Siirry yhteenvetoon

Sija 1

8
Parhaita vuosia
Juntunen, Terttu
Kovakantinen
388 Sivua
ISBN 978-952-93-9264-3
Kustantaja: Juntuman Productions
€ 35,90
sis. alv., ei sisällä toimituskuluja
  • Kuvaus
  • Kirjailija
  • Arvostelut (0)

Parhaita vuosia

Terttu Juntunen: PARHAITA VUOSIA

Päivät ja vuodet

Ohikulkumatkalla päivien kautta, etkä luullut niin lyhyeksi!
Nuorena toivoit pian aikuiseksi, nyt: olisinpa nuori.
Eteenpäin siis käy aika, näet omat lapsesi, lapsenlapsesi kasvavan
rinnan kanssasi.
Siinä menee nuoruutesi, kävelee ohitsesi.
Niin menevät päivät ja vuodet, jokaisen kanssa.

Runokirjasta Väljässä tuulessa (2001).

Ahkerat näppäimet juoksevat kilpaa, vaikka vain toinen käsi vastaa aivojen käskyyn. Opittu kymmensormijärjestelmä ei vastaa aikaa, puoleksi halvaantunut kroppa hiljentää vauhtia.

Heinäkuussa 2003 yllättäen iskenyt aivoverenvuoto pysäytti eläkepäivien riennot. Toispuoleinen halvaus pakotti pyörätuoliin, mutta äly, muisti, ajattelu, puhe, runo, teksti ja kirjoittamisen halu jäivät henkiin.

Terttu Hilda Helena Juntunen (s. 1938) on elänyt koko elämänsä Kainuussa. Hänellä on kokemuksia ja tositarinoita sota-ajan jälkeisiltä jälleenrakentamisen ja modernisoitumisen kausilta nykyaikaan. Monista aiheista on vuosien varrella syntynyt muisteluita ja itse koettuja tapahtumia mutta myös runoja ja sepitettyjä luomuksia.

Juntusen perhealbumeista on koottu suuri määrä valokuvia valottamaan suvun historiaa eri vuosikymmeniltä. Kirjoituksiin, valokuviin ja niiden selityksiin on samalla tallentunut laajemmin välähdyksiä erilaisista paikoista, tilanteista, ympäristöistä, toiminnoista, elintavoista ja suomalaisesta kulttuurista.

Tekstit ja valokuva virittävät myös aikalaisnäkemystä ja ajankuvaa eri vuosikymmeniltä. Yhdessä perheen, suvun, kylänväen ja kuntalaisten elo ja kokemukset synnyttävät upean historiallisen koosteen.

Terttu Juntunen

Terttu Juntunen

on Kainuun kirjailijat ry:n jäsen. Hän on osallistunut lukuisiin yhteisantologioihin vuosikymmenten kuluessa ja julkaissut aiemmin omakustanteena runoteoksen Väljässä tuulessa (2001).

Koko ikänsä Kainuussa asuneena Terttu Juntunen tuntee maakunnan, kielen ja elämän eri vivahteita. Hänen kirjallinen ilmaisunsa sisältää sekä runoa että proosaa, dokumenttia että fiktiota.

Juntuman Productions (Julk.)

Kirjailijan omat sanat

Kirjoittaminen on mieluisaa, avartavaa, hauskaa niin kotona kuin ryhmissä. Tuotantoni on lähinnä tarkoitettu muistoksi jälkipolville omasta aikakaudestani. Olen myös innokas päiväkirjakirjoittelija. Olen ollut vuosikymmeniä mukana yhteisantologioissa Suomussalmella ja Kajaanissa. Koko ikäni olen asunut Kainuussa ja sukujuuriltani olen kainuulainen kuten kielimurteenikin.

Kirjautuminen myBoD-tilille