Vesienhoidon ekologiaa

Vesienhoidon ekologiaa

Suosittu

Ravintoverkkokunnostus

Juhani Niinimäki, Kari Penttinen

Pehmeäkantinen

144 sivua

ISBN-13: 9789522868725

Kustantaja: Books on Demand

Julkaistu: 27.03.2014

Kieli: suomi

Värillinen sisältö: Kyllä

Arvostelu::
0%
35,00 €

sis. alv. / Toimituskulut

Heti saatavilla

Julkaise oma kirjasi!

Julkaise oma kirjasi BoD:n kautta painettuna kirjana ja e-kirjana.

Lue lisää
VESIENHOIDON EKOLOGIAA
Ravintoverkkokunnostus

Juhani Niinimäki • Kari Penttinen

Kirjassa tarkastellaan vesistöjen ekologiaan vaikuttavia ulkoisia ja sisäisiä tekijöitä sekä ravintoverkkojen ja ravintoketjujen toimintaa Suomen olosuhteissa. Lisäksi esitellään niitä käytännön toimia, joilla voidaan vesistöjemme tilaa parantaa ravintoverkkoihin vaikuttamalla.

Jotta ravintoverkkokunnostuksiin voidaan menestyksellisesti ryhtyä, täytyy tuntea riittävästi ravintoverkkoja säätelevät tekijät sekä niiden vuorovaikutukset. Ravintoverkoissa ”kaikki vaikuttaa kaikkeen” enemmän tai vähemmän. Vaikuttavia ympäristötekijöistä ovat valuma-alue ja järven geomorfologia, sää, valaistus, lämpötila, virtaukset, ravinteet, suolapitoisuus,
happamuus, happitilanne, kasvillisuus, pohjien tila ja vaikkapa kalastus. Sisäisinä vaikuttajina ovat eliöstö ja lajien vuorovaikutussuhteet, ravinto- ja lisääntymisolosuhteet ja lajien välinen kilpailu. Saatavissa oleva ravinto ja toisaalta välttyminen itse tulemasta syödyksi ovat keskeisiä lajien menestystekijöitä niin kaloille kuin niiden ravintoeläimille ja muulle vesieliöstölle, jos ulkoiset olosuhteet ovat kunnossa.

Kirja on erinomainen tietolähde ravintoverkkokunnostuksen teoreettisesta taustasta kalataloutta, biologiaa ja ekologiaa opiskeleville. Se soveltuu myös lähdeaineistoksi vesistökunnostusta opiskeleville ja toteuttaville henkilöille ja yhteisöille ravintoverkkokunnostuksen menetelmien esittelyn vuoksi.Juhani Niinimäki

Juhani Niinimäki

Juhani Niinimäki on aikaisemmin toiminut Kala- ja Vesitutkimus Oy:n toimitusjohtajana. Yhtiö on erikoistunut kalataloudellisiin, vesistöbiologisiin ja limnologisiin tutkimuksiin, sekä vesistöjen kunnostusten suunnitteluun.

Niinimäki on koulutukseltaan kalatalousteknikko. Eläkkeellä hän on toiminut tietokirjailijana.

Aikaisemmat kirjalliset julkaisut ovat:
Penttinen, K. & Niinimäki, J. (2010) Vesiensuojelun perusteet ja vesistöjen kunnostus. Opetushallitus. 319 s.

Niinimäki, J. & Penttinen, K. (2014). Vesienhoidon ekologiaa. Ravintoverkkokunnostus. BoD. 144 s.

Kari Penttinen

Kari Penttinen

Kari Penttinen on toiminut rehtorina Suomen kalatalous- ja ympäristöinstituutissa sekä kalaveden ja ympäristönhoidon lehtorina samassa oppilaitoksessa. Koulutukseltaan Kari on filosofian maisteri, aineyhdistelmänään biologia, biokemia ja kemia.

Kirjasta ei ole ilmestynyt lehdistöarvosteluja.

Kirjoita oma arvostelu
Kirjaudu sisään täällä kirjoittaaksesi arvostelun.