Jännitystä alusta loppuun

Arvoitukset, yllättävät juonenkäänteet ja tekijät kuuluvat lähes jokaiseen dekkariin. Kuinka kirjoittaa jännitystarina niin, että lukija ei malta laskea kirjaa kädestään? Annamme sinulle viisi vinkkiä.

Alkuperäinen teksti (saksaksi): Jean-Pascal Ansermoz

Onko salaperäisten jännitystarinoiden kerronta sinulla veressä ja haluat kirjoittaa dekkarin, joka koukuttaa lukijan täysin? Dekkarikirjailija Jean-Pascal Ansermozilla on täydellisen jännityksen luomisen taito ja tässä artikkelissa hän kertoo seuraavien vinkkien avulla oman henkilökohtaisen strategiansa.


1

Aloita yllättävällä tapahtumalla tai kuolemalla
Ensimmäinen lause, ensimmäinen kappale, ensimmäinen sivu – näiden pitää saada lukija niin pauloihinsa, ettei hän malta laskea kirjaa kädestään ennen viimeisen sivun viimeistä sanaa. Mahdollisuudet ovat (lähes) rajattomat. Voit esimerkiksi saattaa päähenkilösi fyysisesti tai psyykkisesti vaaraan heti ensimmäisessä kohtauksessa tai käyttää alun tapahtumiin kohtausta, johon tarina johtaa myöhemmässä vaiheessa. Lukija jää silloin kuumeisesti odottamaan tapahtumia, jotka aiheuttavat alussa kuvaillun kohtauksen. Ole innovatiivinen, yllätä lukija ja myös itsesi.


2

Tärkeimmät kumppanisi: päähenkilöt
Kukaan ei tykkää yksinkertaisista henkilöhahmoista. Päähenkilöt tekevät virheitä, heissä on särmää ja yksilöllisiä luonteenpiirteitä ja heillä on elämänkokemusta. On helppoa valita päähenkilöksi yksinäinen, alkoholisoitunut ja ongelmainen henkilö – mutta hän esiintyy jo monissa muissa kirjoissa. Mieti, millainen henkilö olisi sinusta mielenkiintoinen ja miksi.

Tärkeää on, että päähenkilösi ovat todellisen tuntuisia persoonia: tunteikkaita, huumorintajuisia, viisaita, itsekkäitäkin. Päähenkilöt ovat parhaita ystäviäsi. He ovat vain ihmisiä ja juuri se tekee heistä mielenkiintoisia. Tarinat voivat unohtua, henkilöt jäävät mieleen. Tutustu päähenkilöihin vinkkiemme avulla.


3

Mikä on dekkarin tarkoitus?
Tämä on ratkaiseva kysymys, jota sinun kannattaa miettiä jo ennen kuin aloitat kirjoittamisen. Kysymys tulee myös seuraamaan sinua koko kirjoitusprojektisi ajan. Älä koskaan unohda, että dekkarin pohjana on aina arvoitus ja ratkaisu. Kaikki, mitä tapahtuu näiden ympärillä, tapahtuu jännityksen luomiseksi, lukijan mielenkiinnon ylläpitämiseksi sekä syiden ja motiivien tarkempaa kuvailua varten. Pysy aina tarinassasi ja sen maailmassa, tarkista faktat ja säilytä tarinan johdonmukaisuus.


4

Lukeminen tekee mestarin
Lue niin paljon kirjoja, kuin voit – riippumatta tekstin muodosta (kirja, lehti, e-kirja) ja kirjallisuuden lajista. Ota myös mallia bestsellereistä. Millainen on hyvä kirja? Millaisesta tarinasta et itse voi päästää irti? Miksi?

Yksi parhaista inspiraationlähteistä kirjailijoille on muiden teosten lukeminen. Se näyttää esimerkkiä, luo ideoita ja uusia ajatuksia sekä auttaa kehittymään myös kielellisesti. Kirjat ovat täysi työkalupakki, josta voit kaivaa tarvitsemasi avun. Mitä enemmän luet, sitä tarkemmin opit kuvailemaan ja kertomaan eri perspektiiveistä. Korkein tavoitteesihan on antaa pääsi sisällä kasvaneesta ideasta mahdollisimman tarkka kuvaelma kirjan muodossa ja laaja sanavalikoima auttaa sinua suuresti eteenpäin.


5

Lopun tärkeys 
Hyvä lopetus on melkein yhtä tärkeä kuin hyvä aloitus. Lukija ei halua pettyä viime metreillä ja lopussa kannattaa pitää lupauksensa hyvästä tarinasta. Vastaa kysymyksiin viimeistään kirjan lopussa, vältä avoimia loppuja. Ja tietysti tarvitaan vielä yllätys jos toinenkin, jotta lukija jää haukkomaan henkeään viimeisen rivin jälkeen.

Jos kirjoitat dekkarisarjaa, on loppuun tietenkin hyvä jättää muutamia arvoituksia tai seuraavassa osassa jatkuva salaperäinen tilanne, jotta lukija haluaa jatkaa lukemista siltä istumalta.

Kommenttia

  • Oli kyllä loistavan tuntuisia vinkkejä. Itse olen kylläkin tosi huono keksimään fiktiivisiä ” juttuja ”. Kirjoitan vain siitä .. mitä koen tai näen. Siis pelkkää faktaa. Ei mielikuvitukseni riitä ” keksimään ” sepitettyä tarinaa. Enkä todellakaan edes halua yrittääkkään. Olen alkanut kirjoittamaan toista kirjaa omasta kissastani ja ” hänen ” elämästään. Olen nimittäin saanut, niin hullulta kuin se tuntuukin, jo ”Äidinmaidossa”osakseni taidon jutella eläinten kanssa. Seuraava teokseni kertoo ainoastaan VIIKATE piikastani.

Vastaa

*Pakolliset kentät