Mikä on ISBN-tunnus ja mihin sitä käytetään?

Jokaiselle julkaistavalle kirjalle annetaan yksilöllinen ISBN-tunnus, joka helpottaa kirjan tunnistettavuutta sekä kustantamo- ja kirjakauppatoimintaa.

Mikä ISBN on?

Kirjojen kansainvälistä standarditunnusta – lyhyesti ISBN – on käytetty kirjojen yksilöllisenä tunnuksena jo yli 50 vuotta ja yli 160 maassa. ISBN-tunnukset ovat siis kansainvälisesti voimassa olevia tunnisteita, joiden avulla jokainen kirja on tunnistettavissa. Erityisesti yhä enemmän lisääntyvien sähköisten kustantamopalveluiden myötä tunnuksia kului nopeammin kuin oli alun perin ajateltu, ja tunnusten määrän laajentaminen tuli välttämättömäksi: entisten 10-numeroisten lukujen sijaan ISBN-tunnukset ovatkin olleet tammikuusta 2007 lähtien 13-numeroisia. ISBN:n rakenne säilyi ennallaan, tunnuksen eteen vain lisättiin vain EAN-13 -tunnuksen etuliite 978. Kun samasta teoksesta julkaistaan sekä painettu että sähköinen kirja, annetaan molemmille teoksille oma ISBN-tunnus.

Mistä tiedoista ISBN koostuu?

13-numeroinen ISBN koostuu viidestä elementistä, jotka erotetaan väliviivalla selvästi toisistaan. ISBN muodostetaan:

  • Etuliitteestä: Kirja-alalla ISBN:n eteen lisätään etuliite 978.
  • Maatunnuksesta: Maatunnus tarkoittaa maata, maantieteellistä aluetta tai kielialuetta. 951 tai 952 kertoo, että teos on julkaistu Suomessa.
  • Kustantajatunnuksesta: Kustantajatunnuksella voidaan selvittää, kuka on teoksen kustantaja. Tunnuksen pituus (1-5 merkkiä) vaihtelee kustannustoiminnan laajuuden mukaan.
  • Julkaisutunnuksesta: Julkaisutunnus yksilöi tietyn kustantajan yksittäiset julkaisut.
  • Tarkistusmerkistä: Tarkistusmerkin avulla voidaan varmistaa tunnuksen oikeellisuus erityistä laskukaavaa käyttämällä.

Mihin kirjan kohtiin ISBN täytyy lisätä?

ISBN on painettava takakanteen ja kirjan julkaisutietoihin. Mikäli käytät BoD:lta saatua ISBN-tunnusta, BoD on mainittava julkaisutiedoissa teoksen kustantajana. Kirjan takakanteen sijoitetaan myös viivakoodi, jotta kirjan tiedot voidaan lukea moderneilla kassalaitteilla.

EAN-viivakoodi on identtinen ISBN-tunnuksen kanssa. Viivakoodin yhteyteen on aina merkittävä väliviivallinen ISBN-tunnus seuraavalla tavalla (BoD:n kustantajatunnus on tällä hetkellä 80:

978-952-80-XXXX-X

Kirjaa ei voi julkaista ilman, että ISBN-tunnus on sekä kirjan sisällä, että takakannessa – jos tunnus puuttuu, lisätään se ennen julkaisua sopivaan kohtaan. E-kirjaan tunnus lisätään BoD:n toimesta automaattisesti.Oikealla muutamia esimerkkejä siitä, miten viivakoodin ja ISBN-tunnuksen voi lisätä takakanteen.

Mistä saan ISBN-tunnuksen?

Mikäli julkaiset teoksesi BoD:n kautta kirjailijana, sisältyy ISBN-tunnus julkaisupalvelun hintaan. Tunnus annetaan painetulle kirjallesi siinä vaiheessa, kun aloitat uuden kirjaprojektin myBoD-tililläsi. Voit myös ladata viivakoodin kirjan kantta varten käyttäjätililtäsi kuvatiedostona ja liittää sen kansitiedostoon haluttuun kohtaan. Käyttäessäsi BoD:n maksutonta easyCover-työkalua lisätään viivakoodi kanteen automaattisesti.

Mikäli haluat käyttää omaan ISBN-tunnusta, ota yhteyttä Suomen Kansalliskirjaston ISBN-keskukseen. Voit käyttää omaa ISBN-tunnusta BoD:n kautta julkaistaessa, kun rekisteröidyt kustantamoasiakkaana.

Uuden painoksen ISBN

Ennen julkaisua kirjan sisältö kannattaa käydä tarkasti läpi ja parhaassa tapauksessa antaa korjauslukijan tai kustannustoimittajan tarkastettavaksi. Jos kuitenkin löydät kirjan sisuksesta esimerkiksi kirjoitusvirheitä tai muuta muokattavaa, voit toki julkaista kirjastasi uuden, korjatun painoksen.

Kun kyseessä ovat painovirheiden korjaukset, jotka eivät vaikuta kirjan sisältöön tai ulkonäköön, voit käyttää uuteen painokseen ensimmäisen painoksen ISBN-tunnusta. Suurempien korjausten, kuten esimerkiksi toteutustavan tai nimen muutos, vaativat kirjalle uuden ISBN-tunnuksen. Uusi ISBN tarjotaan sinulle automaattisesti myBoD-tililläsi uuden painoksen julkaisun yhteydessä.

Uusi tunnus tarvitaan, kun kyseessä on:

  • sisällönmuutos
  • uusi koko
  • uusi julkaisumuoto
  • uusi nimi
  • uusi kustantaja
  • laajentaminen
  • uusi ladelma
  • sarjaan sisällyttäminen
  • eri kieliversiot
  • näköispainos, jolla ei ole tunnusta ennestään

Uutta tunnusta ei tarvita, kun kyseessä on:

  • hinnanmuutos
  • painovuoden muutos
  • painovirheiden korjaus
  • kansikuvan muutos
  • kirjapainon muutos
  • muuttamaton painos tai lisäpainos

Lähde: ISBN-keskus

Kommenttia

  • Hyvä artikkeli. Tästä lopultakin selvisi, että EAN-koodin numeroista voi väliviivojen avulla tehdä tekstimuotoisen ISBM-tunnuksen. Palvelua voisi mielestäni parantaa niin, että tekstimuotoinen ISBN-numero tulisi automaattisesti sille varattuun kenttään projektin avaamisen yhteydessä.

  • Hyvä kirjoitus. Mitenkäs jos kirjaan tehdään kirjoitusvirheiden korjauksia niin miten oikeaoppisesti ilmoitetaan että kyseessä on korjattu painos?
    ”Korjattu painos”, ”2. painos (korjattu)”?

    • Hei,
      kiitos kommentistasi. Jos korjaat ainoastaan kirjoitusvirheitä ja haluat merkitä sen julkaisutietoihin, voit merkitä sen esim. 2. korjattu painos. Halutessasi voit jättää merkinnän tekemättäkin, jos teos ei sisällöllisesti muutu ja kyse on vain kirjoitusvirheistä. t. Saara/BoD

  • He,
    Olen ”uusi” suomalinen ja olen kirjoittanut kurdin kielellä kirjaan. Minulla on epämääräinen kysymys, eli voinko saada/ hakea ISBN koodia?
    Kiitos etukäteen vastauksesta.

    • Hei Bahar, kiitos kommentistasi. Jos haluat käyttää omaa ISBN-tunnusta, voit hakea sitä suoraan Kansalliskirjaston ISBN-keskukselta. Terveisin Saara/BoD

  • Hei!

    Olen aikeissa (lähiaikoina) painattaa/valmistuttaa Bod Fun -palvelun avulla pienen määrän runoteoksia. Painos tulee olemaan ja jäämään melko pieneksi (olen myynyt sitä jonkin verran omien kontaktieni ja esim. sosiaalisen median avulla), mutta tahdoin silti, että runoteos ”ikuistuu teokseksi”. Niinpä tulin hankkineeksi sille ISBN-tunnuksen Kansalliskirjaston avulla.

    Artikkelissa yllä on seuraava kohta: ”Mikäli haluat käyttää omaan ISBN-tunnusta, ota yhteyttä Suomen Kansalliskirjaston ISBN-keskukseen. Voit käyttää omaa ISBN-tunnusta BoD:n kautta julkaistaessa, kun rekisteröidyt kustantamoasiakkaana.”

    Miten siis on? Runoteos, jonka Bod Funin avulla aion toteuttaa, on omakustanne, olen siis itse, yksityishenkilönä, sen virallinen kustantaja. Valmistajan ollessa BoD. Pitääkö minun luoda jokin erityinen ja erillinen BoD-tili kustantamona, ts. henkilönä, joka kustantaa runoteoksen itse? Nythän käytössäni on vain (perus) kirjailijatili, jonka kautta olenkin jo tullut toteuttaneeksi kaksikin eri projektia.

    Eli miten toimin tässä tilanteessa? Tuleeko minun luoda uusi BoD-tili kustantamoasiakkaana, syystä että olen hankkinut itsenäisesti ISBN-tunnuksen, jota nyt tahtoisin tietysti käyttää?

    Ja toki: on selvää, että lisään ISBN- ja kustantajatiedot asianmukaisesti valmistettavaan runoteokseen, myös takakanteen. 🙂

    Kyselee,

    Enni

    • Hei Enni,
      kiitos kommentistasi. Jos haluat käyttää omaa ISBN-tunnusta, sinun tulee rekisteröityä myBoD-käyttäjätilille kustantamoasiakkaana, vaikka olet yksityishenkilö. Asiakaspalvelumme neuvoo tarvittaessa mielellään puhelimitse tai sähköpostitse (info@bod.fi), mikäli sinulla on lisäkysymyksiä.
      Terveisin Saara/BoD

  • Olisin halunnut viivakoodin suoraan tasaisenharmaan taustan päälle ettei kanteen tule valkoista laatikkoa. Taitoinkin sen jo kokeeksi niin. Olen ihan varma että koodi toimii näinkin, hyllystäni löytyy siitä esimerkkejä ja netistä paljon tietoa asiasta. Kysymys on vain onko taustani riittävän vaalea. Asiakaspalvelunne vastasi vain että valkoinen pitää olla koska viivoilla on merkitystä. Insinöörinä tiedän kyllä että viivoilla on merkitystä mutta myös sillä onko pohjavärin ja viivojen kontrasti riittävä.

    Pakko nyt edetä projektin kanssa sitten sen valkoisen lootan kanssa, mutta olisiko tässä yksi pohde jatkossa huomioitavaksi.

    • Hei Hannu,
      kiitos viestistäsi ja palautteestasi. Selkeyden vuoksi neuvomme aina käyttämään valkoista pohjaa, kuten mainitsit, tarvittavan kontrastin vuoksi. Harmaalla pohjalla oleva ISBN-tunnus on luettavuudeltaan heikompi, jonka vuoksi systeemimme ei hyväksy kirjaprojektia. Terveisin Susanna/BoD

Vastaa

*Pakolliset kentät