Paikka kirjoittamiselle

Kirjoittamiselle suotuisa ympäristö on oleellinen keskittymisen ja tuotteliaisuuden kannalta. Missä luovuus pääsee parhaiten valloilleen? Annamme muutamia vinkkejä oikean kirjoituspaikan löytämiselle.

Työpaikan tunnelma ja ilmapiiri vaikuttavat monilla suuresti mielialaan ja olotilaan. Tietyt ympäristöt antavat ajatusten virrata vapaasti, saavat luovuuden valloilleen ja tarjoavat näin optimaalisen työympäristön. Varsinkin kirjoittaessa oikean paikan löytäminen on olennaista. Tärkeää on, ettei ympäristö tukahduta työn iloa ja inspiraatiota, vaan tukee sinua työssäsi ja vie eteenpäin kohti tavoitettasi. Ympäristön tärkeyttä ei välttämättä pysähdytä ajattelemaan tietoisesti ja usein omaan työtilaan ei voi suuresti vaikuttaa – mutta kirjailijana sinulla on vapaus ja mahdollisuus edistää tehokkuuttasi, luovuuttasi ja hyvinvointiasi luomalla itsellesi parhaan mahdollisen työympäristön.

Työympäristöä voi myös vaihtaa tilanteen, tunteen ja projektin vaiheen mukaisesti. Esimerkiksi ideointivaiheessa voi hyvin toimia eläväinen ympäristö, jota seuraamalla voi löytää inspiraatiota ja tuoreita ajatuksia. Taustahälinä antaa monille potkua myös kirjoittamisvaiheessa, kun taas toisilla kirjoittaminen onnistuu ainoastaan rauhallisessa ilmapiirissä. Editointi hoituu tehokkaimmin hiljaisuudessa, kun tekstin jokainen kirjain ja merkki vaativat täydellistä keskittymistä.

Mikä kenenkin kohdalla toimii parhaiten on tietenkin täysin subjektiivista. Tärkeää on, että työympäristö inspiroi luomaan ja kehittämään tarinaa eteenpäin sekä täyttää edellytykset omalle tehokkuudellesi. Aina oma työhuone, keittiönpöytä tai muut ensimmäisenä mieleen tulevat paikat eivät välttämättä toimi parhaiten, sillä samojen seinien ja tavaroiden ympäröimänä ajatuksetkin pyörivät ympyrää.

Mitä vaihtoehtoja siis on kirjoittamispaikalle ja miten oman paikkansa voi löytää? Olemme keränneet muutamia eri vinkkejä mahdollisista työympäristöistä, joista voit kokeilla sinua puhuttelevia vaihtoehtoja. Vaihtelu tunnetusti virkistää ja voi olla, että testattuasi muutamia eri paikkoja löydät itsellesi hyvän rutiinin käsikirjoituksen ja projektin vaiheiden mukaisesti.

 

Työhuoneen rauha ja yhteisön voima

Moni kirjailija kirjoittaa kotona ja työhuoneen tai -tilan löytyminen omasta takaa on myös kaikista taloudellisin vaihtoehto. Jos kirjoituspaikkasi on oman kotisi sisällä, mieti silloin, mikä antaa sinulle normaalisti hyvän kirjoitusflown? Auttaako tietty taustaääni, hyvä kahvi, raikas ilma, valaistus tai tuoksu? Huolehdi silloin siitä, että sopivat edellytykset kirjoittamiselle täyttyvät. Jos esimerkiksi siisteys auttaa sinua keskittymään, aloita kirjoittaminen vasta, kun työtilasi on ojennuksessa. Mukava tuoli, luonnonvalo, kasvit ja jopa kirjoituspöytäsi suunta voivat vaikuttaa suuresti omaan mielentilaan ja näin myös kirjoittamiseen.

Oman henkilökohtaisen työtilan voi löytää myös oman kodin ulkopuolelta. Monelle kodista poistuminen ja toisessa tilassa käsikirjoituksen ääreen istuminen on tärkeä rutiini ja auttaa oikean mielentilan saavuttamisessa. Työhuoneita ja -tiloja voi vuokrata vain täysin itselleen tai esimerkiksi yhteisöstä, jossa useammat itsenäisesti työtä tekevät jakavat yhteiset tilat. Ehkä kotikaupungistasi löytyy tällainen vaihtoehto kirjailijoille?

Viime vuosina yleistyneet ns. coworking-tilat eli toimistoyhteisöt sopivat myös hyvin kirjailijoille. Coworking (engl. yhteisesti työskentely) on hyvä vaihtoehto, jos kaipaat tavallisen toimistoympäristön palveluja, mutta haluat kuitenkin oman rauhallisen tilan kirjoittamista varten. Coworking-tiloista löytyy usein palveluita kuten mm. tekninen tuki, internetyhteys, ruokailutilat, kokoushuoneet ja vastaanotto. Plussana saat myös työyhteisön, joka koostuu usein pienistä yrityksistä ja yrittäjistä. Näin ympärilläsi on monipuolinen joukko ihmisiä, joiden kanssa voit viettää taukoja, keskustella ja pallotella ideoita. Verkostoituminen on suuri etu työtilassa, jossa et ole yksin. Säännöllinen vuorovaikutus ”työkavereiden” kanssa antaa potkua työhön ja avaa mahdollisesti myös uusia ovia.

 

Kirjoitustila kirjastossa

Kirjoituspaikan löytäminen oman kodin ulkopuolelta ei välttämättä vaadi työhuoneen vuokrausta. Jos esimerkiksi olet tehokkaimmillasi omassa kodissasi, mutta kaipaat väillä vaihtelua rutiiniin ja ympäristöön, on kirjasto loistava vaihtoehto: monipuolisten kirjoitustilojen lisäksi löydät kirjaston hyllyistä rajattoman määrä inspiraatiota. Useimmista kirjastoista löytyy sekä yleisiä työtiloja, joita voi myös varata maksutta, että hiljaisia työhuoneita keskittymistä vaativiin tehtäviin. Kirjastoissa on internetyhteys, jota voit hyödyntää työssäsi ja parhaat edellytykset taustatyön sekä tutkimuksen tekemiseen myös kirjallisuuden osalta. Taukoa varten joidenkin kirjastojen yhteydestä löytyy myös kahvila tai mukavia nurkkauksia, joihin voit istahtaa lukemaan tai vain tarkkailemaan kirjaston menoa.

Kirjasto tarjoaa monipuolisen työtilan myös siinä mielessä, että voit valita uuden paikan ja kuvakulman vaikka päivittäin, istua työpöydän ääreen tai nojatuoliin ja keskittyä inspiraatiota varten hyllyistä löytyviin monipuolisiin teoksiin. Jos omasta kaupungistasi löytyy useampi kuin yksi kirjasto, kokeile välillä myös toista rakennusta ja sen tunnelmaa.

Melkein kaikki kirjastot järjestävät perinteisten palveluiden ympärillä myös ohjelmaa ja joissain kirjastoissa kirjailijat ovat kokoontuneet yhteen kirjoittamaan. Hiljaisten kirjoitushetkien tarkoitus on yksinkertaisesti tarjota kirjailijoille aika ja paikka keskittyä omaan tekstiinsä, yksin, mutta kuitenkin yhdessä. Jos tällaista vaihtoehtoa ei vielä ole tarjolla omassa kirjastossasi, ehdota sitä heidän ohjelmaansa tai järjestä tuokioita itse!

 

Kahvilahälinän taika

Kahvilassa kirjoittaminen voi tulla pidemmän päälle kalliiksi, mutta tarjoaa oivan vaihtoehdon aina silloin tällöin, kun oma työtila ei inspiroi. Kahvilassa työskentely houkuttelee helppouden vuoksi: on työpöytä, internetyhteys ja hyvät tarjoilut. Mutta myös kahvilatyöskentelyssä kannattaa ottaa huomioon samat seikat, kuin oman työtilansa luomisessa muualla: valitse kahvila, joka puhuttelee sinua niin esteettisesti kuin tunnelmaltaan. Tunkkainen pikakahvila keinotekoisella valaistuksella sekä sisään ja ulos ryntäävillä take away- asiakkailla ei luultavasti ole otollisin valinta kirjoitusystävällisen ympäristön luomiselle.
Kahvila, kuten muutkin kirjoituspaikat, on parhaassa tapauksessa luovuutta edistävä ympäristö, joka tukee kirjoitusprosessiasi. Mukavat istumamahdollisuudet, sopiva akustiikka, rauhallisuus ja sinua henkilökohtaisesti puhuttelevat yksityiskohdat sisustuksessa ovat tärkeitä valintaperusteita. Valitse kahvila myös sen perusteella, missä työskenteleviä asiakkaita katsotaan suopeasti ja saat rauhassa istua muutaman tunnin – tunne hektisyydestä tai siitä, että sinun tulisi pian lähteä, kitkee kirjoituspaikasta hyvän tunteen ja vaikuttaa luultavimmin vain negatiivisesti käsikirjoitukseesi. Muista kuitenkin, että kahvilat palvelevat maksavia asiakkaita ja koko päivän saman kahvikupin ääressä istuvaa asiakasta ei (oikeutetusti) välttämättä katsota hyvällä. Tästä syystä tietysti se kaupungin herkullisin pulla tai lounas ovat myös hyviä perusteita kahvilan valinnalle!

Kahvilan taustahäly vaikuttaa monilla positiivisesti kirjoitusprosessiin: tunne siitä, että ympärillä tapahtuu, saa myös oman aktiivisuuden nousemaan. Kuuntele, mitä ja miten ihmiset ympärilläsi keskustelevat keskenään ja hyödynnä kuulemaasi dialogin kirjoittamisessa. Kahvilakeskusteluista saat inspiraatiota esimerkiksi keskustelussa käytettävien ilmausten, äänten ja painotusten, lauseiden muodostusten ja aidon keskustelun kuvaukseen. Ympäristön äänet, kuten musiikki ja keskustelut, sekä vielä tarkemmat, kuten tuolien narahdukset ja kahvikoneen suhina, voivat myös antaa uusia vaikutteita tarinaasi ja tilanteiden kuvailuun. Kahvila on myös hyvä paikka kokoontua kirjoittamaan muiden kanssa ja keskittyä tekstiin tietyn aikaa – lopussa tekstejä voi käsitellä yhdessä kahvin äärellä.

 

Energiaa luonnosta

Kirjailijat Suomessa ovat onnellisessa asemassa, sillä kaunis ja inspiroiva paikka kirjoittamiselle on aina lähellä jossain muodossa. Luonto, olipa kyseessä oma piha tai erämaa, antaa tilaa hengittää ja tarjoaa raitista ilmaa sekä luonnonvaloa omasta takaa. Valitse paikkasi luonnosta sen mukaan, kuinka paljon omaa rauhaa tarvitset ja mikä maisema luo sinulle sopivan mielentilan. Puisto tarjoaa samantyyliset puitteet kuin kahvila: voit seurata, mitä ympärilläsi tapahtuu ja ammentaa ympäristöstä ideoita tekstiisi. Jos tarvitset todellista rauhaa ja hiljaisuutta, siirry metsään tai järven syrjäiseen rantaan kirjoittamaan. Välillä pieni maisemanvaihdos voi tehdä ihmeitä ja jos omistat kuistin, parvekkeen tai pihan rauhassa kaupungin hälinältä, voi jo siirtyminen ulkoilmaan antaa tuoreita virikkeitä. Muussa tapauksessa luonnossa kirjoittaminen vaatii pientä suunnittelua ja matkustamista, mutta lopputulos on usein pienen vaivan arvoinen.
Ota huomioon myös käytännön asiat kuten mukava kirjotusasento, tarvittaessa oma tuoli tai viltti sekä täyteen ladattu kannettava tietokone. Voit hyödyntää ulkona olemista myös ideoiden keräämiseen, juonen suunnitteluun ja henkilöhahmojen luomiseen – eli luovaan työhön, joka ei välttämättä tarvitse istumista tai tietokonetta ollenkaan. Luonto on monimuotoisuudessaan oiva paikka ajatteluun ja suunnitteluun, joten ota mukaan muistivihkosi, lähde kävelylle ja kirjoita mieleen tulevat ideat ylös.

 

Aina liikkeessä

Oletko usein tien päällä, matkalla paikasta toiseen? Ajan löytäminen kirjoittamiselle voi olla arjen keskellä hankalaa. Suosittelemme ehdottomasti luomaan säännöllisesti tilaa kirjoittamiselle pidemmäksi aikaa, mutta voit hyvin myös hyödyntää lyhyempiä ajanjaksoja asioiden välissä. Käytä lyhyt aikasi metrossa tai bussissa esimerkiksi kirjoittamisen valmistelulle: ideoiden listaamiselle tai suunnitelman teolle. Kun seuraavan kerran istut alas käsikirjoituksesi pariin olet jo tehnyt tärkeää taustatyötä, jonka säästät työpöydän ääressä.

Jos matkustat paljon, voit optimoida kirjoittamista ja valita matkustustavaksi esimerkiksi junan. Junassa sinulla on aikaa keskittyä käsikirjoitukseesi ja usein kirjailijat mieltävät junan jopa erittäin hyväksi kirjoituspaikaksi: keskittyminen tekstiin on helppoa maisemien vaihtuessa ikkunan ulkopuolella tasaisen rytmin tahtiin. Hiljaiset osastot työpisteillä auttavat keskittymään työhön ilman häiriötekijöitä ja junista löytyy usein myös langaton nettiyhteys sekä mahdollisuus kannettavan tietokoneen lataukseen. Muutaman tunnin tehokas työskentely ja täysi keskittyminen tekstiin on helppoa junassa, jossa muita vaihtoehtoja tekemiselle ei juuri ole ja tiedät aloittaessasi, että aikaa on rajoitetusti. Sama pätee toki myös muihin liikennevälineisiin kuten pitkän matkan bussimatkoihin tai lentokoneeseen.

 

Missä kirjoittaminen luonnistuu sinulta parhaiten?

Oletko löytänyt oman yhden paikkasi, hyvän sekoituksen tai parhaat tilat tiettyä kirjoitusprosessin osaa varten? Miten päädyit työtilaasi ja miten määritit parhaat edellytykset omalle kirjoittamisellesi? Haluaisimme mielellämme tietää, miten ja missä BoD:lla julkaistavat teokset kirjoitetaan. Kerro kommenttikentässä omista suosikeistasi ja anna lisää ehdotuksia hyvistä kirjoituspaikoista. Näistä hyötyvät varmasti myös muuta paikkaansa etsivät tai vaihtelua kaipaavat kirjailijat!

Kommenttia

  • Hei,
    Tässä on paljon aihetta juuri kirjoittamisen ilon saavuttamiseksi. Vinkkinä vain Onenote puhelimessa on hyvä muistipaikka. Samoin kannattaa kuljettaa pientä lehtiötä ja kyniä, jotta voi kaapata ajatuksia aivan missä vain. Ajatuksia kulkee yllättävissä paikoissa ja aihe pitää saada heti muistiiin. Runot ovat sellaisia, että saattavat syntyä lepotilassa, yön tunteina. Silloin kannattaa olla muistivihko yöpöydällä. Kun idea, aihe tai runon alku tulee, sen saa kaapatuksi heti. Jos yrität myöhemmin muistella asiaa, ei sitä enää samanlaisena saa mieleen. Paikkaa ja aikaa sen tarkemmin katsomatta aihiot tulevat yllättäen, joten ole valmiina vastaanottamaan mitä sinulle mielen syvyyksistä annetaan. Iloisia kirjoittamishetkiä kaikille.

    • Hei Lea,
      kiitos, nämä ovat tosi hyviä vinkkejä! Helposti tosiaan hyvä idea pääsee unohtumaan, jos ei sitä heti saa muistiin, kokemusta tästä löytyy varmaan jokaiselta 🙂 T. Saara/BoD

  • Hei,

    Minulle sopii parhaiten rauhallinen tila kirjoittamiseen. Ajatuksen- ja kynän juoksua ei saa häiritä mikään. Viikonlopun hiljaiset tunnit on ollut kohdallani parhaita, ajatus ei karkaa enää niin helposti arjen askareisiin. Väkisten ei pidä vääntää ja on hyvä olla oikea moodi päällä. Onnistuin kai jossain määrin esikoisteoksen kanssa, kun palaute on ollut pelkkää plussaa. ”Kun kerran sulla on noin terävä kynä niin kirjoita lisää”.. ”Ei mitään sitku vaan nyt”. Viimeinen kommentti oli kai viittaus siihen, kun jään eläkkeelle.

    • Hei Veijo,
      kiitos kommenttistasi. Ihanaa, että olet saanut positiivista palautetta kirjastasi. Ehdottomasti kannattaa jatkaa kirjoittamista! T. Saara/BoD

Vastaa

*Pakolliset kentät