Hyökkäys Tohmajärveltä 1941

Hyökkäys Tohmajärveltä 1941

Taistellen takaisin 1944

Pertti Hakulinen

Kovakantinen

284 sivua

ISBN-13: 9789528023722

Kustantaja: Books on Demand

Julkaistu: 29.03.2021

Kieli: suomi

Värillinen sisältö: Kyllä

Arvostelu::
0%
61,00 €

sis. alv. / Toimituskulut

Heti saatavilla

Julkaise oma kirjasi!

Julkaise oma kirjasi BoD:n kautta painettuna kirjana ja e-kirjana.

Lue lisää
Kirjassa on yleisesityksenä kerrottu jatkosodan alussa Tohmajärveltä tapahtuneesta 7.Divisioonan (Kalpadivisioona) hyökkäyksestä ja sen etenemisestä Moskovan rauhan rajan yli Laatokan Karjalaan ja Syvärille 10. heinäkuuta 1941 alkaen. Kesän 1944 vetäytymistaisteluista 7.Divisioonan osalta kerrotaan myös. Käydyt taistelut ovat pääosin luettavissa itsenäisinäkin ilman että tarvitsee tuntea aiempaa historiaa taisteluista. Näin kirja toimii eräänlaisena hakuteoksena. Kirja täydentää hyvin sotahistorian osalta myös äskettäin ilmestynyttä Tohmajärven ja Värtsilän historia 1868 - 2018 -teosta.

Värtsilän ympäristö, Pälkjärvi, Pirttipohja, Kirkkolahti, Kontio-Leppälahti, Hämekoski, Kirjavalahti, Tohmajoki, Leppäselkä, Särkisyrjä, Multamäki, Kiteenjoki, Louhimäki, Latvasyrjä, Vieremäjärvet, Rautalahti, Sortavala, Latva, Pyhäjärvi, Petroskoin eteläpuoli, Syväri, Orenshenskoje, Gora . . .

Kirjassa kerrotaan muun muassa yllämainituissa paikoissa sekä monilla muilla seuduilla käydyistä raskaista taisteluista, joita Tohmajärveltä hyökkäyksensä aloittanut divisioona kävi etenemistiellään Laatokan Karjalaan, Itä-Karjalaan ja Syvärille sekä vetäytyessään Syväriltä. Divisioona toimi hyökkäyksessä osana Erik Heinrichsin komentaman Karjalan Armeijan kokoonpanoa.

Kirjan loppupuolen kuvaliitteessä, Liite 3, on esitelty 7.Divisioonan käytössä ollut tykistö ja muuta raskasta aseistusta asianmukaisine selostuksineen tykkien ja muiden aseiden ominaisuuksista. Kirja toiminee myös pääosiltaan 7.Divisioonan epävirallisena historiikkina, koska "virallista" historiikkia ei ole tiettävästi julkaistu.
Pertti Hakulinen

Pertti Hakulinen

Kirjoittaja kuuluu sotien jälkeen syntyneisiin niin sanottuihin suuriin ikäluokkiin, syntymävuosi 1947. Kiinnostus sotahistoriaan kumpuaa luultavasti jo vanhempien evakkotaustoista ja halusta tietää, mitä tapahtui sodan aikana heidän entisillä rajantakaisilla kotipaikoillaan. Metsätöitä ammatikseen tehnyt ja kahdessa sodassa hermonsa menettänyt kirjoittajan isä oli kotoisin Ruskealasta ja äiti Karjalankannakselta, Uudeltakirkolta. Kirjoittaja itse on toiminut työuransa viimeisten vuosikymmenten aikana teknisellä alalla.

Kirjasta ei ole ilmestynyt lehdistöarvosteluja.

Kirjoita oma arvostelu
Kirjaudu sisään täällä kirjoittaaksesi arvostelun.