritä kuitenkin kirjata tapahtumat ja kokemukset ylös, kun ne vielä ovat tuoreessa muistissa. Alla muutama vinkki motivaation ylläpitämiseen:

5 motivaatiota matkalla kirjoittamiseen

  1. Älä ole liian tarkka. Kirjoita, mitä mieleesi juolahtaa. Voit hioa tekstiäsi myöhemmin luettavampaan muotoon. Kirjoita kuitenkin tarpeeksi selkeästi, jotta myös ymmärrät vielä myöhemmin tekstiäsi.
  2. Vesisade tai bussimatka kuoppaisella tiellä? Aina et voi kirjoittaa matkan varrella, mutta varaa siinä tapauksessa muutama minuutti muistiinpanoillesi illalla ennen nukkumaanmenoa. Tarina kehittyy parhaiten, kun kirjoitat säännöllisesti.
  3. Älä kirjaa ylös vain faktoja, vaan anna tilaa myös tunteillesi.
  4. Vaihtelu virkistää: kerää välillä kuvia tai mainoksia kokemuksistasi tekstin sijaan.
  5. Pidä mielessä, että itsesi lisäksi myös muut saavat iloa matkapäiväkirjastasi!

Kommenttia

  • Hyviä vinkkejä ja otan moiset huomioon matkakertomustani kirjoittaessa. Kävimme parin kaverini kanssa Länsi-australiassa 25v sitten. Kirjoitin myöhemmin matkakertomuksen, ehkä liian asiapitoisesti. Ihmeen hyvin kuitenkin jopa pienet yksityiskohdat muistui mieleen. Lisämausteina nyt uudemmassa painoksessa voisi kirjoittaa niistä kommelluksista mitä melkein kielitaidoton joutui kokemaan. Siis pitemmittä puheitta ajatuksia paperille, miksi en jakaisi näkemääni ja kokemaani muiden kanssa.

Vastaa

*Pakolliset kentät