Martti Saksalan elämän rikkaus ja surujen summa

Martti Saksalan elämän rikkaus ja surujen summa

Erkki K. Laitinen

Kovakantinen

136 sivua

ISBN-13: 9789519632469

Kustantaja: Vaasan Yritysinformaatio Oy

Julkaistu: 06.11.2019

Kieli: suomi

Värillinen sisältö: Ei

Arvostelu::
0%
29,90 €

sis. alv. / Toimituskulut

Heti saatavilla

Julkaise oma kirjasi!

Julkaise oma kirjasi BoD:n kautta painettuna kirjana ja e-kirjana.

Lue lisää
Kirjassa esitellään Lahden seudulla vaikuttaneen Martti Elias Saksalan (s. 26.12.1903, k. 28.10.1973), Saksalan maisterin, henkilöhistoria. Martti Saksala oli monella tavalla merkittävä ja ristiriitainen mies. Saksalan maisteri oli eräs Lahden rikkaimmista miehistä, mutta monien varakkaiden tapaan kitsas ja piti päällään tavallisesti loppuun kuluneita vaatteita. - Voi, voi kun on kallista, oli maisterin tuttu lause. Hän oli kuitenkin myös antelias, ystävällinen mies, joka auliisti takasi tuttaviensa lainoja. Hän omisti Lahdessa suuren määrän osakehuoneistoja ja tontteja, joille hän asetti vain nimellisen vuokran tukeakseen vähävaraisia tuttaviaan.

Maisterin elämä ei kuitenkaan ollut pelkkää ruusuilla tanssimista. Nuoruudessa hänen kotitilansa rakennukset tuhoutuivat sisällissodan tykkitulessa. Navetasta ulos päästetyt lehmät ammuttiin Lahden keskustan kaduille. Martti Saksala valmistui maatalous- ja metsätieteiden kandidaatiksi Helsingin yliopistosta 1928 ja loi sen jälkeen pitkän uran meijeritalouden opettajana Kokemäellä. Maisteri ehti myös naimisiin 1937, mutta avioliitto kariutui kestettyään alle vuoden. Lapsia ei lyhyestä avioliitosta syntynyt. Martti Saksalalla oli jo siihen aikaan hallussaan Kylä-Eskolan maatila Hollolassa, jonka lisäksi hän peri sisarensa kanssa 1941 Iso-Saksalan tilan Lahden keskustasta. Martti Saksala kuoli sydänkohtaukseen vaatimattomassa vinttikamarissaan 1973. Häneltä jäi valtava omaisuus, joka perillisten puuttuessa meni valtiolle.

Kirjassa käytetään runsaasti ennen julkaisematonta materiaalia Saksalan maisterista. Kirjan kirjoittaja Erkki K. Laitinen on Vaasan yliopiston emeritusprofessori ja kotoisin Lahdesta.

Kansikuva: Iso-Saksalan rakennusten rauniot 1918 (Lahden kaupunginmuseo)
Erkki K. Laitinen

Erkki K. Laitinen

Erkki K. Laitinen on Vaasan yliopiston emeritusprofessori. Laitinen on luonut pitkän akateemisen uran, jonka aikana hän on tehnyt yli 500 julkaisua, joista kymmenkunta on oppi- tai tietokirjaa. Hänen erityisalansa yliopistossa oli laskentatoimi ja rahoitus. Hän on tullut tunnetuksi erityisesti konkurssien ja maksuhäiriöiden ennustamista koskevista tutkimuksistaan, joiden tuloksia on hyödynnetty monissa rahoituslaitoksissa. Sen lisäksi Laitinen on tehnyt mittavaa tutkimusta johdon laskentatoimen alalla, erityisesti suorituskyvyn mittaamisessa ja hinnoittelussa. Hän oli jo akateemisella urallaan kiinnostunut historiasta ja teki useita taloushistoriallisia tutkimuksia yhdessä alan professorin kanssa. Laitinen on aikaisemmin (2019) julkaissut tietokirjan Marskin ritari Honkaniemi, Miljoonalinnake ja muut sodan ihmeet, jossa valotetaan Toivo Honkaniemen henkilöhistoriaa ja kuvataan sotaa eri näkökulmista.

Kirjasta ei ole ilmestynyt lehdistöarvosteluja.

Kirjoita oma arvostelu
Kirjaudu sisään täällä kirjoittaaksesi arvostelun.