Näin se tehdään: Kannen mitoitus

Ideasta valmiiseen kanteen on monta askelta, sekä ulkonäköön että painoteknillisiin seikkoihin liittyen. Kansilaskurin avulla lasket sinun kirjasi kannelle oikeat mitat ja varmistat näin, että sisus…

Kirjan kannen suunnittelu on sen menestyksen kannalta tärkeä kirjaprojektin vaihe. Kansi on teoksen käyntikortti: se antaa lukijalle ensimmäisen vaikutelman kirjan tyylistä ja sisällöstä ja herättää tietynlaisia odotuksia. Markkinoinnin ja myynnin kannalta erityisen tärkeää on kirjan ulkonäkö sekä takakannen teksti, eli nimenomaan ne osat, jotka herättävät lukijan mielenkiinnon. Voit lukea kansigraafikon vinkit menestyksekkään kannen suunnitteluun täältä.

Kannen valmistus sisältää myös työvaiheen, joka on useimmille kirjailijoille vähemmän jännittävä: kannen mitoitus. Kirjan sisuksen ja kannen on sovittava toisiinsa koon puolesta ja painoteknisistä syistä näin on oltava millilleen. Kotisivuiltamme löytyy kansilaskuri, jonka avulla voit laskea kansitiedostosi mitat kirjan koon, sivumäärän ja kansityypin perusteella.

Ennen kannen mittojen laskemista kirjan taiton tulee olla täysin valmis ja sisustiedosto aseteltuna siihen kokoon, jossa haluat kirjan painattaa. Kun sinulla on täysin painovalmis sisustiedosto ja näin ollen tiedossa on sekä kirjan koko että lopullinen sivumäärä, voit siirtyä kannen valmistukseen.

Kansilaskurissa lisäät pudotusvalikkoon kirjan kansityypin, paperilaadun, koon sekä sivumäärän ja painat nappia laske kansi.

Sivun alalaidassa näet tämän jälkeen kirjasi kannelle lasketut mitoitukset sekä havainnekuvan kansitiedostosta, joka sisältää takakannen, kirjan selän sekä etukannen yhdellä lehdellä vierekkäin. Tältä myös sinun tiedostosi tulee näyttää.

Selän leveys: Selkä on kirjan osuus, joka näkyy, kun kirja on aseteltuna kirjahyllyyn ja sen leveys määrittyy sivumäärän mukaan.

Leikkuuvara ylhäällä/alhaalla/sivuilla: Pehmeäkantisten kirjojen kansitiedostoon lisätään 0,5 mm leikkuuvara, kovakantisten tiedostoon 17 mm. Leikkuuvara on siis osa, joka leikataan pois kannen valmistusvaiheessa. Se varmistaa, ettei kannen ulkoreunoihin jää leikkuuvaiheessa valkoisia reunoja ja tästä syystä kannen kuvan/värin tulee ulottua aivan leikkuuvaran reunaan asti.

Etu-/takakannen leveys ilman leikkuuvaraa: Tämän mitoituksen avulla voit suunnitella etu- ja takakannen sisällön leikkuuvarojen sisäpuolella.

Etu-/takakannen leveys sis. leikkuuvaran: Muista, että tärkeää sisältöä ei pidä lisätä leikkuuvaraan, vaan ainoastaan yllä näkyvien mitoitusten mukaiseen osaan.

Kokonaisleveys/korkeus: Kansitiedoston kokonaismittojen tulee vastata kokoa, joka näkyy kohdissa Kokonaisleveys sis. leikkuuvaran / Korkeus sis. leikkuuvaran.Laske oman kirjasi kannen mitoitus kansilaskurissamme.


Mahdollisuuksia kannen valmistukseen on monia. Voit myös käyttää BoD:n omaa easyCover-verkkotyökalua tai ammattimaisia kansipalveluita. Ota meihin yhteyttä, niin neuvomme sinua kirjasi kannen toteutuksessa!

Kommenttia

  • Tervehdys,
    olen taittanut kirjan InDesignillä. Olisin kysynyt kannen valmistamisesta. Teenkö kannesta erillisen pdf:n, jossa on myös kirjan selkä? Nyt olen tehnyt perustaiton, jossa myös kannet mukana ja kirjan selkä taittoalueen ulkopuolella. Kyseessä on 216 sivuinen 12 X 19 cm kokoinen kirja. Kirjan selän koko olisi silloin 1,30 cm pehmeäkantisessa ja kovakantisessa 1,65. Jos kansi on erillinen pdf, niin onko silloin taittopinnan koko pehmeäkantisessa 25,30 X 19 cm ja kovakantisena 30,05 X 23 cm (sis. käännevaran)?
    Ystävällisin terveisin
    Timo Piiroinen

    • Hei Timo,
      kiitos viestistäsi. Kansi ja kirjan sisus ovat kaksi erillistä tiedostoa. Kansitiedostossa on sekä kirjan etu- että takakansi ja selkä. Kannen mitat on helppo laskea kansilaskurin avulla osoitteessa http://www.bod.fi/kansilaskuri. Laskuri laskee kannen kokonaismitat, leikkuuvarat ja selän leveyden.
      Terveisin Saara/BoD

Vastaa

*Pakolliset kentät