Sodan johdon pieni piiri

Sodan johdon pieni piiri

Vallan verkostot ja neuvonantajat 1939-1944

Seppo Tiihonen

Yhteiskunta & politiikka

Pehmeäkantinen

350 sivua

ISBN-13: 9789528047384

Kustantaja: Books on Demand

Julkaistu: 15.07.2021

Kieli: suomi

Värillinen sisältö: Ei

Arvostelu::
0%
13,90 €

sis. alv. / Toimituskulut

Heti saatavilla

Julkaise oma kirjasi!

Julkaise oma kirjasi BoD:n kautta painettuna kirjana ja e-kirjana.

Lue lisää
Ketkä johtivat Suomea sodan aikana?

Sodan johdon pieni piiri; vallan verkostot ja neuvonantajat käsittelee valtiojohtamista ja vallanpitäjiä sekä heidän neuvonantajiaan talvisodan syttymisestä presidentti Risto Rytin presidentin virasta eroamiseen saakka. Kirjan pääosassa on ylin valtiojohto ja heidän neuvonantajansa.

Itsenäisyyden kahden ensimmäisen vuosikymmenen aikana muotoutunut valtiollisen johtamisen järjestelmä joutui joustamaan sodan ajan poikkeuksellisissa oloissa. Kun presidentti oli luovuttanut puolustusvoimien ylipäällikkyyden marsalkka Mannerheimille, valtiollinen johto jakautui poliittiseen ja sotilaalliseen johtoon. Dualismia sovitettiin yhteen epävirallisen sotakabinetin avulla. Päätöksiä oli tehtävä nopeasti, mistä syystä eduskunta joutui syrjään ja hallituksessa päätöksentekoa keskitettiin tärkeimmille ministereille, hallituksen sisäpiirille. Valtiojohdon oli päätöksiä tehdessään myös sopeuduttava diktaattoreina maitaan hallinneiden Hitlerin ja Stalinin asettamiin vaatimuksiin. Oli opittava toimimaan heidän lähettämiensä salaisten luottomiesten kanssa. Lisäksi oli sopeuduttava siihen, että Hitler nosti sotilaslinjan diplomaattilinjan edelle yhteydenpidossaan Suomeen. Järjestely vahvisti edelleen poliittisen ja sotilaallisen johdon dualismia.

Sodan johdon pieni piiri on jatkoa vuonna 2020 julkaistulle kirjalle Pieni piiri - vallan verkostot 1919-1939 ja aiemmin julkaistuille Vallan verkostot Suomessa 1917-1919, Oikea käsi sekä Keisarin oikea käsi. Kirjasarja päättyy kirjaan Mannerheimista Mariniin ja Niinistöön - vallan verkostot ja neuvonantajat 1944-2021.
Seppo Tiihonen

Seppo Tiihonen

Seppo Tiihonen, VTT, Helsingin yliopiston yleisen valtio-opin dosentti, on kirjoittanut useita kirjoja hallinnosta, vallasta ja hallitsemisen historiasta.

Kirjasta ei ole ilmestynyt lehdistöarvosteluja.

Kirjoita oma arvostelu
Kirjaudu sisään täällä kirjoittaaksesi arvostelun.
Search engine powered by ElasticSuite