Miekkamiehiä
Uutuus

Miekkamiehiä

Karoliiniupseerien ja heidän perheidensä elämää 1700-luvulla

Timo Sotavalta

Historia, uskonto & humanistiset tieteet

Kovakantinen

156 sivua

ISBN-13: 9789528032861

Kustantaja: Books on Demand

Julkaistu: 03.05.2022

Kieli: suomi

Värillinen sisältö: Kyllä

Arvostelu::
0%
28,90 €

sis. alv. / Toimituskulut

Heti saatavilla

Julkaise oma kirjasi!

Julkaise oma kirjasi BoD:n kautta painettuna kirjana ja e-kirjana.

Lue lisää
Kirjassa kerrotaan Suuresta Pohjan sodasta ja sen jälkeisestä ajasta kuuden karoliiniupseerin ja heidän perheidensä kautta. Heistä Henrik Spåre ja Johan Norberg olivat suomalaisia, Georg Johann Tyrohl ja Johann Michael Hillebrandt Liivinmaalta sekä Carl Palmroth ja Nils Bergström Ruotsista.

Yhdessä näiden miesten sotapolut kattavat melkein kaikki Kaarle XII:n armeijan suuret taistelut alkaen Narvasta, Liivinmaalta ja Pultavasta, sen jälkeisistä Riian ja Tallinnan piirityksistä ja päättyen Suomeen Kostianvirralle ja Napuelle, sieltä Ruotsiin ja lopulta Norjan tuntureille. Tyrohl osallistui myös Espanjan perimyssodan suuriin taisteluihin Torinossa ja Toulonissa. Niistä ei ole aikaisemmin suomeksi kirjoitettu.

Sen ajan yhteiskunnassa ja erityisesti sotilasuralla sukulaisverkosto sekä suhteet ylempään aatelistoon olivat tärkeitä. Tässä kirjassa nousevat esiin yhteydet varsinkin Rehbinder- ja von Liewen-sukuihin.

Suuri Pohjan sota kesti yli 20 vuotta. Sodan loputtua syksyllä 1721 Porin rykmentti palasi laivoilla Norrtäljestä Turkuun. Kolme näistä miehistä oli silloin mukana. Henrik Spåre saapui kotiin vasta seuraavana vuonna 12 vuoden vankeudesta Siperiasta. Kaksi miehistä jäi Ruotsin multiin, mutta heidänkin lapsensa tulivat Suomeen.

Sodan jälkeen alkoi uusi, erilainen elämä virkataloissa Satakunnassa: Köyliössä, Harjavallassa, Huittisissa, Vesilahdella, Pirkkalassa, Teiskossa, Ruovedellä ja Kurussa. Lasten aviopuolisot löytyivät aikanaan samoista piireistä ja niin sukulaisverkosto kasvoi. Parin sukupolven päästä näiden kuuden karoliinin perheet olivat jo yhtä suurta perhekuntaa. Sotilasperheestä ja nimismiesperheestä sen rinnalla tuli heille elämäntapa.
Timo Sotavalta

Timo Sotavalta

Timo Sotavalta (s. 1956 Lempäälässä) on ollut mukana useiden paikallis- ja sukuhistoriallisten kirjojen kirjoittajakunnassa. Hän on kirjoittanut myös useita paikallishistoriallisia artikkeleita mm. vuoden 1918 taisteluista Lempäälässä sekä 1700-luvun augmenttitiloista. Sukututkimustyötä hän on tehnyt harrastuksenaan yli 40 vuotta. Koulutukseltaan hän on diplomi-insinööri.

Kirjasta ei ole ilmestynyt lehdistöarvosteluja.

Kirjoita oma arvostelu
Kirjaudu sisään täällä kirjoittaaksesi arvostelun.
Search engine powered by ElasticSuite