Opaskirja omakustanteena

Heli Santavuori on innokas baletin ja pilateksen harrastaja, joka löysi oppaita lukiessaan markkinaraon: joukosta puuttui selkokielinen opaskirja, jossa liikkeet on esitetty yksinkertaisesti. Hän päätti valmistaa…

Miten idea baletti- ja Pilates-oppaiden julkaisuun syntyi?

Pilates-kirjan idea syntyi, kun ystäväni oli ostanut Marja Putkiston kirjan (Method Putkisto) ja valitti että hän ei käsitä siitä yhtään mitään. Minulla on balettitausta, mutta en itsekään saanut siitä mitään tolkkua, ja vasta videon katsottuani käsitin mistä on kyse.

Opiskeltuani itse Pilates-menetelmää, ajattelin että tarvittaisiin selkokielinen opaskirja. Sellainen jossa liikkeet on esitetty yksinkertaisesti (nehän ovat yksinkertaisia), ja perusasentoa ja suoritustapaa koskevat ohjeet esitetään selkeästi erikseen (ne eivät olekaan enää yksinkertaisia). Olen lukenut varmasti kaikki Pilates-oppaat mitä on ollut saatavilla ja joukossa on todella hyviä ja selkeitä teoksia, mutta silti minusta tekijöitä usein vaivaa neuvomisen ähky, ts. yleisohjeita tungetaan erillisten liikkeiden suoritustavan sekaan, mikä hieman rasittaa silloin kun haluaa oppaan avulla treenata. Haluan kuitenkin mainita, että Marja Putkisto on mielestäni tehnyt hienoa työtä tuodessaan Pilates-menetelmää Suomeen, ja hänen videoitaan suosittelen lämpimästi, niiden jälkeen myös kirjoja.

Useat hyvät kirjat ovat tietenkin myös loppuunmyytyjä, ainakin suomenkielisinä. BoD-kustantamossa onkin parasta se, ettei painos koskaan lopu!

Tein Pilates-kirjan ensin printattavana vihkona, jota myin verkkosivujeni kautta. Se sai todella hyvän vastaanoton, ja siitä innostuneena tein myös balettioppaan. Balettikirja on itselleni hyvin rakas. En ole itse ollut ammattitanssija, mutta olin innostunut harrastaja ja olin myös Airi Säilän balettikoulussa varaopettajana. Ymmärrän ihmisiä jotka rakastavat balettia tai haluavat opiskella sen perusteita ilman suuria kunnianhimoja ammattitanssijan urasta.

Sellaisille opiskelijoille täytyisi kuitenkin tarjoa parasta laatua opetuksessa. Perusasiat ovat ihan kaikki kaikessa. Tekniikassa ei voi edistyä, ellei käytä päätänsä, keskity ja opettele tekemään liikkeet oikein. Toisaalta, kun niin tekee niin voi edistyä paremmin kuin ikinä olisi uskonutkaan.

Balettimaailmassa on ehkä piintynyt usko, että balettia ei voi opetella kotona kirjan avulla. Tuosta olen eri mieltä. Aivan varmasti ammattiin tähtääviä opintoja ei niin voi hoitaa, mutta harrastaja voi hyvin ainakin kokeilla ensin oppaan avulla. Ainakin se on paljon parempi vaihtoehto kuin katsella YouTube-videoita ja yrittää tehdä perässä. Perusasioiden opettelu on hyvin suuressa määrin aivotyötä. Toisin sanoen on itsestä kiinni, tarttuuko toimeen tosissaan.

Baletti on hyvin systemaattista ja tietyllä tapaa kaavamaista. Sitä on paljon helpompi kuvata piirroksin kuin esim. jazztanssia tms. Kotiharjoittelu on tietysti tärkeätä myös niille jotka käyvät tunneilla. Aina ei ole aikaa, rahaa tai muuten tilaisuutta käydä niin usein kuin oikeastaan pitäisi. Lisäksi kotiharjoittelussa voi keskittyä omiin ongelmakohtiin.

Kirjasi ovat todella kattavia ja sisältävät myös paljon kuvia liikkeisiin ja asentoihin. Miten olet toteuttanut kirjasi ja kauan kirjaprojektit ovat kestäneet?

Olen ollut ammatiltani mm. mainossuunnittelija (= graafinen suunnittelija). En voisi sanoa olevani ammattitaitoinen kuvittaja. Kuvat tein kuitenkin vektorigrafiikkaohjelmalla piirtämällä. Käytin pohjalla valokuvia ja piirsin päälle. Enemmän kuin piirrostaitoa se vaati tietoa anatomiasta ja liikkeiden oikeasta suoritustavasta. Monet lahjakkaat piirtäjät eivät välttämättä osaa kuvata asentoja oikein.

Harkitsin ensin valokuvien ottamista, mutta huomasin pian, että piirrokset ovat parempia, niiden avulla voi jakaa liikkeet pieniin osiin ja niissä jotenkin voi keskittyä olennaiseen. Uskon että piirroksista ihan vasta-alkajan on helpompi nähdä miten liike pitäisi tehdä. Ja tietenkin suosittelen videoiden katselua sitten kun on huolellisesti lukenut ohjeita ja kokeillut.

Rengaskirja oli myös tärkeä valinta. Se on helppo pitää käsillä kun treenaa, valittu sivu pysyy auki.

Oliko sinulle alusta saakka selvää, että haluat julkaista kirjasi omakustanteena?

Ei oikeastaan ollut. Mutta kustantajan kautta julkaisu olisi kestänyt kovin kauan ja sisältänyt kaikenlaisia kiemuroita. Lisäksi olisin itse tienannut paljon vähemmän. Legioonakirjani Kallista hiekkaa julkaistiin ensin kustantajalla, joten siitä on kokemusta. Kyseisestä kirjasta ilmestyi kaksi painosta, ja syy miksi saatoin sen lopulta myyntiin BoD:n kautta oli yksinomaan se, että halusin kirjan olevan loputtomasti saatavilla.

Tärkein vaikutin tosiaan oli se, että kirja ei tule loppuunmyydyksi, vaan on aina saatavilla.

Kirjoillasi on selkeä kohdeyleisö. Miten tämä on vaikuttanut markkinoinnin suunnitteluun?

Täytyy tunnustaa, etten ole kauheastikaan markkinoinut, sillä se vie todella paljon aikaa. Työskentelen tällä hetkellä myös toisen laajan projektin parissa ja käytettävissä oleva aika täytyy priorisoida.

Olen mainostanut kirjoja kotisivuillani ja sosiaalisen median kanavien kautta. Tiesin, että olen löytänyt markkinaraon ja luotin siihen, että ihmiset joita tämä niche kiinnostaa, löytävät kirjani.

Suuri apu tietysti on se, että BoD-julkaisut ovat tilattavissa verkkokirjakaupoissa ja kauppojen hakutoimintojen avulla löydettävissä aiheen mukaan.

Mitä neuvoja antaisit muille omakustannekirjailijoille?

Markkinoinnin voi aloittaa omasta lähipiiristä ja antaa viidakkorummun soida. Oma paikkakunta on tärkeä: paikallislehdet voivat kiinnostua kirjoittamaan kirjasta arvostelun ja paikallisissa tapahtumissa voi esitellä omaa kirjaansa. Se, että BoD:lta saa arvostelukappaleita lehdistölle ja blogin pitäjille on arvokas asia.

Omat kotisivut ovat jokaisen kirjailijan a ja o. Netissä löytyy paljon neuvoja hakukonenäkyvyyden (SEO) parantamiseksi, niitä kannattaa opiskella.

Blogin pitäminen, jos sen tekee taitavasti, voi merkitä hyvin paljon. Siellä voisi julkaista pieniä tarinoita ja näin osoittaa kaunokirjallisen kykynsä. Lyhyet oivaltavat jutut toimivat netissä hyvin.

Tietokirjallisuuden on helpompi päästä näkyville esim. kirjakauppojen hauissa. Kaunokirjailijan täytyisi ehkä mainostaa myös omaa nimeään, jotta se näkyisi somessa ja hakutuloksissa. Tosin, kirjan sisältö ratkaisee suurelta osin. Jos se on hyvä, se menestyy. Siihen vaan voi mennä vähän aikaa.

Monet haluavat toki myös toteuttaa kirjan ilman, että sen pitäisi olla myyntimenestys. Ja silloin neuvoni on: tee se!

Bild

Kirjailija

Heli Santavuoren mielestä monet baletti- ja Pilates-oppaat olivat turhan monimutkaisia ja hän päätti julkaista selkokieliset ohjekirjat kotikäyttöön. Monet lajien harrastajat ovatkin tarttuneet Helin oppaisiin ja kirjat ovat olleet todella suosittuja. Lue lisää kirjailijasta ja teoksista

Helin kotisivuilta

ja Facebook-sivuilta

Kommenttia

  • Hei!
    Olen etsimässä kustantajaa itselleni.Miten olisi BOD? Miten toimisin, ja mitä kirjani julkistaminen tulisi maksamaan? Nämä ovat tärkeimmät kysymykseni. Ja miten sivumäärä, onko sillä merkitystä.?

    Ystävällisin terveisin
    Helmi Maria Peronius
    Aaronkaarre 4 as 9
    23800 Laitila

    • Hei Helmi,

      kiitos kommentistasi, voit toki julkaista oman kirjasi BoD:n kautta. Yhteystietosi on välitetty asiakaspalveluumme, josta sinuun otetaan yhteyttä pikimmiten julkaisun suunnittelua varten!

      Terveisin
      Vera/BoD

Vastaa

*Pakolliset kentät