Kirjan toteutustapa

BoD tarjoaa kirjasi toteutukseen monia erilaisia toteutusvaihtoehtoja. Valitsemasi toteutustapa vaikuttaa myös lukukokemukseen ja siihen, minkä vaikutelman lukija saa kirjastasi. 

Jotta sinun olisi helpompi valita juuri omalle kirjallesi sopivin toteutustapa, olemme laatineet yleiskatsauksen eri vaihtoehdoista ja niiden merkityksestä kirjan ulkoasulle. 

Jos tarvitset apua painotiedostojen - kirjasi sisuksen ja kannen toteutuksessa - autamme sinua mielellämme.  BoD tarjoaa erilaisia palveluita, joita voit hyödyntää toteuttaaksesi kirjasi mahdollisimman ammattitaitoisesti. 

 • Voit jokaisen kirjaprojektin kohdalla valita neljästä eri vaihtoehdosta:

  Pehmeäkantinen


  Klassinen pokkari: kätevä, joustava ja kestävä. Kansi on 250 gramman kartonkia ja voit valita mattapintaisen, kiiltävän tai kohokuvioidun laminoinnin. 

  Kovakantinen


  Kestävä ja ajaton kovakantinen kirja on saatavilla suoralla ja pyöristetyllä selällä, joko irrallisella tai kanteen liimatulla suojapaperilla:

  suora selkä, suojapaperi liimattu kanteen (ylivetokansi)

  pyöristetty selkä, suojapaperi liimattu kanteen (ylivetokansi)

  pyöristetty selkä, irrallinen suojapaperi 

  Rengaskirja


  Rengaskirja on käytännöllinen toteutustapa erilaisille ohjekirjoille, kuten keittokirjoille tai opaskirjoille. Kansi on 250 gramman kartonkia, siihen voi valita mattapintaisen, kiiltävän tai kohokuvioidun laminoinnin, renkaat ovat valkoiset. Sivumäärä voi olla maksimissaan 400 sivua.

  Vihko


  Hakasnidotun lehden kansi on 200 gramman paperia, kestävä hakasnidonta ja laajuus 4 - 48 sivua. 

 • Voit valita kymmenestä eri koosta. Kirjan koko eli formaatti kannattaa valita niin, että se sopii kirjan sisältöön ja laajuuteen.

  BoD-Formate-Uebersicht
 • Riippuen siitä, mikä kansityyppi kirjalle valitaan, voidaan se sitoa eri tavoin. Pehmeäkantiset kirjat sidotaan aina liimasidonnalla, kovakantisille kirjoille voidaan käyttää joko liima- tai lankasidontaa. Vihko sidotaan hakasnidonnalla ja rengaskirjoissa kirjan selkä koostuu metallirenkaista, jotka pitävät kannen ja sivut yhdessä.

  Liimasidonta


  Kestävää liimasidontaa käytetään kaikissa pehmeäkantisissa kirjoissa, sekä kovakantisissa kirjoissa, ellet valitse lankasidontaa. 

  BoD-Ausstattung-Bindeart-Paperback-offen

  Pehmeäkantinen kirja: liimasidonta

  BoD-Ausstattung-Bindeart-HCk-geklebt-gerade

  Kovakantinen kirja: liimasidonta

  Lankasidonta


  Kovakantiset kirjat voidaan liimasidonnan lisäksi halutessasi myös lankasitoa. Lankasidonta on erityisen kestävä ja korkealaatuinen tapa sitoa kovakantinen kirja. Lankasidonta on mahdollinen vain kirjoille, jotka painetaan Premium-laadulla. 

  BoD-Ausstattung-Bindeart-HC-fadengebunden-rund

  Rengassidonta


  Rengassidonta sopii erityisen opaskirjoille, joissa kirja on luettaessa kokonaan avattuna. Tällaisia ovat esimerkiksi erilaiset ohjekirjat, kuten keittokirjat.

  BoD-Ausstattung-Bindeart-Ringbuch-offen

  Hakasnidonta


  Kaikki vihkot nidotaan kestävällä hakasnidonnalla.

  BoD-Ausstattung-Bindeart-Booklet-offen
 • Pehmeäkantisille kirjoille, kovakantisille kirjoille, joissa suojapaperi on liimattu kanteen (ylivetokansi) ja vihkoille sekä rengaskirjoille voit valita kanteen matan, kiiltävän tai kohokuvioidun laminoinnin. 

  Matta laminointi


  Mattapintainen laminointi ei heijasta valoa ja on yleinen kaunokirjallisissa teoksissa.

  BoD-Ausstattung-Laminierung-matt

  Kiiltävä laminointi


  Kiiltävä laminointi heijastaa selkeästi valoa ja se valitaan useammin tietokirjoille. 

  BoD-Ausstattung-Laminierung-glaenzend

  Kohokuvioitu laminointi


  Kohokuvioitu laminointi heijastaa hieman valoa ja siinä on selkeä rasteroitu kohokuvio, joka tekee laminoinnista "epätasaisen".

  BoD-Ausstattung-Laminierung-strukturgepraegt
 • Voit valita kirjaasi paperin neljästä eri vaihtoehdosta:

  Valkoinen, 90 g: Sopii erityisesti tieto- ja opaskirjoille.

  Kermanvalkoinen, 90 g: Sopii erityisesti kaunokirjallisille teoksille.

  Mattakuva, valkoinen, 120 g: Mattakuvapaperi soveltuu erityisesti teoksille, joissa on valokuvia, kuvia, graafiikoita ja tekstiä. 

  Kiiltävä valokuvapaperi, valkoinen, 200g: Kiiltävä valokuvapaperi on erinomainen valinta, kun teoksessa on paljon valokuvia.

 • Lukunauha
  Kovakantisiin kirjoihin, joissa on pyöristetty selkä ja irrallinen suojapaperi, lisätään myös lukunauha, jonka väri on mukautettu kansipaperin värin mukaisesti. Jos kyseessä on kovakantinen kirja pyöristetyllä selällä ylivetokannella (eli ilman irrallista suojapaperia), on lukunauha aina valkoinen.

  Kapiteeelinauha
  Kovakantisissa kirjoissa on mustavalkoinen kapiteelinauha, joka vahvistaa kirjan rakennetta sisuksen ja kannen selän välissä.

  Suojapaperin liepeet
  Irrallisen suojapaperin liepeet taittuvat kovan kannen sisäpuolelle ja pitävät suojapaperin paikoillaan kannen päällä. Suojapaperiin painatetaan kirjan kansikuva ja -teksti, liepeisiin voi esimerkiksi lisätä kirjailijaesittelyn.

  Kansipaperi
  Kansipaperia käytetään jos olet valinnut toteutustavaksi kovakantisen kirjan irrallisella suojapaperilla. Silloin itse kova kansi, eli osa joka jää suojapaperin alle, päällystetään yksivärisellä kansipaperilla. Kansipaperille on viisi eri värivaihtoehtoa ja kirjan sekä kirjailijan nimi voidaan painaa kanteen mustalla. Kansikuva teksteineen (kirjan nimi, esittelyteksti, jne.) painetaan irralliselle suojapaperille.

  Voit valita kansipaperin värin näistä viidestä vaihtoehdosta:

  BoD-Efalinpapier-Farben

nimiösivut

Nimiösivut koostuvat yleensä kirjan sisuksen ensimmäisistä neljästä sivusta: 

 • ns. likanimiö eli ensimmäinen sivu
 • likanimiön toinen puoli, toinen sivu
 • nimiösivu
 • julkaisutietosivu

Näille sivuille ei laiteta sivunumeroa. Huomaa, että kaaviokuvassa näkyvä kannen sisäpuoli ei kuulu sisukseen. Sisustiedostosi ensimmäinen sivu on ns. likanimiösivu. 

Julkaisutiedot

Jokaiseen kirjaan, joka julkaistaan eli se tulee kirjakauppamyyntiin, tulee lisätä julkaisutiedot. Tässä näytämme, mistä tiedoista julkaisutiedot koostuvat ja miten merkinnät tehdään. 

Suosittelemme, että lisäät julkaisutiedot kirjan neljännelle sivulle. 

BoD-julkaisutiedot

FSC®-logo
Jätä julkaisutietosivun yläosaan tilaa, sillä BoD painaa FSC®-logon automaattisesti kirjaasi. Jätä tilaa sivun yläosaan myös, jos teet julkaisumerkinnän jollekin toiselle sivulle. 

Tekijänoikeusmerkintä
Merkintä koostuu julkaisuvuodesta ja oikeuksien haltijan nimestä (eli esim. sinä itse, kirjan julkaisija jne), eli  esimerkiksi © 2020 Kaisa Kirjailija. 

Merkintä kustantajasta ja valmistajasta
Jos käytät kirjassasi BoD:lta saatua ISBN-tunnusta, tee merkintä näin:

Kustantaja: BoD – Books on Demand, Helsinki, Suomi

Valmistaja: BoD – Books on Demand, Norderstedt, Saksa

ISBN: 978-952-80-xxxx-x

Jos käytät omaa ISBN-tunnusta, laita kustantajan paikalle oman kustantamosi nimi.

ISBN-tunnus
Saat yksilöllisen ISBN-tunnuksen toteuttaessasi kirjaasi myBoD-käyttäjätililläsi.  

Painotiedoston valmistus

Painovalmiin sisus- tai kansitiedoston valmistuksessa täytyy huomioida muutama seikka parhaan mahdollisen painotuloksen saavuttamiseksi. Voit tehdä painotiedoston itse tai antaa sen meidän tehtäväksemme kirjailijapalveluidemme puitteissa. Riippumatta siitä, millä ohjelmalla teet sisus- ja kansitiedoston, tulee ne painoa varten muuttaa PDF-tiedostoiksi.  

Painotiedostot Wordin avulla
Jos käytät Microsoft Wordia kirjasi taittamiseen ja painomallin tekemiseen, löydät yksityiskohtaiset ohjeet blogistamme

Word-mallipohjat 
Vaihtoehtoisesti voit käyttää maksuttomia Word-mallipohjia kirjasi sisuksen toteutukseen. 

Sivuasetukset 
Ensimmäiseksi sinun tulisi ilmoittaa käyttämäsi teksti- tai taitto-ohjelmalle, miten sivut tulisi asetella: niin, että sisempi ja ulompi reuna vaihtelee parillisten ja parittomien sivujen välillä. Word-ohjelmassa voit tehdä tämän peilikuva-asetuksen kohdassa Sivun asetukset. Vältä kuitenkin kaikkia asetuksia, jotka sisältävät kaksi sivua yhdelle lehdellä, sillä jokaisen sivun pitää olla tiedostossa yksittäisenä sivuna.

Tyhjät sivut
Mikäli toimitat meille käsikirjoituksesi paperimuodossa skannattavaksi, lisää tarvittaessa tyhjiä sivuja tarvittaviin kohtiin.

Sivunumerot
Kun taitat kirjasi sisusta Wordilla, ota huomioon, että vasemmanpuoleiset sivut ovat parittomia ja oikeanpuoleiset parillisia sivuja. Jos haluat, että sivunumerot ovat aina sivun ulkoreunalla, ota huomioon se tehdessäsi taittoa. Blogistamme löydät yksityiskohtaiset ohjeet sivunumeroiden lisäämiseen.

Kuvat ja grafiikat

Kaikki tarinat eivät koostu yksinomaan tekstistä. Usein käytetään myös kuvia, grafiikoita ja värejä, jotka täydentävät kirjan sanomaa. Olemme koonneet tärkeimmät säännöt ja vinkit kuvien ja värien käsittelyyn.

Kuvat ja grafiikat 
Kuvia ja graafisia elementtejä voi ongelmitta lisätä kirjan sisukseen digitaalipainossa, mikäli kuvan laatu on tarpeeksi korkea. Väri- ja harmaakuvien resoluution tulisi olla vähintään 300dpi, viivapiirrosten vähintään 1200dpi. Mikäli skannaat kuvia (esim. piirroksia tai vanhoja valokuvia), aseta skannatessa skannerin asetukset niin, että kuvien resoluutio on mahdollisimman korkea..

Väritilat: RGB ja CMYK
Digitaaliset kuvat, olipa ne otettu digitaalikameralla tai skannattu, ovat yleensä RGB-väritilassa. Suosittelemme, että jätät kuvasi RGB-väritilaan, etkä muuta niitä CMYK-väritilaan. BoD muuntaa lähettämäsi painomallin vasta juuri ennen painoa CMYK-tilaan kulloinkin käytettävän painokoneen asetusten mukaisesti ja huolehtii siten siitä, että kuvatiedostot säilyvät käytetystä koneesta riippumatta. Mikäli kuvasi kuitenkin ovat jo CMYK-väritilassa, älä muuta niitä RGB-väritilaan, vaan varmista, että ne on profiloitu (mieluiten ISOcoated_V2 (Fogra39)).

Standard- ja Premium-paino 
Kun lisäät kirjaasi värisivuja, voit valita Standard- ja Premium -painolaadun välillä. Standard-painoa suosittelemme mustavalkoisille kirjoille sekä teoksille, joissa on pieni määrä kuvia ja joiden painokulut halutaan pitää alhaisina. Jos kirjasi sisältää suuren määrän kuvia ja toteutat sen rengaskirjana tai valitset 120g tai 200g paperin, voit valita Premium-painon, jolloin värit toistuvat erityisen kirkkaina painetussa kirjassa. Valitset haluamasi painotavan myBoD-käyttäjätililläsi kirjaprojektia toteuttaessasi.

Harmaat pinnat
Mikäli sivut sisältävät harmaita pintoja, valitse harmaasävy, jossa on vähintään 20 % mustaa väriä, ei sen vaaleampaa. Jos lähetät meille papritulosteita skannattavaksi, suosittelemme välttämään harmaita pintoja. Ne on tulostettaessa jo rasteroitu, ja tämä aiheuttaa skannauksessa laadullisesti heikomman tuloksen. Mikäli grafiikat sisältävät piirakkakaavioita tai vastaavia grafiikoita, suosittelemme, että harmaasävynporrastus on vähintään 20 %, jotta eri osiot erottuvat selkeästi.

Leikkuuvara
Mikäli sijoitat kirjan sivun reunaan asti ulottuvia elementtejä, kuten kuvia, jokaiseen reunaan on lisättävä viisi millimetriä leveä leikkuuvara, ja kuvien tulee ulottua sivun reunaan, yli leikkuuvaran. Leikkuuvara leikataan painossa pois. Leikkuuvaran ansiosta voidaan välttää, että sivun reunaan jää valkoista. Formaatissa 12 x 19 cm olevan kirjan sivu olisi siis leikkuuvaroineen 13 x 20 cm. Leikkausmerkinnät eivät kuitenkaan saa olla tiedostossa näkyvissä. 

Lisätietoja kuvista, grafiikoista ja värienhallinnasta

Kirjautuminen myBoD-tilille