Käylä Koillismaan urkuperinteessä
Uutuus

Käylä Koillismaan urkuperinteessä

Sipi ja Veijo Kumpulan tarina

Lasse Molin, Pirkko Saarikivi

Kovakantinen

80 sivua

ISBN-13: 9789526987606

Kustantaja: W.Readers

Julkaistu: 22.11.2021

Kieli: suomi

Värillinen sisältö: Kyllä

Arvostelu::
0%
32,90 €

sis. alv. / Toimituskulut

Heti saatavilla

Julkaise oma kirjasi!

Julkaise oma kirjasi BoD:n kautta painettuna kirjana ja e-kirjana.

Lue lisää
Sipi ja Veijo Kumpulan tarina vie meidät Kuusamon Käylän kylään, Kallunkijärven rannalle. Sieltä Kumpulan tilalta ovat lähtöisin kaksi hyvin erilaisen elämänkaaren elänyttä musikaalista ja käsistään taitavaa miestä, joille urkumusiikki oli elämän keskeinen sisältö.

Vanhempi heistä, Sipi Kumpula (1887-1933) lähti pois kotitilalta ja päätyi monen mutkan kautta Helsingin Lähetyskirkkoon kanttori-urkuriksi. Sairaus katkaisi liian varhain lahjakkaan laulajan ja säveltäjän uran.

Nuorempi veljenpoika Veijo Kumpula (1931-2010) jäi kotitilalleen ja sai elää pitkän elämän rakastamansa luonnon ja perheen keskellä. Hänen aikaansaannostensa lista on hengästyttävä. Director cantus -arvonimen saanut Käylän rajaseutukirkon kanttori, talonmies, suntio, ja haudankaivaja oli myös taitava soitinrakentaja ja taidemaalari sekä eläinten täyttäjä. Hänen luomustensa kruununa ovat Kumpulan tilalla sijaitsevat ainutlaatuiset pilliurut, joiden entisöinti saatiin toteutettua vuonna 2020 Suomen Kulttuurirahaston Pohjois-Pohjanmaan rahaston tuella.

Kirjan ovat koonneet kaksi sukututkijaa Lasse Molin ja Pirkko Saarikivi, joiden sukujuuret johtavat Kumpulan tilalle. Kirja sisältää Sipi Kumpulan sävellysten säilyneet nuotit.
Lasse Molin

Lasse Molin

Lasse Molin on tehnyt pitkän kaupallisen työuran useiden yrityksen johtotehtävissä ja toiminut viimeksi konsulttina ja yrittäjänä. Eläkkeelle jäätyään hän alkoi tutkimaan sukujuuriaan, jotka johtavat Ruotsin puolelta Jämtlandin maakunnasta päätyen Kuusamoon. Sihveri Kumpula paljastui yhden pienen uutisen myötä Sipiksi, joka laulajana ja säveltäjänä oli jäänyt unohduksiin ja tuntemattomaksi kaupungin nykyisille asukkaille. Sipin elämänkaari jäi sairastumisen vuoksi kesken, mutta hänen syntymäpaikkansa johti toisen lahjakkaan merkkimiehen, Veijo Kumpulan jäljille.

Pirkko Saarikivi

Pirkko Saarikivi

Pirkko Saarikivi on koulutukseltaan luonnontutkija, ja työelämän jälkeen perehtynyt sekä perinteiseen että geneettiseen sukututkimukseen. Erityisenä tutkimuskohteena ovat oman suvun äitilinjat.

Kirjasta ei ole ilmestynyt lehdistöarvosteluja.

Kirjoita oma arvostelu
Kirjaudu sisään täällä kirjoittaaksesi arvostelun.