Suomalaiset Saddam Husseinin pelinappuloina

Suomalaiset Saddam Husseinin pelinappuloina

Nuori diplomaatti keskellä Persianlahden kriisiä 1990-1991

Antti Kuusela

Yhteiskunta & politiikka

Kovakantinen

224 sivua

ISBN-13: 9789528062523

Kustantaja: Books on Demand

Julkaistu: 04.03.2022

Kieli: suomi

Värillinen sisältö: Kyllä

Arvostelu::
0%
26,90 €

sis. alv. / Toimituskulut

Julkaise oma kirjasi!

Julkaise oma kirjasi BoD:n kautta painettuna kirjana ja e-kirjana.

Lue lisää
Suomalaiset Saddam Husseinin pelinappuloina on päiväkirjamerkintöihin perustuva kirja nuoren diplomaatin ensimmäisestä ulkomaankomennuksesta Persianlahden kriisin keskellä 1990-1991.

Kirjan kirjoittaja, Antti Kuusela, oli diplomaattikurssinsa ainoa, joka halusi lähteä Irakiin vuodenvaihteessa 1989-1990. Hänen silloinen esimiehensä, ulkoministeriön lehdistö- ja kulttuuriosaston päällikkö Ralf Friberg ei ilahtunut alaisensa päätöksestä.

Fribergin mukaan 27-vuotias Kuusela hautautuisi päätöksensä seurauksena hiekkaan. Kohtalo puuttui kuitenkin peliin ja kumosi Fribergin teorian. Saddam Hussein, Irakin diktaattori, valloitti elokuun alussa 1990 Kuwaitin ja otti tuhansia länsimaalaisia siviileitä panttivangeikseen. Alkoi kuukausia kestänyt ja hermoja raastava jännitysnäytelmä, jota koko maailma seurasi. Suomen suurlähettilään hermojen pettäminen kriisin edetessä laittoi nuoren diplomaatin erityisen kovaan kokeeseen.

Kriisin alkuvaiheessa suomalaisia oli Kuwaitissa ja Irakissa yhteensä noin 40 ja heistä yli puolet pääsi lähtemään Irakin kautta Eurooppaan elokuun loppuun mennessä. Loppujen vapautuminen kesti useamman kuukauden ja olisi ilman kahta siviilirohkeutta osoittanutta poliitikkovaltuuskuntaa venynyt todennäköisesti vuodenvaihteeseen 1990-1991. Matkoja varjosti sekä Suomen ylimmän poliittisen johdon että median kriittinen suhtautuminen vapautusoperaatioihin.

Tasavallan Presidentti Mauno Koivisto katsoi, etteivät erilaiset valtuuskunnat edistäneet rauhan asiaa. Presidentinlinnassa oltiin myös hyvin närkästyneitä Kuuselan toiminnasta. Hän oli kuulemma sekoittanut omat ajatuksensa ja tunteensa mukaan raporttiin, jossa hän kuvasi panttivankien synkkää tilannetta marraskuun puolivälissä.

Viimeinen suomalaispanttivanki poistui Irakista 12.12.1990. Kuusela lähti ministeriön määräyksestä 12.1.1991 Yhdysvaltojen suurlähetystön organisoimalla evakuointilennolla maasta. Monikansalliset joukot iskivät Irakiin 17.1.1991 yöllä. Kuuselan diplomaattikomennus Irakissa päättyi toukokuussa 1991 toteutettuun tarkastusmatkaan, josta ei siitäkään puuttunut jännitystä. Seuraavan kerran Suomi lähetti diplomaatin Irakiin vasta loppusyksyllä 2019.
Antti Kuusela

Antti Kuusela

Antti Kuusela on entinen diplomaatti, jonka monipuolisella työuralla ovat korostuneet viestintä, yhteiskuntasuhteet ja kansainväliset asiat. Hän on valtiotieteilijänä kiinnostunut erityisesti yhteiskunta- ja maailmanpolitiikasta ja on aina halunnut katsoa asioita eri näkökulmista. Maailma ei todellakaan ole mustavalkoinen.

Kirjasta ei ole ilmestynyt lehdistöarvosteluja.

Kirjoita oma arvostelu
Kirjaudu sisään täällä kirjoittaaksesi arvostelun.
Search engine powered by ElasticSuite