Harjoittelu BoD:lla

Minkälaista on kurkistaa omakustannealan kulisseihin? Harjoittelijamme Meeri Pekkola kertoo ajastaan BoD:lla ja pohtii omakustantamisen roolia kirja-alalla.

04.09.2017 · BoD Yleinen

Ennen muinoin tein yläasteen TET-harjoittelun kirjastossa. Hypistelin onnessani kirjoja kaksi viikkoa kokopäiväisesti enkä keksinyt mitään, mitä olisin mieluummin tehnyt. Samalla innolla olen viettänyt kesäni harjoittelijana BoD:lla. Kirjastoon verrattuna työtehtäväni ovat kylläkin laajentuneet pelkästä kirjojen hyllyttämisestä. BoD:lla pääsee näkemään kirjaprojektin elämänkaaren lähtien ensimmäisestä käsikirjoituksesta ja päättyen kirjan julkaisuun ja markkinointiin.

Harjoittelu pienessä tiimissä on ollut hieno mahdollisuus työntää lusikkansa moneen soppaan, ja kesän mittaan olenkin saanut monipuolista kokemusta kirjanteosta ja kirja-alasta ylipäätään. Asiakaspalvelun kautta olen päässyt tutustumaan omakustannealaan ja kirjojen tekemiseen kirjailijoiden näkökulmasta. Blogia ja kirjamarkkinoinnin oppaita kirjoittaessani olen miettinyt, kuinka kirjailija voi itse edistää kirjansa myyntiä ja tunnettuutta. Olen oppinut kirjan valmistuksesta kaikkea maan ja taivaan välillä: minkälaista typografiaa ja paperilaatua kirjoissa on tapana käyttää, miten digitaalinen kirjapaino toimii ja mitä väliä eri tulostintekniikoilla on. Markkinointia opiskelleena olen ollut innolla mukana BoD:n sosiaalisessa mediassa ja pyöritellyt markkinointilukuja.

Kirjojen ohella viestintä ja markkinointi ovat lähellä sydäntäni, mutta minulle on myös tärkeää uskoa siihen, mitä markkinoin. Se ei ole ollut ongelma BoD:lla. Päinvastoin koen BoD:n tekevän tärkeää työtä tarjoamalla kirjoittajille innovatiivisen ja tasa-arvoisen tavan ilmaista itseään. Kirja-alan portinvartijoina toimivat kustantamot joutuvat hylkäämään valtavan suuren osan saamistaan käsikirjoituksista, vaikka niissä olisi potentiaalia. Ei tarvitse kuin miettiä J.K. Rowlingsin tai Fredrik Backmanin kaltaisten bestseller-kirjailijoiden vaikeuksia saada kustannussopimus ja sitä, mitä olisimmekaan jääneet ilman, jos he olisivat lannistuneet hylkäyskirjeistä.

Bild

Meeri Pekkola

Meeri Pekkola viimeistelee opintojaan Tampereella ja työskenteli harjoittelijana BoD:lla. Meeri innostuu sosiaalisesta mediasta ja markkinoinnista ja lukee vapaa-ajalla mieluiten tietokirjoja.

Omakustantaminen mahdollistaa kirja-alan demokratisoitumisen ja päästää ääneen erilaisia kirjailijoita. Joku tavoittelee bestseller-listaa, toinen julkaisee ammattikirjojaan työnsä tueksi ja kolmannelle riittää elämäkerran julkaisu ilman suurempia markkinointikikkoja. Jokaisella kirjailijalla on omat tarpeensa, ja joskus omakustantaminen vastaa näihin perinteisiä kustantamoja paremmin. Molempia kanavia tarvitaan.

Menestynyt kirja vaatii toki muutakin kuin hyvän käsikirjoituksen, ja harjoittelun aikana on ollut innostavaa huomata, kuinka monipuolista omakustantaminen on. Käsikirjoituksen viimeistely, kirjan taitto ja hyvä kansi sekä kirjan markkinointi ovat tekijöitä, joita ei kannata väheksyä. Apua kaikkiin nähin osa-alueisiin on tietysti tarjolla, mutta kun langat ja päätösvalta pysyvät kirjailijalla, on lopputuloksenakin rehellisesti hänen näköisensä kirja. BoD:lla hienointa onkin ollut seurata kirjaprojektien valmistumista ja pidellä lopulta käsissään viimeisteltyä ja rakkaudella toteutettua kirjaa.

Harjoittelu BoD:lla toi mukanaan hyvää kokemusta ja mielenkiintoisia työtehtäviä kirja-ajan parissa sekä loistavia työkavereita – ja tietysti palavan lukuinnon.

Vastaa

*Pakolliset kentät