kirjan toteutustapa

Jokainen uusi kirjaprojekti herättää kirjailijassa kysymyksen siitä, minkä toteutustavan valitsee kirjalleen. BoD tarjoaa monipuolisia toteutusvaihtoehtoja, eikä aina ole välttämättä ihan selkeää, mikä koon, paperin, sidonnan jne. yhdistelmä sopii omalle kirjalleen parhaiten. Kirjasi ulkoasu ja lukuystävällisyys ovat kuitenkin riippuvaisia siitä, mitkä toteutustavat valitset – ja näin ollen toteutus vaikuttaa myös kirjasi menestykseen. Ennen kuin valitset useista toteutusvaihtoehdoista yhdistelmän omalle kirjaprojektillesi, suosittelemme käymään läpi alla olevan yleiskatsauksen kirjan osista, niiden merkityksestä ulkoasuun sekä BoD:n valikoimasta.

Kirjan sisuksen taitto
Kirjan sisus tarkoittaa koko sisältöä ensimmäisestä tyhjästä sivusta viimeiseen sivuun. Vinkki: kurkista kirjahyllyssä oleviin teoksiin ja katso, miten sisuksen taitto on tehty. Kirjoista näet myös, että sivujen laskenta alkaa aina ensimmäisestä lehdestä, vaikka nimiösivuja (normaalisti sivut 1-4) ei ole numeroitu.

Kirjan kansi
Jokaisella kirjalla pitäisi olla harkiten suunniteltu kansi, sillä se kertoo mahdolliselle lukijalle paljon siitä, mitä kirja käsittelee. Kansi koostuu etu- ja takakannesta sekä kirjan selästä. Kannen koko ja selän leveys ovat täysin riippuvaisia valitusta toteutustavasta ja sivumäärästä. Käytä BoD:n kansilaskuria mitoittaaksesi oman kansitiedostosi oikein. Vaihtoehtoisesti voit käyttää easyCover-kansityökalua omalla käyttäjätililläsi, jossa valitset lukuisista kansipohjista ja -väreistä kirjallesi sopivan. Tarjoamme kannen valmistukseen myös ammattimaisia palveluita, jolloin graafikko valmistaa kansitiedoston puolestasi.

Kirjan koko
Kirjan koon valinta riippuu pitkälti sen sisällöstä ja tekstin pituudesta. Saat neuvoja ja inspiraatiota kuvagalleriastamme, jossa kaikki koot ovat esitelty erikseen. Näin saat kuvan siitä, mitä eroa kirjan kokovaihtoehdoilla on.

Paperilaatu
Sopivan paperilaadun valitseminen perustuu suurimmalta osin siihen, minkälainen kirjasi sisältö on. Kaunokirjallisille teksteille kannattaa yleensä valita kermanvalkoinen paperi lukumukavuuden lisäämiseksi – näin tekstin ja taustavärin kontrasti ei ole liian suuri. Valokuvat ja graafiset elementit näyttävät parhailta valkoisella 90 g, 120 g tai 200 g valkoisella paperilla.

Kansityyppi
Voit valita, haluatko julkaista pehmeäkantisen kirjan, kovakantisen kirjan, rengaskirjan vai vihon hakasnidonnalla. Kovakantiset kirjat voidaan toteuttaa suoralla tai pyöristetyllä selällä. Mikäli kirjasi selkä on kapea, kannattaa valita suora selkä, kun taas paksumpiin kirjoihin voi valita pyöristetyn selän. Kannen on ensikädessä tarkoitus suojata kirjan sisusta ja koristaa teosta. Se määrittää myös sen, miten kirjaa voi käsitellä – eli onko teos esimerkiksi helposti kuljetettava ja joustava vai tukeva ja kestävä. BoD:n kansityypit näet täällä.

Sidontatapa
Riippuen kirjan kansityypin valinnasta on kirjalla eri sidontatapoja. Pehmeäkantiset kirjat sidotaan liimasidonnalla, kovakantisille kirjoille voidaan käyttää joko liima- tai lankasidontaa. Vihko sidotaan hakasnidonnalla ja rengaskirjoissa kirjan selkä koostuu metallirenkaista, jotka pitävät kannen ja sivut yhdessä. BoD:n sidontatavat näet täällä.

Laminointi
Pehmeä- ja kovakantisille kirjoille, vihoille sekä rengaskirjoille voit valita kolmesta eri laminointitavasta joko matan, kiiltävän tai kohokuvioidun. Laminoinnilla on vaikutusta sekä kirjan ulkonäköön, että siihen, miltä se tuntuu kädessä.

Suojapaperi
Kovakantisille kirjoille voi myös lisätä suojapaperin, joka käännetään kirjan etu- ja takakannessa ulkoreunan ympärille. Osat, jotka kääntyvät kannen ympärille, kutsutaan liepeiksi.

Suojapaperin liepeet
Liepeet yhdistävät suojapaperin kanteen ja pitävät nämä osat yhdessä. Suojapaperiin painatetaan kirjan kansikuva ja teksti ja liepeisiin voi esimerkiksi lisätä kirjailijaesittelyn.

Kansipaperi
Kansipaperia käytetään siinä tapauksessa, jos kovakantisella kirjalla on suojapaperi. Silloin itse kova kansi, eli osa joka jää suojapaperin alle, päällystetään kansipaperilla. Kansipaperille on viisi eri värivaihtoehtoa ja kirjan sekä kirjailijan nimi voidaan painaa mustalla. 

Lukunauha
Kovakantiset kirjat pyöristetyllä selällä ja suojapaperilla saavat myös lukunauhan, jonka väri on mukautettu kansipaperin värin mukaisesti. Jos kyseessä on kovakantinen kirja pyöristetyllä selällä ilman suojapaperia, on lukunauha aina valkoinen.

Kapiteelinauha
Kovakantisissa kirjoissa on mustavalkoinen kapiteelinauha, joka vahvistaa kirjan rakennetta sisuksen ja kannen selän välissä.

Kirjan toteutusPainotiedoston valmistus

Painovalmiin sisus- tai kansitiedoston valmistus vaatii muutamia asetuksia parhaan mahdollisen painotuloksen saavuttamiseksi.

Sivujen asetukset
Ensimmäiseksi sinun tulisi ilmoittaa käyttämäsi teksti- tai taitto-ohjelmalle, miten sivut tulisi asetella: niin, että sisempi ja ulompi reuna vaihtelee parillisten ja parittomien sivujen välillä. Word-ohjelmassa voit tehdä tämän peilikuva-asetuksen kohdassa Sivun asetukset. Vältä kuitenkin kaikkia asetuksia, jotka sisältävät kaksi sivua yhdelle lehdellä, sillä jokaisen sivun pitää olla tiedostossa yksittäisenä.

Lisää ohjeita sivujen asetuksiin ja kirjan taittoon.

 

Nimiösivut
Nimiösivut koostuvat kirjan sisuksen neljästä ensimmäisestä sivusta, jotka ovat ns. likanimiö (ensimmäinen sivu), ensimmäisen sivun kääntöpuoli, nimiösivu ja julkaisutietosivu. Esimerkiksi julkaisutiedot ovat pakollinen osa kirjaa ja niiden pitäisi aina olla sijoitettuna kirjan nimiösivuille. Nimiösivuille ei lisätä sivunumeroita.

Lisätietoa nimiösivujen rakenteesta.

 

Kirjan nimiösivutkuvat ja grafiikat

Kaikki tarinat eivät koostu yksinomaan tekstistä. Usein käytetään myös kuvia, grafiikoita ja värejä, jotka täydentävät kirjan kertomusta. Olemme koonneet tärkeimmät säännöt ja vinkit kuvien ja värien käsittelyyn.

Kuvien lisäys kirjaan
Kuvia ja graafisia elementtejä voi ongelmitta lisätä kirjan sisukseen digitaalipainossa. Ainut ehto on, että niiden laatu on tarpeeksi korkea. Väri- ja harmaakuvien resoluution tulisi olla vähintään 300dpi, viivapiirrosten vähintään 1200dpi.

Lisätietoa kuvista, grafiikoista ja väriasetuksista.

Standard- ja Premium -paino
Kun lisäät kirjaasi värisivuja, voit valita Standard- ja Premium -painolaadun välillä. Standard-painoa suosittelemme kirjoille, joissa on pieni määrä kuvia ja joiden painokulut halutaan pitää alhaisina. Jos kirjasi sisältää suuren määrän kuvia ja toteutat sen 120g tai 200g paperilla, voit valita Premium-painon, jonka avulla värikuvat saavat erityisen kirkkaat värit.


Julkaisutiedot

Jokaiseen kirjaan, joka julkaistaan eli se tulee kirjakauppamyyntiin, tulee lisätä julkaisutiedot. Tässä näytämme, mistä tiedoista julkaisutiedot koostuvat ja miten merkinnät tehdään. 

FSC®-logo
Jätä julkaisutietosivun yläosaan tilaa, sillä BoD painaa logon automaattisesti kirjaasi. 

Tekijänoikeusmerkintä
Merkintä koostuu julkaisuvuodesta ja oikeuksien haltijan nimestä (eli esim. sinä itse, kirjan julkaisija jne), eli  esimerkiksi © 2019 Kaisa Kirjailija

Merkintä kustantajasta ja valmistajasta
Jos käytät kirjassasi BoD:lta saatua ISBN-tunnusta, tee merkintä näin:

<article>

Kustantaja: BoD – Books on Demand, Helsinki, Suomi

Valmistaja: BoD – Books on Demand, Norderstedt, Saksa

ISBN: 978-952-80-xxxx-x

</article>

Jos käytät omaa ISBN-tunnusta, laita kustantajan paikalle oman kustantamosi nimi.  

ISBN-tunnus
Saat yksilöllisen ISBN-tunnuksen toteuttaessasi kirjaasi myBoD-käyttäjätililläsi. 

Kirjautuminen myBoD-tilille