Suomi ja Kaakkois-Eurooppa neuvostovaltion aggressiivisessa politiikassa 1940 — 1941

Suomi ja Kaakkois-Eurooppa neuvostovaltion aggressiivisessa politiikassa 1940 — 1941

Jan Kiškurno , Ossi Ojanen (Ed.)

ePUB

3,0 MB

DRM: Vesileimaus

ISBN-13: 9789528079415

Kustantaja: Books on Demand

Julkaistu: 21.10.2021

Kieli: suomi

Arvostelu::
0%
7,99 €

sis. alv.

Heti ladattavissa

Ota huomioon, että tätä e-kirjaa ei ole mahdollista lukea Amazon Kindle -lukulaitteella, vaan ainoastaan laitteilla, joiden software mahdollistaa ePub-tiedostojen avaamisen ja lukemisen. Lisätietoja

Julkaise oma kirjasi!

Julkaise oma kirjasi BoD:n kautta painettuna kirjana ja e-kirjana.

Lue lisää
Jan Kiškurnon v. 2007 julkaisema sotahistoriallinen tutkimus käsittelee poikkeuksellisen naturalistisella otteella Stalinin ja Hitlerin liittolaisuutta toisen maailmansodan aikana. Vaikka kirja on tarkoitettu venäläiselle lukijakunnalle, siinä on runsaasti suomalaisia kiinnostavia aineksia. Kuitenkin tärkein syy ottaa tämä kirja sotahistorian harrastajan hyllyyn, on sen kuuluminen historiallisesti merkittävään aikakauteen.

Lenin aikoinaan opasti seuraajiaan: "Muuttakaa totuus valheeksi ja valhe totuudeksi." Stalinin ajoista lähtien historiankirjoitus on ollut oleellinen osa neuvostopropagandaa, jossa totuuden määrittää puolueen johto. Neuvostoliiton hajottua syntyi uusi tutkijasukupolvi. Se halusi perustaa historian-tutkimuksen tosiasioihin ja rekonstruoida menneet tapahtumat sellaisina kuin ne tapahtuivat. Siihen lukeutuvan Kiškurnon tutkimus ei murra ainoastaan Kremlin luomia myyttejä, vaan myös niihin läheisesti kytkeytyneitä suomalaisten vaalimia "totuuksia", joiden alkuperä on sotakorvausten immateriaalisessa osassa ja jotka aikoinaan vaativat suomalaisilta itseruoskintaa kostona olemassaolonsa säilyttämisestä.

Lisäarvoa kirja saa käsitellessään myös Baltian kohtaloa sekä Kaakkois-Eurooppaa, missä erityisesti Romania kärsi Hitlerin ja Stalinin ystävyyspolitiikasta. Kaikkiaan kirjan tarkoituksena on tuoda esille diktaattoreiden täydellinen välinpitämättömyys kansojen kärsimyksiä kohtaan.

Vuonna 1991 alkanut historiantutkimuksen vapautuminen kesti Venäjällä kolme vuosikymmentä. Vaikka sen kauden nuoret tutkijat kunnioittivat neuvostokansojen isänmaanrakkautta taistelussa Hitlerin kukistamiseksi, vaatimukset salaisten arkistojen avaamiseksi katsottiin vaarallisiksi. Venäjän kansallinen yhtenäisyys vaatii tuekseen Suuren isänmaallisen sodan kiiltokuvamaisuuden, jonka Stalinin hirmuhallinnon kaikkien dokumenttien paljastaminen olisi murskannut. Erityisesti Stalinin ja Hitlerin ystävyyden ajan historia on pidettävä tosiasioista erillään. Katastrofin välttämiseksi Putin määräsi lain, joka palauttaa historian tieteellisestä oppiaineesta propagandalaitoksen työvälineeksi. Nyt tutkijoilla on uhka saada jopa viiden vuoden vankeustuomio, mikäli tutkimuksen lopputulos ei vastaa Kremlin näkemystä historiallisesta "totuudesta".

Tämän kirjan, jota Venäjällä ei enää voisi julkaista, suomenkielisen painoksen tavoitteena on osaltaan olla sekä "muistomerkki" vapauden versoista että tulevaisuuden toive riippumattoman tieteellisen tutkimuksen uudelle nousulle naapurissamme. Tieteen vapaus ja sen tulosten asiallinen vertaisarviointi ovat ehdoton perusta sivistysvaltiolle.

"En yhdy siihen mitä sanotte, mutta taistelen viimeiseen asti sen puolesta, että voitte sen sanoa." (Winston Churchill)
Jan Kiškurno

Jan Kiškurno

Syntyi Leningradissa v. 1973, vietti lapsuutensa Karjalan-kannaksella. V. 1989 tutki vakavasti Talvisodan historiaa ja Suomen armeijaa. KARJALA historian tutkimusyhdistyksen jäsen vuodesta 1991. Vuosina 1992 – 1996 kuului Pietarin Sotahistorialliseen yhdistykseen. Yksittäisten artikkelien kääntäjänä ja kirjoittajana osallistui kaksiosaisen teoksen "Принимай нас, Суоми-красавица!" (Ota meidät vastaan, Suomi kaunokainen!) (v. 1999 – 2000) laatimiseen sekä tutkimukseen "Линия Маннергейма" (Mannerheimlinja) (1. painos v. 2000, 2. painos v. 2002). Vuonna 2001 julkaisi yhteistyönä tehdyn kirjan "Танковые войска Финляндии. 1919 – 1945" (Suomen panssarijoukot 1919 – 1945). Kirjoitti v. 2007 julkaistun kirjan "Карельский перешеек. Неизвестная война. 1941" (Karjalan kannas. Tuntematon sota. 1941.). Asuu Pietarissa.
Kirjailijan tuotannosta mainittuja teoksia ei ole käännetty suomen kielelle.
Kirjailija on poliittisen painostuksen ja tieteellistä historiantutkimusta kriminalisoivan Venäjän uuden rikoslain sensuuripykälän vuoksi joutunut lopettamaan tutkijantyönsä

Ossi Ojanen

Ossi Ojanen (Ed.)

Kirjasta ei ole ilmestynyt lehdistöarvosteluja.

Kirjoita oma arvostelu
Kirjaudu sisään täällä kirjoittaaksesi arvostelun.
Search engine powered by ElasticSuite