Suomessa runous on voimissaan

2013-11-04

BoD:n tutkimus paljastaa suomalaisten omakustannekirjailijoiden kirjoittavan harrastuksekseen – ja lähinnä kaunokirjallisuutta sekä runoja.

Suomessa on paljon pöytälaatikkokirjailijoita, mutta monet myös toteuttavat haaveensa ja julkaisevat oman kirjan. Tämä onnistuu nykyään helposti ja nopeasti omakustantamalla.

Euroopan johtava omakustannepalveluja tarjoava BoD – Books on Demand – toteuttikin kesällä laajan kansainvälisen tutkimuksen omakustantamisesta kaikilla markkinoillaan: Suomessa, Ruotsissa, Tanskassa, Saksassa, Ranskassa, Itävallassa ja Sveitsissä. Nimettömään tutkimukseen osallistui yhteensä 1 748 BoD:n kirjailijaa.

Tutkimuksesta selvisi, että Suomen omakustannekirjailijoille kirjoittaminen on ennen kaikkea harrastus. Yli neljä viidestä (84,1 %) omakustannekirjailijasta kirjoittaa harrastuksekseen, mikä on huomattavasti enemmän kuin muualla Euroopassa (61,3 %). Harvempi kuin joka kymmenes (7,3 %) suomalaisista omakustannekirjailijoista tienaa elantonsa kirjoittamalla. Toisaalta taloudellinen menestys ei merkitse omakustannekirjailijoille kovinkaan paljoa: vain alle viidennes (18,9 %) suomalaiskirjailijoista pitää rahallista onnistumista tärkeänä.

Suomi on tarinoiden maa

Tutkimuksessa selvitettiin myös suosituimpia omakustannekirjojen genrejä. Suomessa kaunokirjallisuus ja runous ovat selvästi suositumpia kuin muilla tutkituilla markkinoilla. Lähes puolet (44,1 %) suomalaisista omakustannekirjailijoista kirjoittaa kaunokirjallisuutta, kolmasosa (33,3 %) runoilee ja reilu neljännes (27,9 %) laatii tietokirjallisuutta. Kansainvälisesti suosituin lajityyppi on Suomesta poiketen tietokirjallisuus (32,0 %). Runous ei yllä kolmen suosituimman genren kärkeen Suomen lisäksi muualla kuin Ranskassa ja Ruotsissa.

Tutkittujen maiden keskiarvo

    tietokirjallisuus ja oppaat 32 %
    kaunokirjallisuus 30,8 %
    ammattikirjallisuus ja oppikirjat 27,3 %

Suomi

    Kaunokirjallisuus 44,1 %
    Runous 33,3 %
    Tietokirjallisuus 27,9 %

Ruotsi

    Tietokirjallisuus 42 %
    Kaunokirjallisuus 38 %
    Runous 22 %

Yhteydenotot ja haastattelujen sopiminen:
Miltton, Ulla Helander, ulla.helander@miltton.fi, 040 741 9615

Kirjautuminen myBoD-tilille