Sotasankareita - vai Marskin ritareita

Sotasankareita - vai Marskin ritareita

Uutuus
Erkki Kalervo Laitinen

Kovakantinen

360 sivua

ISBN-13: 9789519632476

Kustantaja: Vaasan Yritysinformaatio Oy

Julkaistu: 29.06.2020

Kieli: suomi

Värillinen sisältö: Ei

Arvostelu::
0%
39,90 €

sis. alv. / Toimituskulut

Heti saatavilla

Julkaise oma kirjasi!

Julkaise oma kirjasi BoD:n kautta painettuna kirjana ja e-kirjana.

Lue lisää
Mannerheim-risti myönnettiin sotilaille erinomaisen urheuden, taistellen saavutettujen erittäin tärkeiden tulosten tai erikoisen ansiokkaasti johdettujen sotatoimien palkitsemiseksi. Marsalkka Mannerheim piti tärkeänä, että risti voitiin myöntää sotilaalle sotilasarvosta riippumatta, joten sen saattoi saada yhtä hyvin sotamies kuin kenraali. Mannerheim piti ristin myöntämisen perusteet poikkeuksellisen vaativina, minkä ansiosta rististä tuli arvostettu ja haluttu kunniamerkki. Mannerheim-ristin ritariksi nimitettiinkin vain 191 sotasankaria, jotka muodostivat kiinteän veljeskunnan.

Mannerheim-ristiä esitettiin sadoille sotilaille, joista useimmat karsiutuivat arvioinnin edetessä. Esitysten hylkäämisen syitä on pohdittu julkisuudessa, mutta suuri osa syistä on jäänyt selvittämättä, sillä Marski ei ole enää vastaamassa kysymyksiin. Kirjassa esitellään ensin Mannerheim-ristin ritareiden nimittämisen vaiheet ja keskeiset toimijat, jotka käsittelivät joukko-osastojen tekemiä esityksiä Mikkelin Päämajassa. Nämä toimijat olivat komentoesikunnan päällikkö Tuompo, puolustusministeri Walden ja marsalkka Mannerheim. Mannerheim oli nimitetty Vapaudenristin ritarikunnan elinikäiseksi suurmestariksi ja hän teki lopullisen päätöksen kunniamerkin myöntämisestä. Tuompo ja Walden olivat ritarikunnan hallituksen jäseniä.

Kirjassa tarkastellaan myös komentoesikunnan päällikön Mannerheimille tekemiä ritariesityksiä, joita ylipäällikkö ei hyväksynyt, ja pohditaan mahdollisia syitä, jotka johtivat esitysten hylkäämiseen. Lisäksi kirjassa perehdytään tarkemmin seitsemästä sotasankarista tehtyihin ristiesityksiin ja niiden hylkäämisen syihin. Nämä sotasankarit ovat Aulis Iisalo, Alfons Almi, Elof Roschier, Vladimir Marmo, Kai Savonjousi, Harry Järv ja Martti Teräsalmi. He edustivat eri aselajeja ja eri sotilasarvoja, kuten nimitetytkin Mannerheim-ristin ritarit. Heitä ei kuitenkaan jostakin syystä vihitty arvostetun veljeskunnan jäseniksi.
Erkki Kalervo Laitinen

Erkki Kalervo Laitinen

Kirjan kirjoittaja Erkki Kalervo Laitinen on Vaasan yliopiston emeritusprofessori. Laitinen on syntynyt Lahdessa, mutta opiskellut ja työskennellyt pitkään Jyväskylässä sekä viimeiset 35 vuotta Vaasassa, Vaasan yliopiston professorina. Laitinen on urallaan kirjoittanut yli 500 julkaisua, joista suuri osa on tieteellisiä artikkeleita. Hän on myös julkaissut toistakymmentä oppikirjaa laskentatoimen eri kysymyksistä (konkurssin ja maksuhäiriöiden ennustaminen, tilinpäätösanalyysi, suorituskyvyn mittaaminen ja hinnoittelu). Laitinen myös julkaissut aikaisemmin sotatietokirjan Marskin ritari Honkaniemi, Miljoonalinnake ja muut sodan ihmeet (2019).

Kirjasta ei ole ilmestynyt lehdistöarvosteluja.

Kirjoita oma arvostelu
Kirjaudu sisään täällä kirjoittaaksesi arvostelun.