Lohduttajan kasvot

Lohduttajan kasvot

Kari Alanne

Romaanit & novellit

Kovakantinen

342 sivua

ISBN-13: 9789528091165

Kustantaja: Books on Demand

Julkaistu: 21.08.2020

Kieli: suomi

Värillinen sisältö: Ei

Arvostelu::
0%
31,00 €

sis. alv. / Toimituskulut

Heti saatavilla

Julkaise oma kirjasi!

Julkaise oma kirjasi BoD:n kautta painettuna kirjana ja e-kirjana.

Lue lisää
Hoitoalan tekijöille omistettu romaani, kertomus sairaanhoitajan elämästä, arkipäivän sankaruudesta ja matkasta sovintoon.

Maria Virtanen työskentelee hoitajana helsinkiläisessä sairaalassa. Eräänä päivänä hänen osastolleen tuodaan koomaan joutunut mies, jonka Maria tunnistaa opiskeluajoiltaan. Työn ja ihmissuhteiden ristiaallokossa elävä nainen ajautuu etsimään vastauksia toinen toistaan vaikeampiin kysymyksiin. Missä mies on ollut viimeiset kymmenen vuotta? Palaako hän tajuihinsa? Mitä tajunta lopulta on? Entä mitä pitäisi ajatella väitteestä, jonka mukaan potilas tietää tulevia asioita?

Lohduttajan kasvot on omistettu hoiva- ja hoitoalan tekijöille. Se kertoo sairaanhoitajan elämästä ja tutustumisesta omaan itseen. Kuvaus sairaanhoitajan työn aliarvostuksesta olisi jo yksinään kokonaisen kirjan arvoinen teema. Kysymyksessä onkin paitsi romaani, myös eräänlainen pamfletti. Teos on kaiken kaikkiaan monitasoinen seikkailu ristiriidasta sovintoon, menneestä tulevaan, kuolemasta elämään. Se tarjoaa lohdullisen ja toiveikkaan ikkunan mahdolliseen maailmaan, jossa kaiken perustana ovat myötätunto ja pyyteetön rakkaus.

Nykyisenä pandemioiden aikana teos on mitä ajankohtaisin. Korona-aikaa on ennakoitu ja käsitelty kirjassa mahdollisesti yhtenä ensimmäisistä sairaalamaailmaa käsittelevistä fiktiivisistä teoksista, vaikkei se olekaan pääteema. Esikoisteoksensa Tempus ater tekijä kirjoitti sikainfluenssapandemian aikoihin. Kantavana teemana olivat tuolloin maailmanlaajuinen mutatoituneen H1N1-viruksen aiheuttama pandemia sekä siihen liittyneet salaliittoteoriat.
Tämänkertainen teos pohtii oheisteemanaan tietoisuuden olemusta sekä ottaa kantaa tekoälyn moraaliin. Voiko koneesta tulla tietoinen? Pitäisikö sen olla tietoinen pystyäkseen toimimaan ihmisten kanssa? Onko sillä sielu? Yksilön ja yhteiskunnan haasteet, kuten mielenterveyden ongelmat, eutanasia, kestävä kehitys ja tasa-arvoisuus antavat kertomukselle raamit. Pakkoajatuksista kärsivä henkilö on romaanin päärooleja. Tämäkin on hyvin tärkeä aihe. Kukapa meistä ei tuntisi ympäristöstään yhtään tällaisista neurooseista kärsivää?

Teoksen päähenkilö eli kertoja on vuonna 1980 syntynyt nainen, joka käy tarinassaan läpi pitkän aikaperspektiivin vuosituhannen vaihteesta aina 2050-luvun mahdolliseen tulevaisuuteen, jossa ovat vuorovaikutuksessa pelon yhteisön ja ihanneyhteiskunnan elementit. Mieskirjailija eläytyy naisen osaan ja sairaalamaailmaan herkällä ja sensuellilla otteella. Naisen kipuja ja vuoropuhelua oman sekä vanhemman ja nuoremman sukupolven kanssa kuvataan lämpimällä ja elämänläheisellä tavalla. Teos korostaa, että yksilön ja yhteisön valinnat ratkaisevat, millainen tulevaisuuden maailma on. Tämän kirjan henkinen ja hengellinen anti lienee monelle lukijalle suureksi lohduksi näinä vaikeina ja epävarmoina aikoina, joita parhaillaan elämme.

Jokaisesta myydystä e-kirjasta lahjoitetaan yksi euro Helsinki Mission seniorityöhön.
Kari Alanne

Kari Alanne

Kari Alanne teki kirjailijadebyyttinsä vuonna 2010, jolloin ilmestyi esikoisromaani Tempus Ater. Samana vuonna hän julkaisi myös runokokoelman otsikolla Aamuruskon hämärässä – varhaisia runoja, joka on kooste pääosin 1990-luvulla syntyneistä runoista ja aforismeista. Lisäksi Alanne on kirjoittanut lyhyitä novelleja, lehtiartikkeleita ja yleisönosastokirjoituksia sekä osallistunut työpajatyöskentelyyn. Hänen toinen romaaninsa Lohduttajan kasvot ilmestyy loppukesästä 2020.

Alanne pyrkii teoksissaan kaunokirjalliseen ilmaisuun, jota värittävät mystinen luontosuhde ja maalaukselliset maisemakuvaukset sekä kertojanäänen sisäinen pohdiskelu. Tavoitteena on tarinan ja ilmaisun tasapaino, joka toimii tukirankana sanomalle. Alanteen teokset voidaan nähdä kannanottoina ihmisyyden ja kestävän kehityksen puolesta. Ne ovat ripauksella tieteisfiktiota maustettuja draamoja, joissa käsitellään yksilön ja yhteiskunnan uhkia ja mahdollisuuksia kuten ilmastonmuutoksen ja digitalisaation seurauksia. Myös uskonnolliset teemat ja henkisyys ovat hänen kertomuksissaan mukana. Niiden välityksellä pyritään rakentamaan pieniä sovintoja maailmassa, joka on monien ristiriitojen repimä.

Koulutukseltaan Kari Alanne on tekniikan tohtori ja energiatekniikan dosentti, joka työskentelee vanhempana yliopistonlehtorina Aalto-yliopistossa Espoossa. Tutkijana hän on julkaissut kymmeniä energia-alan kestävää kehitystä käsitteleviä, vertaisarvioituja artikkeleita arvostetuissa kansainvälisissä tieteellisissä julkaisusarjoissa. Vapaa-aikanaan hän harrastaa kirjoittamisen ohella aktiivisesti klassista musiikkia, erityisesti kuorolaulua.

Kirjasta ei ole ilmestynyt lehdistöarvosteluja.

Kirjoita oma arvostelu
Kirjaudu sisään täällä kirjoittaaksesi arvostelun.
Search engine powered by ElasticSuite