Alanyan morsian
Suosittu

Alanyan morsian

Virpi Pyykkö

Pehmeäkantinen

264 sivua

ISBN-13: 9789528030942

Kustantaja: Books on Demand

Julkaistu: 28.07.2020

Kieli: suomi

Värillinen sisältö: Ei

Arvostelu::
0%
18,90 €

sis. alv. / Toimituskulut

Heti saatavilla

Julkaise oma kirjasi!

Julkaise oma kirjasi BoD:n kautta painettuna kirjana ja e-kirjana.

Lue lisää
Alanyan morsian on jatkoa kirjoille Moskeijan varjossa (2016) ja Melonit kypsyvät (2018). Tässä kirjasarjan kolmannessa osassa Lauran ja Hasanin tarina saa jälleen arvaamattomia käänteitä. Heidän rakkautensa tiellä on ollut useita karikoita. Elämä ei edelleenkään ole pelkkää myötämäkeä, vaikka Alanya tarjoaakin loistavat puitteet romansseille ja monikulttuurisille kohtaamisille. Myös Lauran ystävä Sari asettuu Alanyaan - luksuselämä Ilhamin rinnalla houkuttelee enemmän kuin taideopinnot Turussa. Individualismin perhekeskeisyyden yhteensovittaminen vaatii kuitenkin pohdintaa. Miten säilyttää omat tapansa ja tottumuksensa loukkaamatta muita? Paljonko voi joustaa? Voiko miniä nauttia alkoholia muslimiperheessä? Mihin asti on annettava periksi? Mikä on kompromissin ja alistumisen välinen ero?

Alanyaan virtaa uusia turisteja arabimaista ja Iranista, joille Alanya edustaa sopivan vapaamielistä lomakohdetta. Tämä muuttaa katukuvaa myös Alanyassa. Tummiin pukeutuneita naisia vilisee aikaisempaa enemmän. Osa riisuu huivit pois jo lentokoneessa. Toisenlaista ilmettä tarjoavat kaduilla ranta-asuissaan liikkuvat turistit, joita paikalliset katsovat joskus karsaasti, kun nämä tulevat bikineissään keskustan kaduille, keskelle islamilaisen maan arkea. Päättäjät etsivät keinoja sovittaakseen yhteen näitä monikulttuurisuuden ilmentymiä yrittäen samalla turvata turistibisneksen kasvua. Hasanin äiti analysoi tuntosarvet terävinä ympärillään tapahtuvia muutoksia.

Elämä Alanyassa sykkii öin ja päivin vahvana kuin tarjoilijapoikien sydän, kun nämä saattelevat edelliset morsianehdokkaansa lähtöön ja odottelevat seuraavilta lennoilta uusia tulokkaita, joista joku saattaisi sittenkin olla se, jonka kanssa pääsee osaksi eurooppalaista elämänmenoa. Halut ja toiveet risteilevät eri kulttuurien välillä moniin suuntiin, mutta rakkaus on universaalia - siksi kannattaa aina yrittää. Toivo on energisoiva voima, joka näyttää myös pyörittävän Alanyaa, tätä Välimerellistä 1200-luvulta peräisin olevaa kaupunkia, jota ovat hallinneet kuluvien vuosisatojen aikana persialaiset, roomalaiset, syyrialaiset sekä egyptiläiset ja ajoittain jopa merirosvotkin. Ehkä juuri tämä kerrostumien moninaisuus ja sen tuoma rikkaus houkuttelee kaupunkiin turisteja ja uusia asukkaita.

Suomesta Alanyaan asettunut Laura on päättänyt tehdä kaikkensa oman onnensa eteen tässä "kulttuurismoothiessa", mutta kohtalon sormi sohii ikävästi ja horjuttaa ajoittain hänen uskoaan. Hasan on rohkea taistelijasielu ja toiminnan mies, mutta joskus hänestä tuntuu siltä, että Allah voisi jo vähitellen säästää häntä ikävyyksiltä, jotka häntä koettelevat. Toisaalta hän ei voi sille mitään, että hän joutuu tahtomattaan selvittämään naisten aiheuttamia sattumuksia - joskus jopa Turkin poliisivoimien avustuksella. Hurmureillakin on huolensa.
Virpi Pyykkö

Virpi Pyykkö

Kirjailija Virpi Pyykkö on tehnyt vuonna 2003 väitöskirjansa toivosta ja sen merkityksestä. Hän on aikaisemmin ollut mukana kirjoittamassa lähinnä ammatillisia tekstejä. Päiväkirjoja hän on kirjoittanut matkoiltaan lähes sadasta eri maasta. Hän kävi myös Interrail-matkalla heti sen tultua vuonna 1972 ja piipahti silloin jo Alanyassa ensimmäistä kertaa. Tuolloin hän ei vielä uskonut palaavansa sinne vanhempana. Erityisesti Turkissa ollessaan vuodesta 2007 alkaen päiväkirjojen sivut ovat täyttyneet kotoutumisen ihmeistä ja monikulttuurisen ympäristön yksityiskohdista. Lisäksi hän on kirjoittanut blogeja kotoutumisestaan Turkkiin sikäläisen yhdistyksen sivuille. Hänen mielestään nyt jos koskaan tarvitaan kirjoja, jotka synnyttävät hyvää mieltä ja herättävät uteliaisuutta maailmaa ja kanssaihmisiä kohtaan.

Vuonna 2016 hän julkaisi Turkin Alanyaan sijoittuvan trilogiansa ensimmäisen osan, Moskeijan varjossa BoD-kustannuksen kautta. Kyseessä on länsimaisen naisen ja turkkilaisen miehen rakkaustarina, jonka peruskonflikti vaikuttaa ratkaisemattomalta. Kahden eri kulttuurista olevan ihmisen rakkaus on sellainen tarina, jonka kautta on mahdollista kertoa kahdesta erilaisesta kulttuurista, niiden yhteentörmäyksestä ja ihmisten keskinäisistä ymmärrysvaikeuksista. Lisäksi Turkin kaltainen tapahtumaympäristö sinällään tuo tarinaan lisäarvoa. Toinen osa Melonit kypsyvät julkaistiin syksyllä 2018. Kolmas osa julkaistaan syksyllä 2020. Tarina on osin humoristinen ja kertoo monikulttuurisuudesta, rakkaudesta, yhteisen ymmärryksen etsimisestä sekä arjen sattumuksista Turkin Alanyassa ja Suomen Turussa. Kirjailija on tarkastellut tutkijan ja kansalaisen silmin elämää yabancına, vierasmaalaisena, keskellä islamilaista kulttuuria - elämää noin 70 muun kansallisuuden edustajien joukossa, tämän 80 miljoonaisen kansan vieraana. Yhä edelleen hän joutuu kyseenalaistamaan pinttyneitä käsityksiään eri kansallisuuksista, elämisen laadusta, vakaumuksista, ihmisten valinnoista ja niihin vaikuttavista tekijöistä.

Kirjasta ei ole ilmestynyt lehdistöarvosteluja.

Kirjoita oma arvostelu
Kirjaudu sisään täällä kirjoittaaksesi arvostelun.