Grafiikat ja värinhallinta

Modernin digitaalipainoteknologian ansiosta graafiset elementit voidaan sijoittaa lähes täysin vapaasti. Täysialaiset taustat, reunaan sijoitetut kuvat ja juoksevat nimekkeet, aukeaman yli ulottuvat kokoalaiset kuvat ja reunahakemistot…

Sopiva paperilaatu

Valittavanasi ovat seuraavat paperilaadut: valkoinen 80 ja 90 g, kermanvalkoinen 80 ja 90 g (80 g paperit vain kustantamoasiakkaille), mattakuva 120 g sekä päällystetty loistokuva 200 g. Mikäli kirjasi sisältää värikuvia, suosittelemme painoa valkoiselle paperille, sillä näin paperin väri ei vaikuta värien toistoon. Erityisen korkealaatuiset paperit 120 g ja 200 g sopivat erinomaisesti kuvateoksille. Ota huomioon, että digitaalipainossakaan ei voida poissulkea pieniä väripoikkeamia.Standard- ja Premium -paino
Kun lisäät kirjaasi värisivuja, voit valita Standard- ja Premium -painolaadun välillä. Standard-painoa suosittelemme kirjoille, joissa on pieni määrä kuvia ja joiden painokulut halutaan pitää alhaisina. Jos kirjasi sisältää suuren määrän kuvia ja toteutat sen 120 g tai 200 g paperilla, voit valita Premium-painon, jonka avulla värikuvat saavat erityisen kirkkaat värit.

Yleisiä graafisia elementtejä koskevia ohjeita

Resoluutio

Ihanteellisen painotuloksen aikaansaamiseksi valokuvien ja piirrosten resoluution tulisi olla vähintään 300 dpi.

Viivapiirrokset

Bitmap-muotoisten viivapiirrosten (pääte *.bmp), eli piirrosten, jotka koostuvat mustista viivoista tai merkinnöistä ja joissa ei ole harmaasävyjä, resoluution tulee olla 1200 dpi.

Harmaat pinnat

Mikäli sivut sisältävät harmaita pintoja, valitse harmaasävy, jossa on vähintään 10 % mustaa väriä, ei sen vaaleampaa. Mikäli grafiikat sisältävät piirakkakaavioita tai vastaavia grafiikoita, suosittelemme, että harmaasävynporrastus on vähintään 10 %, jotta eri osiot erottuvat selkeästi.

Värierottelu

Mikäli käytät ammattimaisia taitto-ohjelmia, kuten InDesign, älä käytä värierottelua.

Leikkuuvara

Mikäli reunaan sijoitetaan elementtejä, jokaiseen reunaan on jätettävä viisi millimetriä leveä leikkuuvara. Leikkausmerkinnät eivät kuitenkaan saa olla tiedostossa näkyvissä, mutta PDF-tiedostossa tulee olla viiden millimetrin vara joka sivulla. Formaatissa 12 x 19 cm olevan kirjan sivu olisi siis leikkuuvaroineen 13 x 20 cm.

Läpinäkyvyys

Läpinäkyvyyttä (engl. transparency) ei tule käyttää, vaan suosittelemme, että muutat tiedoston yksitasoiseksi. Jos toimitat meille läpinäkyvyyksiä sisältävän tiedoston, yhdistämme tasot automaattisesti yhdeksi. Koska tämä on monimutkainen prosessi, tiedostosi voi muuttua. Tämän takia kannattaa ehdottomasti itse yhdistää tiedot, koska silloin tulos on haluamasi mukainen ja voit olla varma, ettei yhdistämisestä seuraa ei-toivottuja vaikutuksia tiedostollesi.

Värinhallinta

Digitaaliset kuvat valmistetaan usein joko skanneria tai digitaalikameraa käyttämällä, ja siksi niiden alkuperäinen väritila on yleensä RGB. Suosittelemme, että jätät grafiikat RGB-väritilaan, etkä muunna niitä CMYK-tilaan. BoD muuntaa lähettämäsi painomallin vasta juuri ennen painoa CMYK-tilaan kulloinkin käytettävän painokoneen asetusten mukaisesti ja huolehtii siten siitä, että kuvatiedot säilyvät käytetystä koneesta riippumatta. Mikäli grafiikat kuitenkin ovat jo CMYK-väritilassa, älä muuta niitä RGB-väritilaan.

Huomioitavaa väriprofiileista

RGB-väritila

Kun toimitat meille tiedostosi RGB-väritilassa ilman määriteltyä väriprofiilia, värinhallintamme oletusasetus on sRGB, sillä useimmissa kuvatiedostoissa käytetään tätä väritilaa.

CMYK-väritila

CMYK-tiedostoilla oletuksena on eurooppalainen standardi ISOcoated_V2 (Fogra39) ja painamme tässä väritilassa kunkin painokoneen asetuksia vastaten. Lisäksi varmistamme DeviceLinkkonvertoinnin avulla mahdollisimman lähellä offset-painotulosta olevan tuloksen digitaalisesti.


Vinkki:

Käsittele kuvasi ensin kuvankäsittelyohjelmassa (esim. Adobe Photoshop) ja määritä kuvan lopullinen muoto (koko, resoluutio ja väriformaatti). Vie kuvat taitto-ohjelmaan vasta sen jälkeen, kun olet käsitellyt ne valmiiksi.

Erityisvärit

Erityisvärit on mahdollista simuloida prosessiväreillä (CMYK). Koska suuri osa kaikista erityisväreistä on painettavan CMYK-värialueen ulkopuolella, on tämä mahdollisuus vain rajoitetusti suositeltava.

Simuloidut erityisvärit

Jos haluat simuloida erityisvärejä, voit käyttää olemassa olevia väripaletteja, joissa on määritelty kaikkien Pantone tai HKS-värien toistuminen CMYK-väreinä.

Pantone- ja HKS-värit

Jos lähetät meille PDF-tiedoston, jossa on käytetty ”aitoja” Pantone- tai HKS-värejä, eli niitä ei ole simuloitu, toistetaan ne painokoneisiimme asennettujen värikarttojen avulla mahdollisimman tarkasti CMYK-väritilassa.