Sonja, sodan varjossa varttunut

Sonja, sodan varjossa varttunut

Kaija Salonen

Romaanit & novellit

ePUB

458,2 KB

DRM: Vesileimaus

ISBN-13: 9789528000143

Kustantaja: Books on Demand

Julkaistu: 25.01.2023

Kieli: suomi

Arvostelu::
0%
12,99 €

sis. alv.

Heti ladattavissa

Ota huomioon, että tätä e-kirjaa ei ole mahdollista lukea Amazon Kindle -lukulaitteella, vaan ainoastaan laitteilla, joiden software mahdollistaa ePub-tiedostojen avaamisen ja lukemisen. Lisätietoja

Julkaise oma kirjasi!

Julkaise oma kirjasi BoD:n kautta painettuna kirjana ja e-kirjana.

Lue lisää
Sonja katsahti potilashuoneen peiliin. Vuosia oli takana paljon, eivätkä ne
karttuessaan olleet kasvoja kaunistaneet. Mihin koko hälyinen elämä oli hävinnyt?
Äskenhän oli lapsuus, kesät täynnä auringon kimallusta ja talvet huoletonta kelkkamäessä pelmuamista. Tuli sota ja katkaisi lapsuuden. Mikään ei palannut enää ennalleen. Sodan talvet olivat pitkiä ja ikäviä, mutta koulun alettua sai oppia lukemaan ja kirjoittamaan. Koulussa oli hienoja tähtihetkiä, ja oli pahoja päiviä, jolloin polvet tärisivät ja korvissa kaikui lällätys: Sonja ponja, rupikonna…
Se aika on nyt kaukana, hän istuu isänsä vuoteen vieressä kuunnellen isän raskaita hengenvetoja. Isä makaa siniraitaisen peiton alla, happiletkut sieraimissaan ja tulee tuskin aamua näkemään.
Isä on jättämässä hänet, jälleen kerran. Aikaisemmista lähdöistä hän muistaa varsinkin sotaan lähdön ja erään ankean, huhtikuisen aamun. Miksi sekin taas tunkee mieleen? Hän ei halua verestää katkeruuttaan, hän on täällä saattamassa isäänsä viimeiselle rajalle. Silmiin kuitenkin tulvii väkisin kuvia, joissa isä astelee alas kotimäkeä pyöräänsä taluttaen, vanerikapsäkki pyörän tarakalla.
Isä hävisi hänen näköpiiristään vuosiksi. Äiti sairastui ja lukkiutui mykkyyteensä. Toinen katosi ja toinen vaikeni.
Hänen elämäänsä oli eksynyt ihmisiä, jotka viillettyään häneen jälkensä katosivat kuin tuhka tuuleen. Niin teki lampaansilmäinenkin. Kirkashampaisesta puhumatta. Tänään hänen ei pidä ajatella heitä. Tänään tärkeysjärjestyksessä ensimmäisenä on oma perhe murheineen ja ilonaiheineen.
Isän hengitys hidastuu ja katkeilee välillä. Hän tuntee jälleen olevansa sama pitkälettinen tyttö, joka lapsuutensa kalliolla huutaa: Isä, älä jätä minua!
Kaija Salonen

Kaija Salonen

"Sonja, sodan varjossa varttunut” perustuu osittain kirjailijan omakohtaisiin lapsuudenkokemuksiin. Romaanissa käsitellään erityisesti ristiriitaista isäsuhdetta, mutta päähenkilön myöhemmät vaiheet ovat pääsiassa fiktiota.
Kaija Salonen on syntynyt Askolassa, mutta elänyt lähes puolet elämästään Porvoossa, jossa työskenteli pitkään vanhustyössä kaupungin kotihoidossa.
Askolaan paluu tuli ajankohtaiseksi eläkepäivien koittaessa.
Kirjojen maailma on kiehtonut Kaija Salosta lapsuudesta asti. Ensimmäiset runonsa hän muistaa kirjoittaneensa yhdeksänvuotiaana. Perheen perustamisvaiheessa ja lasten synnyttyä kirjoittaminen jäi taka-alalle, kunnes taas keski-iän kriisi pakotti tarttumaan kynään. Harrastus valtasi elämästä ison osan Salosen havaittua, että luovaa kirjoittamista voi tavoitteellisesti opiskella. Kynä vaihtui manuaaliseen kirjoituskoneeseen, sitten sähkökirjoituskoneeseen. Yhdeksänkymmenluvun alussa tuli aika opetella käyttämään tietokonetta.
Innostus kasvoi tekstien käydessä kaupaksi. Niitä tilattiin jopa lisää. Kolmiokirjan lehdissä ilmestyi vuosien mittaan kolmatta sataa novellia, jatkokertomuksia, viihdepokkareita ja pakinoita. Kaija Salosen ensimmäinen romaani ” Pilviä pihan yllä” lunastettiin Kirjapajan romaanikilpailussa ja ilmestyi v.1983.
Seuraavaksi ilmestyi ” Sirja, naiskohtalo” v.1991, sekä ” Lasilinnun lento” v. 2001, Myllylahden kustantamana. Ensimmäinen runokirja ” Kalliokouruissa pisarablues” ilmestyi 2008. Seuraavana ” Vanhuuden huoneissa hiljaisuus” ilm. v. 2017.
Toistaiseksi viimeisin ” Auringonlaskun aikaan” ilmestyi v. 2019.
Kaija Salonen on ollut mukana lukuisissa antologioissa ja osallistunut runokilpailuihin, joissa on tullut myös menestystä. Mainittakoon toinen sija valtakunnallisessa Runomaratonkilpailussa v 1990 ja kunniamaininta v. 1992.
Kaija Salonen kuuluu siihen harvalukuiseen joukkoon, jolla vielä on muistikuvia sota-ajalta. Ikävuosista huolimatta päässä on yhä vipinää, eivätkä sormet malta olla näppäimillä liikehtimättä.

Kirjasta ei ole ilmestynyt lehdistöarvosteluja.

Kirjoita oma arvostelu
Kirjaudu sisään täällä kirjoittaaksesi arvostelun.
Search engine powered by ElasticSuite