Amerikan Yhdysvaltojen historia

Amerikan Yhdysvaltojen historia

Ari Helo , Ari Helo (Ed.)

Historia, uskonto & humanistiset tieteet

ePUB

93,4 MB

DRM: Vesileimaus

ISBN-13: 9789528064930

Kustantaja: Books on Demand

Julkaistu: 03.08.2022

Kieli: suomi

Arvostelu::
0%
13,99 €

sis. alv.

Heti ladattavissa

Ota huomioon, että tätä e-kirjaa ei ole mahdollista lukea Amazon Kindle -lukulaitteella, vaan ainoastaan laitteilla, joiden software mahdollistaa ePub-tiedostojen avaamisen ja lukemisen. Lisätietoja

Julkaise oma kirjasi!

Julkaise oma kirjasi BoD:n kautta painettuna kirjana ja e-kirjana.

Lue lisää
Teos kattaa länsimaiden keskeisimmän valtiomahdin historian aina siirtokuntakaudesta Yhdysvaltojen nykypäivään. Maan merkitystä talous- ja sotilasmahtina täydentää sen asema kulttuurin suurvaltana. Yhdysvaltalaisen tieteen saavutukset, kirjallisuus, kevyen musiikin rikas perinne, Hollywood-elokuvat tai vaikkapa Walt Disneyn satuhahmot tunnetaan kaikkialla maailmassa.

Jo vuoden 1776 itsenäisyysjulistuksessa amerikkalaiset sitoutuivat länsimaisiin kansanvallan ja tasa-arvon periaatteisiin. Kaikki vähemmistöt saivat kuitenkin äänensä kuuluviin vain pitkällisten poliittisten taisteluiden myötä. Orjat vapautettiin vasta verisen sisällissodan jälkeen. Rotukysymyksestä, työväen oikeuksista, aborttioikeudesta ja seksuaalisten vähemmistöjen oikeuksista kiistellään yhä.

Maan menneisyyttä värittävät vahvasti poliittinen väkivalta ja lukuisat sodat. Siirtokunta-ajan sotia seurasivat itsenäisyyssota, suuret intiaanisodat ja lännen valloitus, maailmansodat, Vietnamin sota sekä monet muut konfliktit - aina Irakin ja Afganistanin sotiin ja Ukrainan sodan luomaan uuteen geopoliittiseen asetelmaan saakka.

Poliittisen historian ajankuvaa täydentää joukko alansa johtavien asiantuntijoiden teema-artikkeleita:
- Yhdysvallat ja luonnonsuojelu (Mikko Saikku)
- Amerikkalainen pragmatismi (Sami Pihlström)
- Yhdysvaltojen kirjallisuus(Bo Pettersson)
- Amerikkalainen elokuvateollisuus (Kimmo Laine)

Teoksen kirjoittaja, Ari Helo on filosofian tohtori ja aatehistorian sekä Pohjois-Amerikan tutkimuksen dosentti. Hänen aiempia teoksiaan ovat Thomas Jefferson's Ethics (Cambridge University Press, 2013), Yhdysvaltain demokratian synty (Gaudeamus, 2014) ja History, Politics, and the American Past (Routledge, 2020).
Ari Helo

Ari Helo

Teoksen kirjoittaja, Ari Helo on filosofian tohtori ja aatehistorian sekä Pohjois-Amerikan tutkimuksen dosentti. Hänen aiempia teoksiaan ovat Thomas Jefferson's Ethics (Cambridge University Press, 2013), Yhdysvaltain demokratian synty (Gaudeamus, 2014) ja History, Politics, and the American Past (Routledge, 2020).

Ari Helo

Ari Helo (Ed.)

agricolaverkko.fi

syyskuuta 2022

Uusimmassa teoksessaan Ari Helo tarjoaa hengästyttävän ja monisärmäisen matkan Yhdysvaltojen historiaan, sen ihanteisiin, kipupisteisiin ja konflikteihin. Kyseessä on massiivinen tietopaketti ja yleisesitys, jossa Yhdysvaltoja lähestytään poliittisen historian näkövinkkeleistä, raamitetaan sen valtiollista historiaa, sekä kansakunnan kehityksen keskeisiä kulkusuuntia ja käännekohtia. (…) Lukijalle tulee selväksi ihanteiden ja todellisuuden väliset ristiriidat, yksilön intentioiden toteutumismahdollisuuksien rajallisuus, kompromissien vaikeus, sekä konfliktien monin paikoin hallitsematon luonne. (…) Helo ei tarjoa yksinkertaistettuja vastauksia, mutta toisaalta hän onnistuu selittämään historian monikerroksia kehityskulkuja lukijalle ymmärrettäviksi. (…) Kirjassa on myös silmiinpistävä painotus kylmän sodan jälkeisten vuosikymmenten kehityskulkujen selityksissä. (…) [Helo] teroittaa kansakunnan jakolinjojen muodostumista terrorismin vastaisesta sodasta vaalien analysointiin, teekutsuliikkeestä Black Lives Matteriin.

verkkolehti.fi

heinäkuuta 2022

Ari Helo ei ole ensikertalainen Amerikan Yhdysvaltain historian kuvaamisessa. Aatehistorian ja Pohjois-Amerikan tutkijan sivumäärät ovat teos teokselta kasvaneet, niinpä nyt yli 600-sivuinen tiiliskivi painaa lukijan sylissä kuin synti. (...) Ari Helo luetteloi tapahtumat, niiden sankarit ja häviäjät käyttäen väliin hyvinkin voimakkaita ilmaisumuotoja. (...) Historioitsijan kielenkäyttö tuntuu koventuvan jo intiaanien tuhon ja orjuuden yhteydessä, mutta kun päästään tämän vuosituhannen puolelle ja äärikonservatiivisen liikkeen ylösnousuun, sanat alkavat saada perusteluja. Helo osaa katsella ilmiöitä eri puolilta, eikä lähde sokeasti jonkin ”hyvän tarkoituksen” saarnamieheksi. (...)

Keskisuomalainen

syyskuuta 2022

Pohjois-Amerikan tutkimuksen dosentti Ari Helo on tunnettu Yhdysvaltojen syntyajan asiantuntijana. Kivijalka suurvallan historian yleisesitykseen on siis tukeva. (…) [Kilpailevaa teosta] intellektuellimpi Amerikan Yhdysvaltojen historia vaatii lukijalta enemmän, mutta ansiokas suurtyö on omiaan lisäämään ymmärrystä ristiriitaisen supervallan politiikasta.

Kirjoita oma arvostelu
Kirjaudu sisään täällä kirjoittaaksesi arvostelun.
Search engine powered by ElasticSuite