Ulla hyvä, parahin Urpo!

Ulla hyvä, parahin Urpo!

Kahden nuoren sotakirjeet 1942-44 linjalla Köyliö - Rautu

Kauko Mäntylä

Historia, uskonto & humanistiset tieteet

ePUB

36,1 MB

DRM: Vesileimaus

ISBN-13: 9789528079491

Kustantaja: Books on Demand

Julkaistu: 19.07.2021

Kieli: suomi

Arvostelu::
0%
24,99 €

sis. alv.

Heti ladattavissa

Ota huomioon, että tätä e-kirjaa ei ole mahdollista lukea Amazon Kindle -lukulaitteella, vaan ainoastaan laitteilla, joiden software mahdollistaa ePub-tiedostojen avaamisen ja lukemisen. Lisätietoja

Julkaise oma kirjasi!

Julkaise oma kirjasi BoD:n kautta painettuna kirjana ja e-kirjana.

Lue lisää
Vanha kirjelaatikko, aikaikkuna jatkosotaan

Kaksi Köyliössä syntynyttä nuorta kirjoittaa toisilleen satoja kirjeitä jatkosodan vuosina, toinen rintamalta Kannaksen Raudusta, toinen kotipitäjästä. He ovat maaseutu-Suomen tavallisia nuoria, vai ovatko, kun kirjeensäkin kirjoittavat pikakirjoituksella?

Ulla ja Urpo aloittavat kirjeenvaihdon 18-vuotiaina. Kenttäposti on hidas, mutta niin vauhdikkaasti silti edetään, että rintamalta kotiutuu marraskuussa 1944 vaimonsa luokse jo ukkomies.

Jatkosodan alkamisesta on kulunut 80 vuotta, mutta kirjeet ovat yhä tallessa vanhassa pahvilaatikossa. Salolainen toimittaja Kauko Mäntylä kokoaa vanhempiensa kirjeet ja taustoittaa niitä kuvin, sotakatsauksin ja kommentein. Rakentuu kertomus rakkaudesta, mutta samalla paljosta muusta.

Pioneeri ja kerhoneuvoja elävät samat sotapäivät kuin Suomi valtiona, ja ne päivät limittyvät toisiinsa. Kirja antaa lukijalle tilaa vertailuun ja näkökulmien yhdistelyyn: miten elää tavallisena nuorena koko maailman sotaa?
Kauko Mäntylä

Kauko Mäntylä

Salolainen toimittaja, YM Kauko Mäntylä on tehnyt työuransa Salon Seudun Sanomissa toimittajana ja toimituspäällikkönä. Kirjoittaminen on Mäntylän mukaan ihmisen töistä tärkein, mutta välillä annetaan soiton soida.

Uran suurin kirjoitusprojekti on nyt kansissa nimellä Ulla hyvä, parahin Urpo! Omien vanhempien jäämistöstä löytyi satojen kirjeiden kokoelma jatkosodan ajalta. Valtaosa kirjeistä oli kirjoitettu pikakirjoituksella, joka taito Kaukollakin on hallussa.

Tekijää kiinnostaa mikro- ja makrohistorian limittyminen toisiinsa. Hän taustoittaa tavallisten nuorten sotakirjeet sotatilannekatsauksin, monin muin ajankuvin ja kommentein. Tapa toimii, syntyy uniikki teos!

Aiemmat julkaisut:
Kirjat:
- Ihmisen opas 2009 (toim.).
- Ihmisen kuva 2010 (piirros- ja pakinakirja yhdessä piirtäjä Kari Lehdon kanssa)
- Tuohitun Tahti 2016.

Levyt: The Green Hope -yhtyeen levyt Villi ja vapaa (2014) sekä Love and Whiskey (2015). Rooleina levynteossa kitaristi ja tuottaja.

Turun Sanomat

heinäkuuta 2021

Parikymppisten nuorten kirjeissä kuvataan sota-ajan arkea tavalla, jolla on yleistäkin merkitystä.
Kirjeenvaihto tarjoaa autenttista ajankuvaa
Mäntylä on taustoittanut tapahtumia yleisen historian faktoilla. Niin elämä meni, valtiotason ja yksityisten ihmisten todellisuudet limittyivät.

Länsi-Suomi

heinäkuuta 2021

Mäntylä nostaa vanhempiensa kirjeistä esille myös huumorin. Milloin Urpo joutui kylmissään vartioimaan komppaniansa kurkkumaata varkailta, milloin hän kiivasluontoisena raittiusmiehenä
ampui asetoveriensa viinatehtaan käyttökelvottomaksi.

Karjala

syyskuuta 2021

Valtava järkäle... Painaakin kuin vastasyntynyt, ja sehän kirja onkin, elokuussa ilmestynyt...
Lähes 600 sivua sisältävä kahden nuoren aikuisen kirjeenvaihto on antoisimpia lukukokemuksia
mitä sota-ajalta on käsiini osunut.

Kirjoita oma arvostelu
Kirjaudu sisään täällä kirjoittaaksesi arvostelun.
Search engine powered by ElasticSuite