Kaiken maailman (lika)pyykkiä

Kaiken maailman (lika)pyykkiä

Maria Paldanius

ePUB

13,1 MB

DRM: Vesileimaus

ISBN-13: 9789528007777

Kustantaja: Books on Demand

Julkaistu: 03.01.2019

Kieli: suomi

Arvostelu::
0%
4,99 €

sis. alv.

Heti ladattavissa

Ota huomioon, että tätä e-kirjaa ei ole mahdollista lukea Amazon Kindle -lukulaitteella, vaan ainoastaan laitteilla, joiden software mahdollistaa ePub-tiedostojen avaamisen ja lukemisen. Lisätietoja

Julkaise oma kirjasi!

Julkaise oma kirjasi BoD:n kautta painettuna kirjana ja e-kirjana.

Lue lisää
Teoksen nimi: Kaiken maailman (lika)pyykkiä.
Teostyyppi: Yhdistetty valokuva- ja runokirja.
Tyylilaji(t): Runous, valokuvaus.
Runot: Haikuja.
Valokuvat: Itse ottamiani, pyykki-aiheisia valokuvia useista eri maista. Mukana mm. Färsaaret, Georgia, Intia, Kroatia, Malta, Mauritius ja Montenegro.

Kiinnostus haikuja kohtaan on kasvanut hiljalleen ja aloin kirjoittaa niitä tavoitteellisemmin noin kaksi vuotta sitten käytyäni Japanissa ensimmäisen kerran ja perehdyttyäni tyylilajiin ja sen historiaan paremmin. Haikuissa kiehtovinta on lyhyt ja napakka muoto. Jokaiselta tavulta ja sanalta vaaditaan paljon ja lukijalle jätetään kosolti vapauksia, asioita arvailun ja kuvittelun varaan.

Valokuvauksen osalta suurimpiin kiinnostuksen kohteisiini ovat aina lukeutuneet muun muassa lapset, ovet, parvekkeet ja pyykit. Olen kuvannut ihmisten pyykkejä aina Intiasta Georgiaan ja Montenegrosta Färsaarille asti. Näen pyykeissä vahvaa symboliikkaa mitä tulee arjen kokemiseen ja elämän perustarpeiden täyttämiseen kaikkialla maailmassa. Pyykinpesu on meille kaikille yhtä yhteistä kuin hengittäminen.

Vaikka monille pyykkäys edustanee vain tympeää arkiaskaretta, voidaan se nähdä myös tietynlaisena arjen luksuksena: askareena, joka tuottaa puhtautta, raikkautta ja mahdollisuuden aloittaa puhtaalta pöydältä ja kokea olevansa kuin uudesti syntynyt. Pyykinpesu ja puhtaus liittyvät paitsi hygieniaan, myös ulkoiseen olemukseen, mukavuuteen ja siihen mielikuvaan, jonka haluaa välittyvän muille.

Ja toisaalta, muiden ihmisten pyykkejä (sala)kuvatessani olen usein myös miettinyt, kenelle vaatteet kuuluvat, kuka ja keitä talossa asuu, millaiset suhteet heillä on keskenään, miten virttynyttä, piintynyttä, rutinoitunutta, helppoa tai vaikeaa heidän elämänsä tällä hetkellä on, mistä tähän pisteeseen on tultu, millaisissa tunnetiloissa pyykit on ripustettu jne. Pohdinnat kietoutuvat usein henkilökohtaisiin kokemuksiin, kuten haikuistakin tulee ilmi.

Haikuista osa liittyy omiin kokemuksiin, osa on mielikuvituksen tuotetta.
Maria Paldanius

Maria Paldanius

Toimittaja, kirjoittaja ja maailmanmatkaaja Suomen Lapista.

Monipuolinen media-alan ammattilainen, jolla pääpainopisteenä kirjoittaminen ja valokuvaus.

Työskentelee freelance-toimittajana ja sisällöntuottajana. Töiden ja omien kirjoitusprojektien ohella viimeistelee taiteen maisterinopintoja Lapin yliopistossa, Rovaniemelllä.

Ammentaa inspiraation teksteihinsä ennen kaikkea omasta elämästään ja eri puolille maailmaa suuntautuneista matkoistaan, kohdalle osuneista kulttuurien yhteentörmäyksistä ja lukemattomista ihmiskohtaamisista, jotka ovat auttaneet ymmärtämään elämää yhä syvemmällä tasolla.

Motto: So it goes. Niin se käy.

Kirjasta ei ole ilmestynyt lehdistöarvosteluja.

Kirjoita oma arvostelu
Kirjaudu sisään täällä kirjoittaaksesi arvostelun.