Terävän kirjailijaesittelyn perusteet

Ammattimainen ja osuva kirjailijaesittely on tärkeä osa kirjasi tietoja, eikä sen merkitystä kannata aliarvioida. Se kertoo lukijalle kaiken oleellisen tiedon siitä, kuka teoksen takana piilee.

Luettelointi- ja metatiedot – kuulostaako mielenkiintoiselta? Kirjailijana keskityt varmasti mieluummin itse tekstin kirjoittamiseen ja näiden tietojen miettiminen voi tuntua tekniseltä ja laimealta. Luettelointitiedoilla on kuitenkin suuri merkitys kirjakaupoille, lukijoille ja näin ollen myös kirjan myynnille. Ne sisältävät perustietojen, kuten kirjan ja kirjailijan nimen, kustantamon ja julkaisuvuoden, lisäksi myös tietoa kirjan sisällöstä takakannen tekstin, esittelytekstin ja kirjailijaesittelyn muodossa – ja kaikki nämä ovat oleellisia tietoja kirjasta kiinnostuneille ostajille, olipa kyseessä kirjakauppa tai lukija.

Kirjailijaesittely, kuten jokainen luettelointitietojen osa, kannattaa valmistaa huolella. Vaikka kyseessä saattaa olla vain muutaman lauseen mittainen teksti, on sen merkitys kuitenkin suuri: mitä ammattimaisemmin teksti on muotoiltu, sitä suurempi on kirjailijan uskottavuus. Esittelyn tyylin voi valita oman persoonansa mukaan ja sen tulisikin peilata kirjailijan ääntä. Humoristisen teoksen kirjailijaesittely voi sisältää vitsin poikineen, kun taas tietokirjan kirjailija vie pisteet varmemmin kotiin asiallisella tyylillä. Tärkeintä on, että todellinen kirjailijaminäsi tulee esiin ja kirjailija saa sinusta todenmukaisen kuvan muutamassa lauseessa.

Tyyli on siis täysin riippuvainen sinusta ja kirjasi sisällöstä. Mitä rakenteeseen tulee, suosittelemme seuraamaan muutamia perussääntöjä.

Tärkeimmät vinkit esittelyä varten

 

  • Jos esittelysi sisältää aikaan sidonnaisia tietoja, lisää ne kronologisessa järjestyksessä
  • Hän vai minä? Vaikka kirjoitatkin itsestäsi, tulee kirjailijaesittelyn olla kolmannessa persoonassa.
  • Lyhyt ja ytimekäs: 3-7 paljon kertovaa lausetta on täydellinen esittelyn pituus.
  • Kuinka kauan olet kirjoittanut ja miten intohimosi kirjoittamista kohtaan syttyi? Kerro tästä ja yhdistä tieto ajankohtaiseen teokseesi.
  • Kirjoitatko pääasiassa tieto- vai kaunokirjallisuutta? Kuvaile aihepiiriäsi ja kirjallisuuden lajiasi.
  • Oletko jo saavuttanut menestystä kirjailijana? Korosta tätä esittelyssäsi.
  • Kun käytät ajanjaksojen sijaan vuosilukuja, pysyvät tietosi pidempään ajan tasalla.

Tärkeimmät vinkit kuvaa varten

 

  • Käytä itsestäsi ajankohtaista kuvaa.
  • Taustan tulisi olla rauhallinen, jotta kirjailija pysyy keskiössä.
  • Käytä vaatteita, jotka sopivat persoonaasi ja/tai teokseesi ja joissa viihdyt hyvin.
  • Kehonkielelläsi on suuri vaikutus vastaanottajaan. Valitse avoin ja positiivinen asento, joka puhuttelee lukijaa.
  • Katso kameraan ystävällisesti
  • Hyvä kuvanlaatu on tärkeä niin painetussa kirjassa kuin verkossa. Varmista siis, että kuvasi resoluutio on tarpeeksi hyvä ja että kasvosi pysyvät tunnistettavissa myös suurennetussa kuvassa,.
  • Vältä liikojen asusteiden käyttöä.
  • Ammattivalokuvaajaan investointi kannattaa!

esimerkkejä kirjailijaesittelyistä

Susinukke Kosola: .tik.

Susinukke Kosola on taitavasti kuvaillut kirjallisen tyylinsä ja lukijalle selviää heti, mitä teokselta on odotettavissa. Saavutuksiaan ja projektejaan Kosola kuvailee omaperäisesti ja hänen projektiensa monimuotoisuus tulee selkeästi esille. Lopuksi hän kertoo myös vahvasti kirjallisesta taustastaan, josta lukija saa selkeän kuvan kirjailijan intohimosta kirjallisuuteen ja kirjoittamiseen.

Plussaa: Kosola on lisännyt kirjailijaesittelynsä takakanteen esittelytekstin alle.


Susinukke Kosola (1991) tunnetaan muun muassa anarkistilyyrikkona ja punk-runoilijana. Hänen runojaan on julkaistu lehdissä ja hänen live-esityksiään on nähty niin hylättyjen talojen halkeilevilla betonilattioilla kuin kirjallisuusfestivaaleillakin. Hän on myös Kolera-kollektiivin perustajajäsen ja osallistuu aktiivisesti useisiin kirjallisiin projekteihin.

Susinukke opiskelee kotimaista kirjallisuutta Turun yliopistossa ja on tehnyt myös käännöstöitä. Tämän lisäksi hän toimii Runoviikko ry:n hallituksessa.

Pekka Pirhonen: Onnivaattori

Lyhyestä virsi kaunis. Pirhosen teos Onnivaattori on tarkoitettu kaikille, jotka etsivät suuntaa ja energiaa joko itselleen tai organisaatiolleen. Keskittymällä oikeisiin asioihin voi saavuttaa haluamiaan tuloksia tehokkaasti ja löytää näin onnen ja keveyden tunteen. Kirjailijaesittelyssään Pirhonen kertoo itsestään olennaiset seikat ja yhdistää näin osaamisensa ja ammattitaitonsa kirjan tärkeimpiin aihe-alueisiin.

Plussaa: Kirjailijaesittelyn lisäksi takakannesta löytyy kotisivujen osoite, josta lukija voi löytää lisätietoa kirjailijasta ja kirjasta.


Pekka Pirhonen on kokenut organisaatiokonsultti ja energisoija, joka auttaa organisaatioita ja yksilöitä löytämään uudelleen energiansa ja suuntansa.

Anna Amnell: Lucia ja Luca

Historiallisia nuorisoromaaneja kirjoittava Anna Amnell on erinomainen esimerkki onnistuneesta kirjailijaesittelystä. Esittelynsä luomisessa Amnell on ottanut huomioon tärkeimmät seikat, sekä tyylillisesti että sisällöllisesti. Näin hän kertoo tähänastisista saavutuksistaan kirjailijana ja yhdistää samalla tärkeimmät tiedot omasta henkilökohtaisesta taustastaan kirjojensa sisältöön. Samalla hän kertoo myös muista julkaisuistaan, joihin lukija voi tarttua ensimmäisen kirjan luettuaan.

Plussaa: Amnell on lisännyt takakanteen sekä kirjailijaesittelyn että teoksen aiheeseen sopivan valokuvan itsestään.


Lucia ja Luka on Anna Amnellin seitsemäs historiallinen nuorisoromaani. Kiehtova ja jännittävä tarina 1500-luvun elämästä pohjautuu kirjailijan tarkkoihin tutkimuksiin renessanssiajasta. Lucia Olavintyttären aikaisemmista vaiheista kertovat kirjat Pako Tallinnaan ja Kyynärän mittainen tyttö, joka oli Lasten LukuVarkaus 2005 -finalisti.

FM Anna Amnell on Suomen Kirjailijaliiton ja Nuorisokirjailijoitten jäsen.

Vastaa

*Pakolliset kentät