Hyme

Hyme

Etnografinen tarina ja tarina etnografiasta

Helena Oikarinen-Jabai

Pehmeäkantinen

272 sivua

ISBN-13: 9789524980357

Kustantaja: Books on Demand

Julkaistu: 13.05.2008

Kieli: suomi

Värillinen sisältö: Ei

Arvostelu::
0%
30,28 €

sis. alv. / Toimituskulut

Heti saatavilla

Julkaise oma kirjasi!

Julkaise oma kirjasi BoD:n kautta painettuna kirjana ja e-kirjana.

Lue lisää
Ekana me mentiin mutkikasta mäkeä alas auton kyydissä. Mun piti ohjata. Yhtäkkiä se muuttuikin Ibrahimin autoksi ja Ibrahim ohjasi sitä, kun oli päästy alas. Siellä oli paljon gambialaisia kyydissä. Siellä maassa kaikki jotka puhu, puhu suomea, Fatu-tyttö kertoo unestaan äidilleen Irenelle.
Olenko minä näin valkoinen, kauhistuu Irene nähdessään peilistä kalpean naaman ja hapsottavan paviaanin harjan.
Äidillä on identiteettikriisi, summaa Fatu veljelleen Talbolle. Semmonen, ettei tiedä mikä on.
Hymeessä pohditaan kuulumisten ja kuulemisen kysymyksiä Suomessa ja Gambiassa työskentelevien tutkijoiden ja kirjoittajien Irenen ja Mirjan sekä heidän lastensa näkökulmista. Kirja keskittyy naiseuden ja äititytär-suhteiden rakentumiseen erilaisissa konteksteissa. Gambialaisen ja suomalaisen arjen kuvaamisen lomassa keskustellaan arvoista, ideologioista, uskonnoista ja henkilökohtaisista kokemuksista. Henkilöt liikkuvat moniulotteisissa kulttuurisissa tiloissa ja hapuilevat paikantumisiaan globalisoituvan maailman viidakoissa. Teosta voi myös lukea perinteisen etnografisen (nais)tutkimuksen problematisointina.
Helena Oikarinen-Jabai

Helena Oikarinen-Jabai

Pohjois-Suomessa syntynyt Helena Oikarinen-Jabai muutti monen aikalaisensa
lailla Ruotsiin. Teoksissaan hän käsitteleekin usein hänelle omakohtaisestikin
tutuksi tulleita kulttuurisia välitiloja. Näin myös Hymeessä, joka linkittyy hänen väitöskirjaansa Syrjän tiloja ja Soraääniä: Performatiivista kirjoittamista Suomen ja Gambian välimaastoissa (Taideteollinen korkeakoulu 2008). Osana väitöskirjatyötä on julkaistu myös suomalaisgambialaisista kaksostytöistä ja heidän maailmoistaan kertova lastentietokuvakirja Moonan ja Soonan maanantai (Yhteiset Lapsemme ry 2007). Poikkitieteellisistä ja –taiteellisista lähestymistavoista kiinnostunut kirjoittaja on työskennellyt lasten, nuorten ja naisten kanssa monenlaisissa kulttuurisissa ympäristöissä. Hän on erityisen kiinnostunut siitä, mitä tapahtuu yhteisöjen ja kulttuurien reuna-alueilla ja marginaaleissa. Maailman globalisoituessa näitä tiloja asuttavat yhä useammat.

Website: http://rouvankammio.blogspot.com/

Kirjasta ei ole ilmestynyt lehdistöarvosteluja.

Kirjoita oma arvostelu
Kirjaudu sisään täällä kirjoittaaksesi arvostelun.