Kirjan toteutus

Sinä päätät miltä kirjasi näyttää. BoD tarjoaa sinulle laajan valikoiman toteutusvaihtoehtoja, joita voit yhdistellä. Itse tekstin lisäksi kirjasi ulkoasu vaikuttaa suuresti lukukokemukseen. Jotta sinun olisi helpompi valita oikea toteutustapa kirjallesi, luodaan tällä sivulla yleiskatsaus kirjan eri osiin sekä niiden toiminnalliseen ja esteettiseen merkitykseen.

Kirjan suunnittelu BoD:n kanssa

Miten kirja suunnitellaan?

Oletko saanut käsikirjoituksesi valmiiksi ja haluat nyt viimein toteuttaa kirjasi ja pitää sitä käsissäsi mahdollisimman nopeasti? Me ymmärrämme hyvin! On kuitenkin vielä yksi vaihe, jota sinun ei kannata laiminlyödä ennen kirjan julkaisua: sen suunnittelu. Onnistunut kirjan toteutus parantaa huomattavasti kirjasi myyntimahdollisuuksia. Kirjasi suunnittelussa on kaksi pääasiallista näkökohtaa: markkinointi ja luettavuus.


1. Markkinointi

Kannen suunnittelu ja sen ominaisuudet ovat ratkaisevan tärkeitä kirjasi markkinoinnin onnistumisen kannalta. Kansi on ensimmäinen asia, joka pistää potentiaalisten ostajien silmään - sekä verkossa että kirjakaupoissa.  Kannen tulisi näyttää mahdollisimman ammattimaiselta ja herättää kiinnostusta. Kirjan tulisi näyttää houkuttelevalta ja sen tulisi antaa selkeä kuva mahdollisille ostajille. Jotta mahdolliset lukijat ostaisivat kirjasi, heidän on tiedettävä, mitä odottaa! Kirjan genren ja aiheen pitäisi siis olla tunnistettavissa kannesta ensi silmäyksellä.


2. Luettavuus

Kirjan sisustiedoston muotoilu palvelee ensisijaisesti luettavuutta. Sen pitäisi paitsi välittää sisältö, myös tukea lukemisen sujuvuutta. Sisustiedosto tulee siis merkitykselliseksi sillä hetkellä, kun lukijasi avaavat kirjan kaupassa tai klikkaavat lukunäytteen auki verkossa. Tässäkin asiassa ammattimaisuus ja - genrestä riippuen - yksityiskohdat ovat yhä tärkeämpiä - myös omakustantajille.

BoD tukee sinua kirjasi suunnittelussa! Erilaisten ilmaisten työkalujen, kuten myBoD:sta löytyvän easyCOVERin, ja kirjailijapalveluiden avulla voimme auttaa sinua kirjasi suunnittelussa.


Toteuta kirjasi: Parhaat vinkit kirjan suunnitteluun

Kannen suunnittelu

Tutustutaan aluksi parhaisiin vinkkeihin kansisuunnittelua varten:

 1. Genrekohtainen suunnittelu: Selvitä, mikä tekee oman genresi kirjankansista erottuvia analysoimalla menestyneiden kirjailijoiden kansia, esimerkiksi: Mitä fontteja ja värejä yleensä käytetään? Toistuvatko tietyt esineet tai motiivit? Miten ja millainen tunnelma välittyy?
 2. Esitä tärkeimmät tiedot: Kirjan nimi ja alaotsikko (jos sellainen on) on oltava kannessa, samoin kuin kirjailijan nimi. Voit halutessasi lisätä genrekuvauksen – joskus sitä käytetään kirjoissa, jotka voidaan luokitella selkeästi johonkin genreen (esim. "romaani" tai "psykologinen trilleri").
 3. Hyvä luettavuus: Luettavuus värin ja fontin osalta on myös tässä yhteydessä erittäin tärkeää, sillä kirjan nimen pitäisi herättää huomiota ensi silmäyksellä. Nimen on oltava selvästi tunnistettavissa - varmista siis, ettei fontti ole liian koristeellinen, liian pieni tai hienovarainen tai että sitä on väriltään vaikea erottaa taustasta.


Ammattimaisuus

Omakustantamisessa sinulla on mahdollisuus luoda kirjasi kansi itse. Jos Photoshop tai muut muokkausohjelmat eivät kuitenkaan ole kovin tuttuja, voit harkita kannen suunnittelun antamista ammattilaisen tehtäväksi. Ammattimaisuus on yhä tärkeämpää myös omakustanteissa, ja lukijat korostavat usein arvosteluissa ja sosiaalisessa mediassa myönteisesti hienoja kansia. Vaikka työskentelisitkin graafisen suunnittelijan kanssa, omakustanteessa etuna on, että voit itse päättää, miltä kansikuvasi näyttää.


Toteutustavat

Toinen tärkeä seikka on ulkoasu: päätä ensin, onko kirjasi kovakantinen vai pehmeäkantinen - vai haluatko julkaista sen molempina versioina? Ja myös e-kirjana? Minkä muotoinen painetun nimesi pitäisi olla?

Ulkoasuun liittyy kuitenkin muutakin: kansityypin lisäksi valitset myös sidostavan ja kirjan koon. Sinulla on vapaat kädet myös laminoinnin suhteen - pitäisikö kirjankannen olla matta vai kiiltävä? Viimeisenä mutta ei vähäisimpänä päätät paperilaadun. Sekä kirjan koon että paperilaadun tulisi perustua kirjasi lajityyppiin: esimerkiksi tietokirjoihin kannattaa valita valkoinen paperi ja koko, jossa taulukot ja värikuvat tulevat hyvin esille. Kaunokirjallisuuden kohdalla kannattaa puolestaan valita kermanvalkoinen paperi ja kapeampi koko - molemmat lisäävät lukumukavuutta pidemmissä teksteissä.

Ulkoasu vaikuttaa joka tapauksessa kirjasi myöhempään vähittäismyyntihintaan, sillä painokustannukset riippuvat sivumääristä, värisivuista, sidonnasta ja paperilaadusta.


Kansivaihtoehdot

 • Pehmeäkantisen kirjan kuva
  Pehmeäkantinen kirjaKlassinen pokkari: kätevä, joustava ja kestävä. Kansi on 250g kartonkia, ja valinnaisesti se on saatavilla matta, kiiltävä tai kohokuvioidulla laminoinnilla.
 • Kuva kovakantisesta kirjasta
  Kovakantinen, suora selkäErityisen tyylikkäitä kovakantisia kirjoja on saatavana suoralla tai pyöristetyllä selällä sekä suojapaperilla tai ilman.
 • Kuva kovakantisesta kirjasta
  Kovakantinen, pyöristetty selkäErityisen tyylikkäitä kovakantisia kirjoja on saatavana suoralla tai pyöristetyllä selällä sekä suojapaperilla tai ilman.
 • Kuva kovakantisesta kirjasta
  Kovakantinen suojapaperillaErityisen tyylikkäitä kovakantisia kirjoja on saatavana suoralla tai pyöristetyllä selällä sekä suojapaperilla tai ilman.
 • Kuva vihkosta
  VihkoHakasnidottu lehtinen. Kansi 200 g:n paperia, kestävä hakasnidonta, 4-48 sivua.
 • Kuva rengaskirjasta
  RengaskirjaRengaskirja: erityisen käytännöllinen esimerkiksi keitto- ja tietokirjoille. Kansi 250g kartonkia, valkoiset renkaat, enintään 400 sivua ja valinnaisesti matta, kiiltävä tai kohokuvioitu laminointi.

Sidonta

 • Kuva pehmeäkantinen, liimasidonta
  Pehmeäkantinen - liimasidonta Kestävää liimasidontaa käytetään kaikissa pehmeäkantisissa kirjoissa sekä kovakantisissa kirjoissa, joihin ei ole valittu lankasidontaa.
 • Kuva kovakantinen, liimasidonta
  Kovakantinen, liimasidontaKestävää liimasidontaa käytetään kaikissa pehmeäkantisissa kirjoissa sekä kovakantisissa kirjoissa, joihin ei ole valittu lankasidontaa.
 • Kuva kovakantisesta lankasidonnalla
  Kovakantinen - lankasidontaKovakantisia kirjoja ei voida ainoastaan liimata, vaan ne voidaan valinnaisesti sitoa myös erityisen vahvalla ja korkealaatuisella lankasidonnalla.
 • Kuva hakassidottu vihko
  HakassidontaKaikki vihkot on nidottu kahdella kestävällä metallihakasella.
 • Kuva rengassidonnasta
  RengassidontaRengassidonta sopii erityisen hyvin keitto- ja tietokirjoihin, koska kirjat voidaan avata täysin ja ne pysyvät auki pitämättä.

Laminointi

 • Kuva mattapintaisesta laminoinnista
  Matta laminointiMatta laminointi on heijastamaton ja sitä käytetään monissa kaunokirjallisissa julkaisuissa.
 • Kuva kiiltävästä laminoinnista
  Kiiltävä laminointiKiiltävä laminointi on selvästi heijastava ja sitä käytetään useammin tietokirjoissa.
 • Kuva kohokuvioidusta laminoinnista
  Kohokuvioitu laminointiKohokuvioitu laminointi on heijastava ja siinä on tyypillinen tekstuuri.

Yleiskatsaus VR:n kirjamuodoista

Kirjan koko

Voit valita kymmenestä koko vaihtoehdosta.  Formaatti määrää kirjan koon, ja se olisi valittava kirjan aiheen tai sen laajuuden mukaan.


Paperi vaihtoehdot

Paperi vaihtoehdot

Voit valita neljästä eri paperi vaihtoehdosta.

 • Kermanvalkoinen, 90 g: Tämä paperi on klassinen paperi romaaneille, runoille jne.
 • Valkoinen, 90 g: Tämä paperi sopii erityisesti tietokirjoihin.
 • Mattakuva, valkoinen, 120 g: Tämä mattapintainen paperi tuo valokuvat ja grafiikan yhdessä tekstin kanssa parhaiten esiin.
 • Loistokuva, valkoinen, 200 g: Tämä kiiltävä paperi on ihanteellinen valinta valokuvien esittämiseen.

Kuva kirjasta jossa on lukunauha

Lukunauha

Kovakantiset kirjat, joissa on pyöreä selkä ja suojapaperi, varustetaan Efalin-paperin (kova kansi suojapaperin alla) väriin sopivalla lukunauhalla. Laminoiduissa kovakantisissa kirjoissa, joissa on pyöreä selkä mutta ei suojapaperia, on aina valkoinen lukunauha. Kovakantisissa kirjoissa, joissa on suora selkä, ei ole lukunauhaa.

Kuva avoimesta kirjasta ja kapiteelinauhasta

Kapiteelinauha

Kovakantisissa kirjoissa on mustavalkoinen kapiteelinauha, joka sulkee kirjalohkon ja kirjan selän välisen raon.

Kuva Efalin-paperilla varustetuista kirjoista

Efalinin paperi

Efalin-paperia käytetään, jos halutaan valmistaa kovakantinen kirja, jossa on suojapaperi. Kirjasi sisustiedosto laminoidaan Efalin-paperilla, jota on saatavana viidessä eri värissä ja johon voidaan painaa kirjan sekä kirjailijan nimi mustalla. Suojapaperi täyttää ne esteettiset ja kuvaukselliset tehtävät, jotka tavallinen laminointi muuten hoitaisi.


Nimiösivut

"Kirjan suunnittelussa" on kuitenkin toinenkin muodollinen näkökohta - nimiösivut. Ilman sitä kirjasi ei ole täydellinen ja näyttää pahimmillaan epäammattimaiselta. Nimiösivuihin kuuluvat tyhjän sivun etupuoli ns. likanimiö sekä sen kääntöpuoli, nimiösivu ja julkaisutiedot. Vaikka nimiösivut sisältyvät sivumäärittelyyn, sivunumeroita ei niihin paineta. Nimiösivuja määritettäessä sinun on hyvä tietää seuraavat asiat:

Ensimmäinen sivu, jonka näet, kun avaat kirjan on ns. likanimiön etupuoli. Sitä seuraa likanimiön toinen puoli. Nimiösivu seuraa seuraavalla sivulla, ja julkaisutietosivu sijoitetaan nimiösivun jälkeen. Julkaisutietosivulle tulee nimesi, kustantajan tai toimittajan nimen, painopaikan ja ISBN-tunnuksen.

Kirjailijana voit nykyään eri ohjelmien avulla tehdä paljon itse kirjasi ulkoasun optimoimiseksi, mutta monia asioita ei aina voi tehdä itse - tässä kohtaa BoD astuu kuvaan: kirjan ulkoasu riippuu pitkälti tyylillisistä tekijöistä, kuten kannesta ja taitosta, sekä sisällöllisistä näkökohdista (ks. nimiösivut). Voit kääntyä puoleemme molemmissa asioissa!

Nimiösivut on yleensä kirjan neljä ensimmäistä sivua. Suosittelemme näiden sivujen järjestämistä seuraavasti:

 • Likanimiö eli ensimmäinen sivu (yleensä tyhjä sivu)
 • likanimiön toinen puoli 
 • Nimiösivu
 • Julkaisutietosivu

Huomaa, että näitä sivuja ei numeroida. Olemme tiivistäneet blogiartikkeleissa, miten voit valmistella kirjasi tekstin Microsoft Wordilla.


esimerkki julkaisutiedoista

Julkaisutiedot

Jokaiseen kirjaan, joka julkaistaan eli se tulee kirjakauppa myyntiin, tulee lisätä julkaisutiedot.  Tässä näytämme, mistä tiedoista julkaisutiedot koostuvat ja miten merkinnät tehdään. Suosittelemme, että julkaisutiedot ovat kirjan neljännellä sivulla. 


FSC®-logo

Jätä tilaa kirjan neljännen sivun yläosaan, sillä BoD painaa siihen FSC®-logon automaattisesti. Jätä sivulle 4 tilaa logolle myös siinä tapauksessa, että lisäät julkaisumerkinnät jollekin toiselle sivulle. 


Tekstin ja tietojen kaivuu 

Tekijänoikeuksiesi suojaamiseksi ja tekoälyä hyödyntävien chatbottien kehittämisen yhteydessä tapahtuvan tekstin ja tietojen etsinnän vuoksi,  suosittelemme seuraavan tekstin sisällyttämistä julkaisutietoihin: Nimikkeen automaattinen analysointi tietojen, erityisesti mallien, trendien ja korrelaatioiden, saamiseksi 13b § ("tekstin- ja tiedonlouhinta") mukaisesti on kielletty.


Tekijänoikeusmerkintä

Tekijänoikeusmerkintä koostuu julkaisuvuodesta ja oikeuksien haltijasta (eli esim. sinä itse, kirjan julkaisia jne.), esim: © 20XX Kaisa Kirjailija


Merkintä kustantajasta ja valmistajasta

Niiden BoD-nimikkeiden osalta, joille ISBN-numero on saatu BoD:n kautta, tee merkintä näin:

"Kustantaja: BoD · Books on Demand, Helsinki, Suomi"

"Valmistaja: Libri Plureos GmbH, Hampuri, Saksa"

Jos käytät omaa ISBN-tunnusta, laita kustantajan tilalle oman kustantamosi nimi.


ISBN-tunnus

Saat yksilöllisen ISBN-tunnuksen aloittaessasi uuden kirjaprojektin myBoD-käyttäjätililläsi.


Painotiedoston luominen

Kun luot painettavaa käsikirjoitustiedostoa, parhaan mahdollisen tuloksen saavuttamiseksi on otettava huomioon muutama asia.

Word-mallipohjat

Voit käyttää kirjasi toteutukseen Microsoft Word -mallipohjiamme (.zip-lataus).

Sivuasetukset

Ensimmäiseksi sinun tulisi ilmoittaa tekstinkäsittely- tai taitto-ohjelmalle, miten kirjan sivut tulisi asetella: aseta ohjelma niin, että sisä- ja ulkomarginaalit vuorottelevat vastaavasti parillisilla ja parittomilla sivuilla. Tee tämä esimerkiksi Microsoft Wordissa "Sivun asetukset"-valikon avulla. Vältä kuitenkin kaikkia asetuksia, jotka sisältävät kaksi sivua yhdella arkilla. Kirjasi jokaisen sivun pitää olla tiedostossa yksittäisenä sivuna.

Tyhjät sivut

Mikäli toimitat meille käsikirjoituksesi paperimuodossa skannattavaksi, lisää tarvittaessa tyhjiä sivuja tarvittaviin kohtiin. Näin varmistat, että luomasi tyhjät sivut jäävät kirjaan.

Sivunumerot

Kun määrität sivunumeroita, varmista, että vasemmanpuoleisilla sivuilla on parilliset numerot ja oikeanpuoleisilla sivuilla parittomat numerot. Jos haluat sivunumeroiden olevan aina sivun ulkoreunalla, sivunumeroiden on oltava vasemmalla puolella vasemmanpuoleisilla sivuilla (joissa on parilliset numerot).

Blogi painotiedoston luomisesta


Sisustiedoston suunnittelu

Kirjan onnistuneen sisustiedoston suunnittelussa tulee ottaa seuraavat seikat huomioon:

 • Määritä formaatti Päätä kirjan koko ja tee käsikirjoitukseen asetukset sen mukaisesti.
 • Sivujen määrittäminen: Sivumarginaalit, fontti ja fonttikoko sekä riviväli on määritettävä, ja mahdollisesti haluat lisätä tekstiin on myös kuvia tai taulukoita.
 • Nimiösivujen luominen  Lisää kirjasi nimi miniösivulle ja julkaisutiedot sille tarkoitetulle sivulle. Siitä, mitä muuta nimiösivuihin kuuluu, kerrotaan lisää jäljempänä.
 • Muokkaa asettelua Ammattimaisilla taitto-ohjelmilla luodaan rivirekisteri, eli rivit ovat täsmälleen päällekkäin, jotta ne eivät näy läpi vastakkaiselle sivulle; myös sivun- ja jaksonvaihdot määritellään ja sivunumerot lisätään.
 • Typografian viimeistely Tekstin korjaukset (esim. oikeat välimerkit, vanhanaikaiset numerot, ligatuurit, erikoismerkit jne.) ja kirjain välin asettelu viimeistelevät tekstin.

Kirjasintyypin suunnittelu on tärkeä osa sisustiedoston suunnittelua. Kirjasintyypin eli fontin valinta on tärkeä tekijä, koska se vaikuttaa voimakkaasti luettavuuteen ja siten lukukokemukseen. Laadukkaat fontit sisältävät kaikki tarvittavat glyyfit (eli kirjoitusmerkin erityismuodot) ja sopivat koriste-elementit, ja ne on teknisesti suunniteltu (esimerkiksi kirjainvälin asettelu) siten, että syntyy ihanteellinen jaksotus ja tekstin kulku. Onnistunutta kirjasinsuunnittelua tuskin edes huomaan, sillä sen tulee pitää mielenkiinto itse teksitissä . Serif-fontit kermanvärisellä paperilla sopivat erityisen hyvin pidempiin romaaniteksteihin. Ne varmistavat, etteivät silmät väsy niin nopeasti lukiessa.

Kirjan ulkoasu liittyy siis suurelta osin näihin kahteen osa-alueeseen:

 • Estetiikka Katsojan huomio kiinnitetään ulkoisen ilmeen avulla, esimerkiksi käyttämällä huomiota herättävää fonttia tai väriä. Tässä ei kuitenkaan kannata liioitella!
 • Laatu  Suunnittelun tekninen laatu ja toteutus ovat tärkeä perusta ammattimaiselle lopputulokselle ja luovat luottamusta lukijoiden keskuudessa.

Me tuemme sinua

Tarjoamme seuraavat palvelut ja työkalut kirjan kantta varten:

 • Easy-kansi: etsitkö kaunista kantta, mutta haluat säästää kustannuksia ja silti suuren valikoiman erilaisia kansia? easyCOVER-verkkotyökalumme avulla voit valita useista malleista eri värivaihtoehdossa. Halutessasi voit muokata kantta omalla tekstilläsi tai kuvillasi!
 • Individual-kansi: jos sinulle on tärkeää, että kirjassa kansi on ainutlaatuinen, miksi et valitsisi eri kirjallisuuuden lajeihin sopivista vaihtoehdoista mieleisesi? Tarjoamme kirjallesi kauniita laadukkaita kansikuvia, jotka löydät myös myBoDista.
 • Premium-kansi: Premium-palvelussamme graafikko suunnittelee kaksi ainutlaatuista kansiversiota erityisesti kirjaasi varten. Kerro omista ideoistasi ja ajatuksistasi - huomioimme ne mielellämme. 
 • Kansilaskuri: laske kannellesi oikeat mitat omaa kansisuunnitteluasi varten.
 • easyCOVER: myBoDin verkkotyökalu, jonka avulla voit luoda omia kirjan kansia ja käyttää valmiita malleja.

Tuemme sinua myös kirjan sisustiedoston suunnittelussa:

 • Standard- ja Plus-taitto: voit valita useista ainutlaatuisista taittomalleista, jotka antavat tekstillesi ammattimaisen ilmeen. Erilaiset mallit sopivat kaikille kirjallisuuden lajeille!
 • Premium-taitto: Jotta kirjasi sisustiedosto näyttäisi parhaalta mahdolliselta, Premium-taitto tarjoaa nimenomaan kirjallesi räätälöidyn taiton painettua ja e-kirjaa varten.
 • Word-mallit: Lataa valmiita taittomalleja tästä.
 • Video-opastus: Katso YouTubesta, miten voit luoda sisustiedoston Microsoft Wordilla. (saksan kielinen)

Kuvat ja grafiikat

Kaikkia tarinoita ei kerrota yksinomaan kirjaimilla. Usein kuvat, grafiikat ja värit nostavat teoksen sisällön oikeuksiinsa. Olemme koonneet yhteen tärkeimmät säännöt ja vinkit grafiikan ja värien käyttöön.

BoD:n logo kirjojen kansissa

Älä käytä BoD-logoa itse suunnittelemissasi tai tilaamissasi kirjankansissa. Käytämme logoa vain BoD:n toteuttamissa kansissa (esim. osana palveluitamme).

Kuvat ja grafiikka

Kuvat ja grafiikka eivät ole ongelma kirjojen digitaalisessa painatuksessa, mikäli ne ovat riittävän laadukkaita. Väri- ja harmaasävykuvien resoluution on oltava vähintään 300 dpi. Viivapiirrosten, jotka eivät sisällä harmaasävyjä, resoluutio tulee olla 1200 dpi. Skannattavien paperisten tulosteiden tai vanhojen kirjojen viivapiirroksilla, kuten kuparipiiroksilla, saadaan erinomaisia painotuloksia.

Väritilat: RGB ja CMYK

Digitaaliset kuvat, olipa ne otettu digitaalikameralla tai skannattu, ovat yleensä RGB-väritilassa. Suosittelemme, että kuvat jätetään RGB-väritilaan eikä niitä muuteta CMYK-väritilaan. Muunnamme lähettämäsi painomallin CMYK-väritilaan vasta juuri ennen painoa kunkin painokoneen asetusten mukaisesti. Näin varmistamme painotietojen laitekohtaisen muuntamisen. Jos kuvasi ovat jo CMYK-väritilassa, älä muunna niitä takaisin RGB-väritilaan. Varmista sen sijaan, että CMYK-kuvasi ovat profiloitu.

Standard- ja Premium-paino

Jos haluat sisällyttää painettuun kirjaasi värisivuja, voit valita Standard- ja Premium-painon välillä. Standard-painoa suositellaan kirjoihin, joissa on sekä mustavalkoisia- ja värisivuja, ja joiden painokulut halutaan pitää alhaisina. Premium-painoa käytetään, jos valitsen rengaskirjan, vihon, 120g- tai 200g -paperilaadun. Voit valita Premium-painon jos sinulle on tärkeää, että värit toistuvat erityisen kirkkaita. Valitset haluamasi painolaadun myBoD-tililläsi kirjaprojektia toteuttaessasi. 

Harmaat pinnat 

Mikäli haluat lisätä kirjaasi harmaita alueita, valitse harmaa arvo, jossa on vähintään 20% mustaa, ei sen vaaleampaa. Jos lähetät meille kirjan skannattavaksi, suosittelemme välttämään harmaita pintoja aina kun mahdollista: harmaasävyt on jo rasteroitu tulostettaessa, joten skannattaessa ne aiheuttavat laadun heikkenemistä. Piirakkadiagrammeissa ja vastaavissa grafiikoissa suosittelemme harmaasävyn vähintään 20% porrastusta.

Leikkuuvara

Jos haluat painaa kuvia tai grafiikkaa aivan paperin reunaan asti, jokaiseen reunaan on lisättävä 5mm leveä leikkuuvara. Leikkuuvara on 5 mm:n lisämarginaali, joka leikataan painossa pois. Näin voidaan varmistaa, että kuvien ja grafiikoiden reunaa ei jää valkoisia reunoja. 12 x 19 cm:n kokoinen sivu olisi siis leikkuuvaroineen 13 x 20 cm. Älä lisää painotiedostoon mikäänlaisia leikkausmerkkejä.


PDF: Grafiikka ja värien hallinta


3 useimmin kysyttyä kysymystä kirjojen suunnittelusta

Mitä asioita on otettava huomioon kirjan suunnittelussa?

Kirjan kansi, kirjan ja kirjailijan nimen asettelu, fontit, otsikot, sivujen asettelu, sivunumerot ja mahdollisesti kuvitus tai grafiikka ovat tärkeitä elementtejä kirjan suunnittelussa.

Mikä fontti sopii parhaiten kirjan suunnitteluun?

Serififontit, kuten Times New Roman tai Garamond, sopivat hyvin pidempiin tekstikatkelmiin, kun taas serifittömiä fontteja, kuten Arial tai Helvetica, voidaan käyttää otsikoissa. Fontin valinnan tulisi sopia kirjan luettavuuteen ja tyyliin.

Miten voin tehdä kirjani ulkoasusta houkuttelevan?

Kiinnitä huomiota tekstiväleihin, rivien pituuteen ja rivikorkeuteen, käytä tasapainoisia marginaaleja, luo selkeä hierarkia eri fonttikokojen ja -tyylien avulla, lisää kappaleita, lukuotsikoita ja kappaleiden alajaotteluja. Sovita ulkoasu kirjan lajityyppiin ja tyyliin.

BoD Instagram:ssaTilaa BoD UutiskirjeBoD YoutubessaBoD Facebook:ssa