Tykkimiehen kuolema Marjapellonmäellä 13.2.1940
Uutuus

Tykkimiehen kuolema Marjapellonmäellä 13.2.1940

Erkki K. Laitinen

Pehmeäkantinen

108 sivua

ISBN-13: 9789526962610

Kustantaja: Vaasan Yritysinformaatio Oy

Julkaistu: 11.03.2021

Kieli: suomi

Värillinen sisältö: Ei

Arvostelu::
0%
22,90 €

sis. alv. / Toimituskulut

Heti saatavilla

Julkaise oma kirjasi!

Julkaise oma kirjasi BoD:n kautta painettuna kirjana ja e-kirjana.

Lue lisää
Karjalan kannaksella sijaitseva Marjapellonmäki oli noin puolitoista kilometriä pitkä, metsää kasvava harju, joka kulki luoteesta kaakkoon Johanneksen pitäjän Karhulan kylän itälaidalla. Talvisodan käynnistyttyä puna-armeijan hyökkäyksen pääkohteina olivat Summajärven lohko ja Karhulan lohkolla sijainnut Marjapellonmäki, joiden murtuminen avaisi viholliselle portit Viipuriin ja syvälle Suomeen. Summajärven lohkon Lähteen kaista murtui massiivisten tykistökeskitysten jälkeen 11.2.1940, mutta Marjapellonmäki kesti, epäinhimillisin uhrauksin, 4. divisioonan käskyn mukaan hinnalla millä hyvänsä. Marjapellonmäki oli helmikuun ankarissa pakkasissa täynnä sankareita, selvinneitä, haavoittuneita, kadonneita ja kaatuneita. Yhtään puuta ei jäänyt kuoleman kukkulaksi nimitetylle mäelle pystyyn.
Tämä kirjoitus on kertomus yhdestä kaatuneesta sankarista, tykkimies Kalle Ilmari Pentlinistä. Helmikuussa 1940 Kalle taisteli Marjapellonmäellä JR 10:n panssarintorjuntaosastossa ja puolusti autioksi pommitettua mäkeä vihollisen panssarivaunujen jatkuvia hyökkäyksiä vastaan. Tuhottuaan kolme panssarivaunua Kallen tykkiryhmä oli 13.2.1940 palaamassa majoituskorsuille yli puuttoman ja suojattoman mäen. Puna-armeijan tykistön kranaatti iskeytyi tykkiryhmän vierelle ja surmasi Kallen. Kalle ei päässyt rintamalta odottamalleen lomalle, vaan sai paikan Lahden sankarihautausmaalta. Kalle Ilmari Pentlin oli tämän teoksen kirjoittajan eno.
Erkki K. Laitinen

Erkki K. Laitinen

Erkki K. Laitinen on Vaasan yliopiston emeritusprofessori, joka on kirjoittanut kymmeniä tieteellisiä tutkimuksia, oppi- ja tietokirjoja. Laitinen on aikaisemmin julkaissut samasta aihepiiristä kirjat Marskin ritari Honkaniemi, Miljoonalinnake ja muut sodan ihmeet ja Sotasankareita vai Marskin ritareita.

Kirjasta ei ole ilmestynyt lehdistöarvosteluja.

Kirjoita oma arvostelu
Kirjaudu sisään täällä kirjoittaaksesi arvostelun.