Mikä suojaustapa sopisi parhaiten e -kirjallesi?

Mikä suojaustapa sopisi parhaiten e -kirjallesi?

Suunnitteletko sähköisen kirjan julkaisua, mutta et ole varma mitä e -kirjan suojaus käytännössä tarkoittaa? Oletko epävarma, mikä suojaustapa sinun pitäisi e -kirjallesi valita? Me kerromme, mitä BoD:n tarjoamat e -kirjojen suojaustavat käytännössä tarkoittavat ja kuinka ne eroavat toisistaan.

E-kirja, Yleinen | BoD

Aina nopeammat laajakaistayhteydet, entistä laajemmat mahdollisuudet verkkopalveluiden käyttöön ajasta ja paikasta riippumatta sekä elektronisten laitteiden yhä entisestään suurenevat tallennustilat ovat huomattavasti lisänneet sähköisten kirjojen menekkiä lukijoiden keskuudessa. E -kirjojen kasvavan suosion osasyynä on myös niiden ostamisen ja mukanaan kuljettamisen vaivattomuus. Sähköisten kirjojen lisääntymisen myötä myös valitettavasti niiden laiton jakaminen ja lataaminen erilaisten piraattisivustojen kautta on lisääntynyt. E -kirjasi valmistusta ja julkaisua suunnitellessasi on tärkeää miettiä, kuinka haluat suojata e-kirjasi nettipiratismia vastaan. BoD:lla tarjoamme e-kirjasi suojaukseen kahta eri vaihtoehtoa, joista voit valita haluamasi: joko perinteisemmän vesileimauksen tai Adobe DRM ( Digital Rights Management/digitaalisten oikeuksien hallinta ) -suojauksen. Vaikka suosittelemmekin aina suojaamaan sähköiset kirjat voi kirjailija jättää ne halutessaan myös kokonaan ilman suojausta.

Vesileimaus

Yleisimmin käytetty suojaustekniikka e-kirjoille on vesileimaus. Vesileimaus tarkoittaa, että e-kirjatiedosto sisältää sekä näkyviä että näkymättömiä tietoja e-kirjatiedoston ostopaikasta ja sen ostajasta. Jos siis e -kirjatiedostosi päätyy esimerkiksi sen ostajalta tiedonjakelusivustoille laittomasti jaettavaksi, voidaan sen ostotiedot vesileimausmerkintöjen avulla jäljittää ja saattaa sen alkuperäinen levittäjä edesvastuuseen sähköisen kirjasi laittomasta jakelusta. Vesileimaus ei siis itsessään estä e-kirjatiedoston jakelua, mutta auttaa selvittämään kyseisen tiedoston ostajan ja jakajan siinä vaiheessa, jos e -kirjatiedostoa on jaettu laittomasti.

Vesileimatut e -kirjat ovat luettavissa kaikilla lukulaitteilla, älypuhelimilla, tietokoneilla ja tableteilla ja ovat näin ollen lukijoille helposti saatavilla, koska erillisiä ohjelmia e -kirjatiedoston lukemiseen ei tarvita. Vesileimallisen e -kirjan voi ladata useampaan laitteeseen luettavaksi, eikä laitemäärää kirjan lataukselle ole siis rajattu samalla tavalla kuin Adode DRM -suojauksella varustetuissa e -kirjoissa.

Adobe DRM-suojaus

Toinen vaihtoehto suojaukseen on Adobe DRM -suojaus joka on kansainvälisesti laajimmalle levinnyt ohjelmisto digitaalisten oikeuksien hallintaan. Adobe DRM -suojauksen kautta e-kirjoja pystytään jakamaan kohdennetusti juuri niille käyttäjille, jotka ovat kyseisen e-kirjatiedoston ostaneet ja joilla on sitä kautta oikeus ladata ja lukea ostamaansa e -kirjaa. Tällä tavoin pystytään kontrolloimaan e -kirjan jakelua jo siinä vaiheessa, kun e -kirja ostetaan, toisin kuin vesileima -suojausta käytettäessä.

Adobe DRM -suojauksella varustettuja e -kirjoja on mahdollista lukea vain joko Adobe Digital Editions -ohjelman (tietokoneille ja lukulaitteille) tai Bluefire Reader- ohjelman (Androidille, Iphonelle, IPadille ) avulla. Ohjelman hankkiminen ja käyttö on sinällään helppoa, mutta vaatii rekisteröitymisvaiheessa lukijalta hieman enemmän vaivannäköä kuin vesileimallista e -kirjaa lukiessa, joiden lukemiseen ei tarvita minkäänlaisen ohjelmiston apua. Halutessaan lukea Adobe DRM -suojattua kirjaa lukijan täytyy ladata itselleen Adobe Digital Editions -ohjelma, hankkia ohjelmiston rekisteröitymiseen tarvittava Adobe ID -tunnus ja määrittää ohjelmistoon haluamansa laitteet, joilla ostettua e -kirjaa on mahdollista lukea. Laitteita voi määrittää saman Adobe Digital Editions -tilin alaisuuteen maksimissaan 6 kpl.

Lähetä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Voit käyttää näitä HTML-tageja ja attribuutteja: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>