Siirry yhteenvetoon

Sija 1

8
Viiton – olen olemassa
Salonen, Juhana
Kovakantinen
176 Sivua
ISBN 978-951-568-135-5
€ 25,90
sis. alv., ei sisällä toimituskuluja
 • Kuvaus
 • Kirjailija
 • Arvostelut (1)

Viiton – olen olemassa

Viiton – olen olemassa on väkevä kuvaus identiteettinsä kanssa kamppailevan kuuron nuoren kasvusta kulttuuristaan ylpeäksi, viittomakieliseksi aikuiseksi.

Kuulevien vanhempien kuuro lapsi ja ainoa kuuro myös varhaisessa elinpiirissään - siinä lähtökohdat nuoruusiässä läpikäymälleni identiteettikriisille. Kriisi olisi voinut päättyä traagisesti, mutta niin ei kohdallani onneksi käynyt. Kuitenkin vasta vuosien etsikkoajan jälkeen löysin lopulta kuuron identiteetin ja suomalaisen viittomakielen äidinkielekseni.

Halusin kirjoittaa elämästäni kirjan jakaakseni kokemukseni kenen tahansa kieli- ja kulttuurivähemmistöön kuuluvan kanssa. Aihe on yhteiskunnassamme erittäin ajankohtainen, sillä kieli- ja kulttuurivähemmistöt ovat nousseet näkyvästi parrasvaloihin.

Usein ajatellaan, että vähemmistöillä asiat ovat huonosti, ja niissä elävät poikkeavat valtaväestöstä muutenkin - negatiivisessa mielessä. Kirja tarjoaa oivan välineen kuurojen maailmaan eläytymiselle ja virheellisten käsitysten korjaamiselle. Samalla se antaa vahvat näytöt kuurouden ja viittomakielen hyödyistä niin kuuroille itselleen kuin koko valtaväestölle.

Juhana Salonen

Olen Juhana Salonen, 35-vuotias viittomakielinen kuuro ja työskentelen projektitutkijana Jyväskylän yliopiston viittomakielen keskuksessa. Omaelämäkerrallisessa kirjassani kerron avoimesti nuoruusiässä läpikäymästäni identiteettikriisistä ja siitä selviytymisestä. Olen suunnitellut kirjan kirjoittamista elämästäni vuodesta 2002 lähtien. Halusin jakaa kokemukseni, sillä me viittomakieliset muodostamme rikkaan kieli- ja kulttuuriperinnön satavuotiaalle Suomelle.

Kirjani tavoitteena on tuoda esiin viittomakielen ja kuurouden erityispiirteitä, joista monikaan ei tiedä juuri mitään. Näitä piirteitä tarkastellaan kirjassa eri näkökulmista käsin, myös tieteellisen tutkimuksen näkökulmasta. Kirjaprojektissani ovat olleet mukana äitini Sisko-Margit Syväoja, koulutukseltaan psykiatrian erikoislääkäri, joka kertoo kasvutarinani omina lukuinaan, sekä kuuro ammattikuvaaja Jussi Rinta-Hoiska, jonka ottamat valokuvat piirtävät puolestaan kuvakertomuksen kirjoitetun tarinan rinnalle. Mukaan on liitetty myös kuvia, jotka havainnollistavat viittomakieltä. Toinen kuuro ammattilainen Tiina Särkkä on toteuttanut kirjan taiton. Kuuron perspektiivin, viittomakielen visuaalisuuden sekä sen muidenkin hyötyjen tulee näkyä paitsi kirjan tekstissä myös sen kuvissa.


https://juhanasalonen.jimdo.com/

  • Tehy

   Kuurous rules!

   Millaista on elää kuurona - vähemmistössä valtaväestön sisällä? Tästä kertoo Juhana Salonen, joka on ollut syntymästään lähtien kuuro. Aiemmin hän häpesi ja vihasi kuurouttaan, mutta nyt Jyväskylän yliopistossa projektitutkijana työskentelevä mies on ylpeä kuulumisestaan tähän kieli- ja kulttuurivähemmistöön.
   01.06.2018

Kirjautuminen myBoD-tilille